Tansiyon (kan basıncı) kalbin her atışta vücuda pompaladığı kanın damar duvarlarına uyguladığı basınçtır. Kalbin kasılmasıyla (atım ya da pompa hareketiyle) oluşan basıncın doruk noktasında ölçülen sistolik basınç büyük tansiyondur. En düşük noktada ölçülen değer diyastolik basınç, yani küçük tansiyon denir. Kişilerde kilo ne kadar fazlaysa tansiyonda o kadar artmaktadır. Doktorların hastaları üzerinde yapmış oldukları araştırmalara göre, kilodaki her yüzde 10’luk artış, tansiyonu 7mmHg artırmaktadır.
*Zencefil: Tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir. Diyetle beraber alındığında termojenik etkiyi arttırarak zayıflamaya yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda, kan basıncını düşürücü etkisi bulunmuştur. Vücut yağının azalmasını sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
*Kırmızı ve siyah meyveler: Antioksidan maddelerden oldukça zengin oldukları için, oksidatif hasarı ortadan kaldırarak, hücre ve damarlardaki hasarın önüne geçerler. Yabanmersini, mürver, böğürtlen, ahududu, çilek bu gruba girmektedir. Kan basıncını düşürücü etkileri vardır.
*Posa: Meyve, sebze, kuru baklagiller, tam tahıllı besinler, yağlı tohumlar posadan oldukça zengindir. Yüksek posa alımının (30-35 gr/gün), hipertansiyonu düşürdüğü yapılan araştırmalarda gösterilmektedir. Özellikle meyveleri kabuğuyla yemenin (tatbikî iyice yıkadıktan sonra) sağlımız için oldukça yararlı antioksidan içeriği ve yüksek posa içeriği sayesinde kan basıncını düzenlediği bildirilmektedir.
*Sarımsak: İçinde 33 çeşit kükürt bileşiği vardır. Aynı zamanda çinko ve C vitamininden de zengindir. Damar tıkanıklığı önlemesinin yanında, tansiyon düşürücü olarak da bilinmektedir.
*Omega 9: Zeytinyağı, avokado, badem, yer fıstığı, pecan fındığı, fındık yağı omega 9 içeren yağlardır. Oleik asit olarak adlandırdığımız omega 9, damar sertliği riskini düşür ve kan basıncını dengeler.
*Omega 3: Balık (somon, uskumru), semizotu ve yağlı tohumlarda bulunur. Kan basıncını düşürücü etkisi çalışmalarca kanıtlanmıştır. Haftada 2 gün balık tüketimi önerilmektedir.
*Semizotu: Magnezyum eksikliği yüksek tansiyona neden olur. Çok sayıda insanda bu hayati mineral eksiktir ve onların maalesef bundan haberi yoktur. Bu yönden baktığımızda semizotu, haşhaş tohumu, çalı fasulyesi zengin magnezyum kaynağıdır. Günlük alınması gereken miktar 400mg’dır.
*Kereviz: Çin’de asırlardır geleneksel olarak tansiyon düşürücü ilaç olarak kabul görmektedir. Ve yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar da bunu desteklemektedir. Bir parça kereviz sapı yenildiğinde, etkisini rahatlıkla görmek mümkündür. Ayrıca kereviz idrar sökücü olarak da etki gösterir. Bundan dolayı tansiyon düşürücü etkiye sahiptir.
*Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.
*Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.
Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi bol miktarda bulundurur. Rezene çayı sindirim için de iyidir.
**
Uyarı: Türkiye’de ilgili kanunlara göre, tüm tavsiyelerimiz ilaç değildir. Kurumlarımızda hastane hizmeti verilmez. Tavsiyelerimiz kaliteli yaş almaya yönelik besin destekleridir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.