Kastamonulu çevre mühendisi Ergin Erol’un kurucu ortağı olduğu Artemis Arıtım, 20 ülkeye teknoloji ihraç ediyor
Bozkurtlu çevre mühendisi Ergin Erol’un kurucu ortağı olduğu Artemis Arıtım, 20 ülkeye teknoloji ihraç ediyor. Great Place to Work Enstitüsü tarafından 2020’nin en iyi iş verenleri listesinde yer alan firmanın 2021 yılı içinde TÜBİTAK tarafından onaylanan 2 projesi bulunuyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkında konuşlanan firmanın spesifik sorunlara farklı çözümler sunduğunu vurgulayan çevre mühendisi Ergin Erol, 1998 yılından beri arıtma tesisleri, atık kabul tesisleri, çevre yönetimi, analiz ve ölçüm, arıtma kimyasalları, servis ve bakım gibi faaliyetleri güçlü referanslarla, uluslararası bilgi ve tecrübeye sahip mühendislerle sürdürdüklerini belirtti.
Great Place to Work Enstitüsü tarafından 2020’nin en iyi iş verenleri listesinde yer alan Artemis Arıtım’ın 30’u mühendis olmak üzere 60 kişilik personel kadrosunun bulunduğunu bildiren Erol, “Artemis olarak 20 tane ülkeye teknoloji ihraç eden bir firmayız. Zor koşullar altında çalıştığımız Libya, Irak, Afganistan gibi birçok ülkede sistemlerimiz bulunuyor. Sanayi kurumları ağırlıkta olmak üzere kamu kurumlarıyla da iş birliği içindeyiz. Uzmanlık alanımız bireysel müşterinin spesifik sorunları. Her bir firmanın sanayi kuruluşunun kendine has sorunları vardır. Aynı işi yapan, birebir aynı ürünü çıkaran iki firmanın sorunları farklı olabiliyor. Bu kapsamda biz de sürekli Ar-Ge çalışması içindeyiz.” dedi.
Büyükçekmece Gölü büyüklüğündeki 6 su kütlesi kurtarılacak
TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerini hakkında bilgi aktaran Ergin Erol, Uludağ İçecek ve Araç Lastik Sektörü firmaları ile sürdürecekleri iş birliği ile atık suyun geri kazanımını sağlayacaklarını böylece bir sene içinde Büyükçekmece büyüklüğündeki 6 adet su kütlesini kurtaracaklarına dikkat çekti.
Dünyadaki kullanılabilir su kaynakları hızla azalırken, atık suyun önemli bir kaynak olduğuna işaret eden Çevre Mühendisi Ergin Erol, daha önce İETT otobüslerinin yıkandığı suların arıtımı konusunda destek sağladıklarını, her gün 400 bin litre suyu geri kazandırdıklarını anımsattı.
Toplum talep etmeli
Çevre yönetimi konusunda yapılacak bilinçlendirmenin süreklilik arz etmesi gerektiğini ifade eden Artemis Arıtım Kurucu Ortağı Ergin Erol şunları söyledi: “Toplum çevre yönetimi deyince kendisine ne etki ediyor bilmeli. Yerel ve merkezi yönetimlerden ne talep edeceğinin farkında olmalı. Çevre bilincinin okullardan itibaren yeni nesillere aktarılarak geleceğimizin garanti altına alınması lazım. Bunu bir çevre yönetimi veya toplum adına bilinçlendirme olarak kabul edebiliriz. Duyarlılık ve çevre bilinci arttırılırsa su kullanımı tüketimi, enerji tüketimi azalır. Tasarruf bilinci oluşur. Bu kapsamda halkı bilinçlendirici yayınlar, programlar yapılabilir. İçerikler üretilebilir. Plastik ve benzeri ürünlerin atılmaması, diğer ambalaj atıklarının az tüketilmesi gibi konuların özenle işlenmesi lazım. Yönetimler bunu güzelce işleyip halka topluma anlatmalı. Toplum da bunu talep etmeli. 1700’lü yıllarla beraber dünyamızda bir sanayi devrimi oluyor. Biz ülke olarak bunu çok geriden yakalıyoruz. Köklü bir sanayi geçmişimiz yok. Diğer ülkeler daha önce sanayileşmiş ve çevre kirlenmiş. Bu sorunla daha erken karşılaşınca daha önce çözüm üretmişler. Daha sonra bu çözümler yasalar, yönetmelikler haline gelmiş. Değişmiş, gelişmiş, ölçülmüş, paketlenmiş ve bize paket olarak gelmiş. Paket olarak aldığımız için tam olarak sindirememişiz. Ama geriden de olsa hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bahsettiğim yönetimden talep etme ve halka bunun sunulması dengeli bir şekilde yürütülürse arayı kapatacağımızı düşünüyorum.”
Kastamonulu Ergin Erol ve Çankırılı Salih Ali İpek tarafından kurulan Artemis Arıtım 1998 yılından itibaren çevre koruma konusunda faaliyet gösteriyor.