İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, İstanbul’da Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin hazırlanan kanun tasarısındaki eksiklere dikkat çekti.
İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, İstanbul’da Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin hazırlanan kanun tasarısındaki eksiklere dikkat çekti.
TBMM Genel Kurulu’nda, İstanbul’da Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerinde MHP grubu adına konuşma yapan Murat Başesgioğlu, partisinin önceliğinin uyuşmazlıkların devlet yargısında çözüme kavuşturulması olduğunu kaydetti.
Bunun yanı sıra, yargıdaki yükün azaltılması adına bazı uyuşmazlıkların çözümü için yeni müesseseler oluşturulmasını da öngördüklerini belirten Başesgioğlu, “Tasarıda, İstanbul’da bağımsız ve özerk yapıya sahip, uluslararası alanda rekabet edebilecek kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulması amaçlandığı ifade edilmiştir. Ancak tasarı, bu özellikleri karşılamaktan uzaktır. Zira bu tür kurumsal yapıların oluşumunda ve işleyişinde yürütmenin etkisi olmaması gerekir. Oysa tahkim merkezinin genel kurulunu oluşturan birleşenlere baktığımızda kuruluşların tamamı; kamu, kamu kuruluşu ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından oluşmaktadır.” dedi.
Emredici hükümler uygulanmalı
Tasarıyla sadece merkezin kurumsal yapısının oluşturulduğunu uyuşmazlıkların çözümünde uygulanacak maddi kurallara yer verilmediğii vurgulayan Başesgioğlu şunları söyledi: “Her ne kadar tahkim, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konular üzerinde olsa da kamu düzeni, genel ahlaka aykırılıklar gibi hangi konuların kapsam dışında olduğu belirtilmelidir. Bu haliyle tasarıda bir boşluk söz konusudur. İşleyişe ilişkin maddi kuralların tahkim merkezinde yapılacağı ifadesi merkeze düzenleyici hükümler yetkisi vermektedir. Yönetmelik bile çıkarma yetkisine sahip olmayacak merkeze neredeyse yasa yapma yetkisi verilmektedir. Bu eksikliğin giderilmesi için en azından tahkim yeri Türkiye’de ve yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun, iç tahkimde de Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun, tahkim yeri yurt dışında ise Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizinde New York Sözleşmesi’yle Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanun’un emredici hükümlerinin uygulanacağına dair atıfta bulunulmasını önermekteyiz.”
Başesgioğlu genel kurulda temsil edilecek kuruluş üyelerinin belirlenmesinde barolara ayrımcı, eşit olmayan bir seçim yöntemi öngörüldüğünü ifade ederek bu durumun düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.