featured
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yazın en çok klimalar hasta ediyor!

Yazın en çok klimalar hasta ediyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Klima hastalığı olarak adlandırılan hastalık tıpta aslında Lejyoner Hastalığı olarak bilinen, başlangıç safhasında grip ile benzer bulgularla başlasa da tedavi edilmez ise hayatı tehlikeye sokabiliyor.

Özellikle de bunaltıcı yaz sıcaklarında imdadımıza yetişen klimalar, bakımları yapılmadığı ve bilinçsiz kullanıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaz aylarında soğuk algınlığı, yaz nezlesi ve bilinçsiz klima kullanımının neden olduğu beta enfeksiyonları (ateşli boğaz enfeksiyonu) ile lejyoner hastalığı sık görülüyor. Klimaların havayı çok kurutmasına bağlı üst solunum yollarında farenjit, burun tıkanıklıkları ve sinüzit gibi problemler yaşanıyor. Temelde yatan problem ise ani ısı değişiminin bağışıklık sistemimizi bozarak daha kolay hastalanmamıza neden olması.

Lejyoner hastalığı griple karışabiliyor!

İnfluenza ailesinden virüslerin neden olduğu; yüksek ateş, halsizlik, kas ağrıları, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle seyreden bir hastalık olan grip ülkemizde daha çok sonbahar ve kış aylarında, mevsim geçişlerinde görülse de yaz aylarında da gerek klimalar gerekse kalabalık ortamların etkisiyle daha da artış gösteriyor. ‘Klima hastalığı’ olarak adlandırılan hastalık ise tıpta aslında Lejyoner Hastalığı olarak bilinen, başlangıç safhasında grip ile benzer bulgularla başlasa da tedavi edilmez ise hayatı tehlikeye sokabilecek sonuçlar doğurabilen bir hastalık.

Yüksek ateş, halsizlik ve ishal varsa!

Lejyoner hastalığına lejgonella bakterilerinin neden olurken, bu bakteri klima sularında, kaplıcalar, otel havuzları, soğutma sistemleri, hastaneler, kısacası durgun ve beklemiş sularda üreyebiliyor. Sıcak ve nemli ortamı sevdiğinden yazın görülme sıklığı artıyor. Hastalarda yüksek ateş, halsizlik ve ishal ile akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu durumlarda mutlaka en yakın hekime başvurulmalı ve gerekli tedavilere başlanmalıdır.

Yaz sıcaklarında bu önerilere dikkat!
  • Odanızın ortalama sıcaklığını 22-25 derece arasında tutun. Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin.

  • Klimanın çarpmaması için üfleme gücü orta-düşük seviyede kalsın.

  • Klimanın doğrudan rüzgarına maruz kalmayın.

  • Klimanın hava üfleyen kanallarını yüzünüze üfletmeyin.

  • Nem dengesini sağlayan bir klima tercih edin.

  • Uzun süre güneşin altında kalmak vücut direncini düşüreceğinden güneşten korunun.

  • Üst solunum yollarını temizlemek için bol bol su için.

  • Bakımı yapılmayan klima sularında bakteri üreyebildiğinden klimaların ve havalandırma sistemlerinin bakımlarını yaptırın, filtrelerini değiştirin.

  • Temizliğinden emin olmadığınız havuza girmeyin, varsa havuzunuzun ilaçlandırılması ve dezenfeksiyon çalışmalarının yapılmasına özen gösterin.

  • Sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!