Yaşar Kızılkum
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. KADIN İŞÇİLER EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANIR MI?

KADIN İŞÇİLER EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANIR MI?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

1475 sayılı İş Kanunu 14. Maddesi, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarını belirtmiştir.14.madde hükmüne göre; kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi hallerinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Yasal düzenleme çok net; kadın işçi çalıştığı süre ile orantılı kıdem tazminatını alacaktır. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini fesih etmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz.

Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır. Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece kadın işçiye verilmiştir. İşveren ve/veya erkek işçi bu yasal gerekçe ile iş sözleşmesini sona erdiremez.

Kadın işçi evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme hakkında evlilik tarihi ile 1 yıllık süre içinde istediği zaman kullanabilir.

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçiden işveren ihbar öneli talep edemez.

Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin daha sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden söz edilemez. Önceki işinden ayrıldıktan hemen sonra, daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir iş bularak çalışmasını da sürdürebilir.

YARGITAY KARARLARI:

1)İhbar Öneli: “Kıdem tazminatını gerektirecek şekilde askerlik, kadın işçinin evlenmesi ve emeklilik nedeni ile hizmet sözleşmesinin feshi halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu yoktur.”(Yargıtay 9.HD-E.No:1997/14623-K.No:1997/18913-K.T:12.11.1997)

2)Kıdem Tazminatı – Evlenme Nedeniyle İşten Ayrılma: “Evlenme nedeniyle işyerinden ayrılıp kıdem tazminatını alan kadın işçi, başka bir işte çalışabileceği gibi, ödenmiş olan kıdem tazminatı da kendisinden geri istenemez.”(Yargıtay 9.HD-E.No:1999/14857-K.No:1999/17714-K.T:22.11.1999)

3)“Kadının evlenme nedeniyle kıdem tazminatından yararlanabilmesi için evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılması gerekir. Ancak, çalışmasını sürdürürken kocasından ayrılıp tekrar aynı kişi ile evlenen kadının bu hareketi objektif iyiniyet kurallarıyla bağdaşmayacağından kıdem tazminatına dair isteğinin reddi gerekir.” (Yargıtay 9.HD-E.No:1986/11078-K.No:1987/6-K.T:14.01.1987)

4) “Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın, tekrar çalışma hakkını kaybetmez. Çalışma hayatı ile evliliği önceki işine göre daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir işte çalışabilir.” (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu-E.No:1988/9-225-K.No:1988/369-K.T:27.04.1988)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!