Avrupa Birliği standartlarında Kastamonu’da tarım ve hayvancılık üzerine yatırım maliyeti 24 milyon 383 bin lirayı bulan 19 tesis kurulmak isteniyor.
Avrupa Birliği standartlarında Kastamonu’da tarım ve hayvancılık üzerine yatırım maliyeti 24 milyon 383 bin lirayı bulan 19 tesis kurulmak isteniyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne 14. Çağrı Dönemi kapsamında, 22 proje başvurusu yapıldı.Ülkemiz genelinde 42 il içerisinde bu çağrı döneminde, ilk 10 içerisinde yer alan Kastamonu’da, tarım ve hayvancılık üzerine olan başvuruların fazlalığı dikkat çekti.
Avrupa Birliği (AB) standartlarında süt ahırı, süt toplama merkezi, et işleme ile sarımsak işleme tesisini kapsayan 19 projenin yatırım tutarı 24 milyon 383 bin lira olarak belirlendi. Bu tutarın yaklaşık 15 milyon 362 bin lirası ise TKDK’nın hibe desteğinde bulunuyor.
Hedef 100 milyon hibe
TKDK Kastamonu Koordinatörü Eniz Gökçek devem eden IPARD I Programı kapsamında 50 milyon lira hibe ödemesi yapmayı planladıklarını bildirdi.Eniz Gökçek, 2015 yılı Eylül ayı itibariyle yeni destek alanları ve daha yüksek yatırım limitleri içeren IPARD-II Programı ile de 2020 yılına kadar Kastamonu’ya 100 milyon lira hibe sağlamanın hedeflendiğini açıkladı.
TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü’nde şehre yapılan yatırımlar hakkında bilgi aktaran Gökçek şunları söyledi: “Kurumumuz; 3 yıl içerisinde 136 milyon lira toplam yatırım tutarı olan 268 projeyi kabul etti. Sadece 2013-2014 yılı içerisinde 22 milyon liralık hibe yani geri ödemesiz destekte bulundu. 15 adet modern AB standartlarında üretim yapan tesisi ilimize kazandırdı. İnşaat işi içeren 28 projenin yapımı devam etmekte olup, bu yıl içerisinde tamamlanarak ilimize kazandırılacaktır. Bunun yanında arıcılarımıza, sarımsak, kuşburnu, nane gibi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilerimize yüzde 50’si geri ödemesiz 143 adet traktör desteğinde bulunduk. Halen 52 adet projenin incelemesi de devam etmektedir.”
Milli bilinç oluşturulmalı
AB fonlarının kullanımı konusunda toplum bilinci oluşturulması gerektiğini vurgulayan Gökçek konuşmasına şöyle devam etti: “Dağıtılan desteklerin büyük bir kısmının AB fonlarından alındığı hesaba katılarak, bu fonların kullanımı konusunda milli bir bilincin oluşması gerektiği, her kesimin kendi üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesinin vicdani bir sorumluluk olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Milletimize bu imkânları sağlayan devletimize ve hükümetimize en derin şükranlarımızı arz ediyor, projelerimizin Kastamonu’muzun kalkınmasına önemi bir katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.”