featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Yılda 24 milyon LED diziyor

Yılda 24 milyon LED diziyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÜNA Enerji ve Yapı Sistemleri A.Ş.’nin tescilli markası olan UNECO, aydınlatma sektörünün tasarrufu olarak bilinen LED sistemlerinde farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor

ÜNA Enerji ve Yapı Sistemleri A.Ş.’nin tescilli markası olan UNECO, aydınlatma sektörünün tasarrufu olarak bilinen LED sistemlerinde farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Ayda 2 milyon dizgi yapan firma bu yıl başladığı ihracatını hızla artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ünal İstamonu’ya verdiği özel demeçte UNECO markasının doğuşunu ve faaliyet alanını anlattı.

Kastamonu’da 2012 yılına kadar gıda alanında birçok kurumsal firmanın distribütörlüğünü yaptıklarını bildiren Erdem Ünal, 2007 yılında faaliyete başlayan ÜNA Enerji ve Yapı Sistemleri AŞ’nin tescilli markası UNECO’nun bir yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından 2012 yılında tasarımını ve aydınlatma elektroniğini geliştiren ekibiyle modül üretime başladığını kaydetti.

Dizgi tesisi yatırımını 2013 yılının ekim ayında bünyelerine kattıklarını ifade eden Ünal, “Kastamonu’da 6 bin 500 metrekare alanda 30 personelimizle birlikte yılda 24 milyon LED dizgisi yapıyoruz. Bu yıl ikinci makine hattını devreye sokarak üretim kapasitemizi aylık 6 milyona kadar çıkardık. İstanbul’daki ofisimizde ise tasarım, uygulama ve satışa yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Ayrıca İran’da da ofisimiz bulunuyor. Birçok yönetim sistemi sertifikasına sahibiz. Yatırımlarımızla birlikte kalite, servis, fiyat ve termin konusunda çözüm ortaklarımıza daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Çin gıda ve yapı alanında yok

Türkiye’deki birçok sektörün Uzakdoğu üretimi sebebiyle zorluk yaşadığını anımsatan Ünal, “Ülkemizde tüm sektörleri etkisi altına almış olan bir Çin furyası var. Çin’in etkisi sadece gıda ve yapı sektöründe yok denecek kadar az. Bu alanda yatırım yapanların bizlere göre daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Ben Karaköy’e aydınlatma piyasasını öğrenmeye geldiğimde neden Kastamonu gibi doğa harikası bir yeri bıraktığım soruldu. ‘Ben camdan baktığımda ormanı görüyorum, siz Karaköy’den baktığınızda Türkiye’yi görüyorsunuz.’ demiştim Çin’den bakan adam dünyayı görüyor. Bugün ülkemizde yaptığımız yatırımları Avrupa ya da Uzakdoğu’da yapabilseydik, çok daha farklı bakış açısına ve ekonomik güce sahip olurduk.” diye konuştu.

Her ilde bir sektör kümelenmeli

Ünal, ekonominin kalbinin İstanbul’da atması sebebiyle birçok Anadolu şehrinin kalkınmada zorluk yaşadığına dikkat çekerek, “ Aydınlatma sektörünün yanı sıra mevcut tüm sektörler İstanbul’da şekilleniyor. Ekonominin nabzı yüzde 90 oranında burada kümelenmişken İstanbul’u terk etmek mantıklı değil. Maalesef eşit dağılım yok. Her ilde bir sektör kümelenmeli ki orası gelişebilsin.” şeklinde konuştu.

Ciddi vade uzaması ve tahsilat sıkıntısı var

Ülkemizdeki ekonomik durumu da değerlendiren Ünal şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki mevcut dert ve sıkıntılar bitmez. Ne komşularımızla olan ne de komşularımızdaki sorunlar bitecek gibi görünmüyor. Sadece para hiçbir şeyi çözmüyor. Arabistan’da petrol fışkırıyor. Oranında ekonomisi de sosyal kültürel durumu da ortada. Şu ara dövizdi, borsaydı iyi gidiyor olabilir. Ancak Türkiye’de ciddi bir vade uzaması ve tahsilat sıkıntısı var. Ben yeni bir işletmenin peşindeyim onu büyütmeye çalışıyorum ama bu işi 35 yıldır yapan insanlar da benimle birlikte aynı şeylerden mustaripler. Bu durum Avrupa’da da aynı ama bu kadar fazla değil. En azından işler yavaşlasa da tahsilat gibi bir sorunları yok.”

Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye’de ürün alımlarını değerlendiren Erdem Ünal şöyle devam etti: “Doğuya gittikçe bazı şeyler zorlaşıyor; dekorasyon ve duygusallık artıyor. Biz Türkiye’deki toplantılarda yüzde 80 fiyatı, yüzde 20 ürünü konuşuyoruz. Ama batıda yüzde 80 ürün konuşulur yüzde 20 ise fiyat. Bu da ister istemez kaliteyi ön plana çıkarır”

İlerleyen günlerde Kastamonu’da da yatırım yapabileceğinin sinyallerini veren ÜNA Enerji ve Yapı Sistemleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ünal şöyle devam etti: “ Kastamonu’da alt yapı geliştikçe farklı işler yapılabilir. 2012 yılında bu işe girmeden önce Kastamonu’da tarım ve turizm üzerine neler yapabileceğimizi araştırdık. O dönemde havaalanı ve ulaşım ağları olmaması gibi etkenler yüzünden Kastamonu’da böyle bir şey yapamadık. Ama bugün durum değişti. Gelecek ne gösterir bilemeyiz. Her şeyden önce ben bir işletmeciyim bugün aydınlatma sektöründe olduğum gibi yarın elektronik ya da turizm alanında da faaliyet gösterebilirim.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!