featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Tarihe saygısızlık!…

Tarihe saygısızlık!…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziosmanpaşa Mevlana Mahallesi’nde bulunan “Şehit Şerife Bacı Parkı ve Mesire Alanı”nın adı “Gençlik Parkı” olarak değiştirildi.

Gaziosmanpaşa eski Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’un 2007 yılında Mevlana Mahallesi’nde hizmete açtığı Şehit Şerife Bacı Parkı ve Mesire Alanı’nın adının, Erol’un görevde olduğu 2013 yılında “Gençlik Parkı” olarak değiştirildiği ortaya çıktı.

Açılışı, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol tarafından yapılan, 45 dönüm arazi üzerine kurulu Şehit Şerife Bacı Parkı ve Mesire Alanı’nda 2011 yılında genişletme çalışmalarının başladığı, 120 dönüme ulaşan arazinin 2013 yılının Ekim ayında ise adının Gençlik Parkı olarak değiştirildiği ve buradaki Şerife Bacı Heykeli’nin kaldırıldığı belirlendi.

15 milyon lira gibi dev bütçeyle yapılan parkın genişletme çalışmaları sonrasında Şerife Bacı Heykeli’nin kaldırılmasına gösterilen tepkiler sonucu ise dönemin Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’un talimatıyla, alan üzerine gelişi güzel konulan heykelin, aradan geçen 8 ayda eski görünümüne getirilmemesi olayı vahim hale getirdi.

Hasan Tahsin Usta’ya konu aktarılmış

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin mevcut Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın seçim çalışmaları sırasında ziyaret ettiği Kastamonu dernekleri tarafından, konunun kendisine aktarıldığı ve göreve gelirse bu durumu düzeltmesi yönünde çalışma yapmasının istendiği açıklandı. Hasan Tahsin Usta’nın ise alan üzerinde yapılan değişiklikleri işaret ederek, “ Yapılan işlemlerden haberdar değilim. Olayı bir araştıralım, bakalım. Yapılabilecek bir şey varsa yaparız.” dediği öğrenildi.

Peki, şimdi ne olacak?

Usta’nın göreve gelmesinin ardından, Kastamonu dernekleri tarafından yapılan telkinlere rağmen, alanın 19 Mayıs 2014’te Gençlik Parkı olarak yeniden açılışı yapılmak üzere hazırlıkların yapıldığı, Soma’da 301 madencinin şehit olduğu facia sonrası ise açılış tarihinin ertelendiği belirlendi.

İdari bir tasarruf olan bu gelişme karşısında, genişletme çalışmaları ardından parkın önce bir bölümüne, sonra da tamamına “Gençlik Parkı” adı verilmesi tepkileri de beraberinde getirdi. Konuyla ilgili Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın net bir açıklama yapması bekleniyor.

 

Cevap bekleyen sorular
Hangi eleştiriler ve şikâyetler sonucu isim değişikliğine gidildi?
Kim ya da kimler bu isimden rahatsız oldu?

Gaziosmanpaşa Belediyesi mevcut yönetiminin “Biz yapmadık” açıklaması olayın kesin çözümü müdür?

Acar, “Parkın ismi belediye meclis kararı ile değiştirilmiş”

Konuyla ilgili konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Acar, Belediye Başkanımız Hasan Tahsin Usta ile görüşmemiz neticesinde parkta bulunan Şerife Bacı heykelinin en kısa zamanda onarılarak yerinde muhafaza edileceğini belirtti. Acar, parka ismin geri alınması zor bir süreç, bizden önce meclis kararı ile değiştirilmiş gözüküyor dedi. Park içerisinde bir alana mutlaka “Şehit Şerife Bacı” ismini vermek istediklerini de sözlerine ekledi.

Tepkiler çığ gibi büyüyor

Özellikle, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi’de bulunan STK ve meslek örgütleri konuyu yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşımaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili konuşan Kastamonu Gençlik Platformu Başkanı İbrahim Şabano, “Önce parkın içerisinde bir bölüm açıldığını ve adının da “Gençlik Parkı” olduğunu öğrendik. Fakat günler sonra “Şehit Şerife Bacı Parkı” tabelasının üzeri kapandı ve tüm alanın adı “Gençlik Parkı” olarak değiştirildi. Dönemin Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’la görüşme yaparak parkın isminin değiştirilmesinden duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik, buna rağmen parkın adı Gençlik Parkı olarak kalmıştır.” dedi.

Olay karşısında yaptıkları girişimlerin yetkililer tarafından sonuçsuz bırakıldığını söyleyen Şabono “ 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi Hasan Tahsin Usta ve diğer belediye başkan aday adayları ile çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimizde konuyu anlatmış, destek istemiştik. Her biri bu konunun çok önemli olduğunu vurgulayıp, gerekli işlemleri yapacaklarını söylemişlerdi. Kurtuluş Mücadelesi’nin simgesi olan birine mutlaka iade-i itibar yapılması, ismin parka yeniden verilmesi ikazlarımız ise 30 Mart sonrası havada kaldı. Bu olayı sağduyu içerisinde çözmek için Başbakanlık İletişim Merkezi ile e-mail ve faksla iletişim kurduk. Ancak bize parkın adının “Gençlik Parkı” olduğu yönünde dönüş yapıldı.” şeklinde konuştu. Şabono, “Sayın Başbakanımızın olaydan haberi olmadığına eminiz, kendisinin olaya müdahil olmasını istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

İşte Gençlik Parkı Yazısı

Gaziosmanpaşa Belediye’si Şehit Şerife Bacı Parkı’nın ismini kaldırmaya bile fırsat bulamadan alelacele alttaki yazıyı branda ile örterek üstüne “Gaziosmanpaşa Gençlik Parkı” yazmış. Branda yırtılmış olsa alta “Şehit Şerife Bacı Parkı” yazısı görünecek.

İki resim arasında onlarca fark var
Kurtuluş Savaşı’nın simgelerinden olan Şehit Şerife Bacı’nın 93 yıl öncesini anlattığı ve parkta bulunan bu resimde 7 yılda birçok değişiklik meydana gelmiş…2013 yılında parktan sökülen anıtın, gelen tepkiler karşısında alelacele yerine konulduğu görülüyor.1 yılı aşkındır en ufak bir düzeltme görmeyen anıta yapılan muamele, büyük yanlışlığı ve saygısızlığı gözler önüne seriyor.

1 yıldır yerine konulmayanlar:

· Kitabe· Boyunduruk · Kağnı· Cephane

Şerife Bacı Kimdir?

Türk Kurtuluş Savaşı’nın halk kahramanlarından Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda yaşlı kadın ve erkekler ile birlikte İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken kış şartları nedeniyle Aralık 1921’de donarak öldü.

İsminin verildiği kurumlar

· Şehit Şerife Bacı İlköğretim Okulu

· Şerife Bacı Öğretmen Evi

· Kastamonu Şerife Bacı Devlet Hastanesi

· Kastamonu Şerife Bacı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

· İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehit Şerife Bacı Lisesi(Avcılar)

· Ağrı (merkez)Şerife Bacı Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Kısaca Park:

Toplam 45 dönümlük bir alan üzerinde kurulan‘Şehit Şerife Bacı Parkı ve Mesire Alanı’ Mevlana Mahallesi Hızır Efendi Caddesi üzerinde, Tem Otoyolu mevkiinde bulunmaktadır. Kaidesi ile birlikte yaklaşık 2,5 metre yüksekliğindeki Şehit Şerife Bacı heykelinin, kağnı arabasıyla cepheye mermi taşıdığı sahne parkın girişine yerleştirilmiştir.

Burada tarihi bir kimlik var.

Sadece Kastamonuluların değil; Kurtuluş Savaşı’nın bin bir çilesini çeken Türk Halkı’nın kimliği… Türk tarihine mal olmuş Şehit Şerife Bacı’nın anıtının ve isminin kaldırılmış olması ne kadar acıdır!Bu olayın takdir edilecek, övünülecek bir tarafı var mı?Tabii ki yok.Şehit Şerife Bacı’nın isminin kaldırılması, hem O’na hem de tarihimize büyük bir saygısızlıktır. Kastamonu’nun ve Türkiye’nin simgesine yapılan bu hakaretten dolayı üzüntü içerisindeyiz. Parka ismi iade edilse bile; bu olayı yaşamış olmaktan utanç duyuyoruz…İSTAMONU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!