Devrekani Belediye Başkanı Dr. Engin Altıkulaç, İstamonu Gazetesi’ni ziyaret ederek ilçede yürütülen projelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Ziyarette, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi (TDİOSB) başta olmak üzere altyapı yatırımları, kırsal kalkınma çalışmaları ve enerji projeleri gündeme geldi. Başkan Altıkulaç’ı, İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz karşıladı.
“Modern Hayvancılık için Öncü Adım: TDİOSB”
Türkiye’de sadece 19 ilde kurulu olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri arasında yer alan Devrekani TDİOSB, bin 290 dönüm alanda bölge hayvancılığını dönüştürecek büyük bir yatırım olarak dikkat çekiyor. Projenin yalnızca hayvancılığı modernize etmeyeceğini belirten Altıkulaç, aynı zamanda kırsal kalkınmaya da önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
“Alt Yapı Tamamlandı, Gözler Üstyapıda”
Şu ana kadar 3 milyon metreküp kazı ve dolgu çalışması gerçekleştirildiğini belirten Altıkulaç, “Telekom hattı, içme suyu, yağmur suyu ve yan derelerin ıslahı gibi toplamda 70 kilometreyi bulan altyapı çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. 2025 yılı sonunda tüm altyapının bitmiş olmasını hedefliyoruz” dedi.
“Yatırımcıya Büyük Destek: 290 Milyon Lira Hibe”
Toplam 84 işletme parselinin 44’ü yatırımcılara tahsis edildi. 29 yatırımcı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma destek fonuna başvurdu ve tamamı kabul edildi. Her biri 20 milyon TL’ye kadar hibe almaya hak kazandı. Altıkulaç, “Yatırımcılarımıza sağlanan toplam hibe tutarı 290 milyon lirayı buldu. Bu destek, bölgede üstyapıların hızla kurulmasına büyük katkı sağlayacak” dedi.
“Enerji Dönüşümü ve Organik Gübre ile Sürdürülebilirlik”
Hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürüleceğini belirten Başkan Altıkulaç, bu gübrenin Devrekani ve çevresindeki tarım arazilerinde kullanılacağını, böylece bitkisel üretimde verimliliğin artacağını ifade etti. Ayrıca biogaz tesislerinde üretilecek elektriğin, şebekeye aktarılabilmesi için Ağlı’da yeni bir trafo merkezi kurulacağını söyledi.
“Hayvancılıkta Ölçek Ekonomisi Şart”
Küçük ölçekli üretimin artık sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Altıkulaç, “Günümüzde tarım ve hayvancılıkta verimlilik ön plana çıkıyor. Aile işletmelerimiz kıymetlidir, ancak onları ayakta tutmanın yolu, modern üretim modelleriyle entegrasyon ve birlikte üretimden geçiyor. Biz de bu dönüşüme öncülük ediyoruz” dedi.
“Kırsal Kalkınma İçin Güçlü Altyapı”
İçme suyu sorununun çözümü için yapılan yatırımları da anlatan Altıkulaç, “Arıtma tesisi ve 9 kilometrelik isale hattı ile ilçemizin uzun yıllardır süregelen içme suyu sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşturduk” dedi.
Belediye olarak ilk dönem için vaat ettikleri 23 projeden 20’sini tamamladıklarını belirten Başkan Altıkulaç, “Pandemi, sel ve deprem gibi afetler nedeniyle kalan 3 projeyi ertelemek zorunda kaldık ancak ikinci dönemde onları da tamamladık” ifadelerini kullandı.
İstamonu-Özel Haber