featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Statü şehir yaşam köy

Statü şehir yaşam köy

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin organize sanayi bölgesinin mevcut durumundaki eksiklerin ilçenin maddi kaynaklarının yetersiz olmasına bağladı.

Organize sanayi bölgesinin mevcut durumundaki eksiklerin ilçenin maddi kaynaklarının yetersiz olmasına bağlayan Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin, “Seydiler Belediyesinin merkezle beraber 10 mahallesi 27 de yerleşim birimi var. Toplamda 37 yerleşim birimi bulunuyor. İlçenin nüfusu 2 bin 500. 2017 yılı bütçemiz 3 milyon 650 bin lira, bunun da yüzde 30’u personel gideri. Merkezin alt yapı çalışmalarını henüz yeni bitirdik. Statü şehir ama yaşam köy. Bu durumda organize sanayi bölgesinin aktifleşmesi sanayiciye kaldı.” dedi.

Sanayiciden 2. kez para alındı. Ama…

Seydiler’de sanayi bölgesinin çeyrek asırda anca kurulabilmesinin nedeninin bürokratik engeller olduğuna işaret eden Başkan Mehmet Şahin, kamulaştırma çalışmaları kapsamında ikinci kez satış gerçekleştiğini doğrularken şunları söyledi: “Seydiler’de sanayi bölgesi 1990 yılında kurulmaya başlandı. 1995’te 26 ortaklı olanAsır firması bölgenin ilk kuruluşuydu. Parselleme işlemi hazine arazisinin bulunduğu alan ile birlikte yapılmış. Tapusunu alanlar almış, ancak hazine arazisinde olanlar Seydiler’in ilçe statüsüne kavuşmasıyla yüksek maliyetlerle karşılaşmışlar. Bu arada sanayi bölgesindeki bir takım hafriyat çalışmaları belediyenin gücü olmadığından sanayiciler tarafından karşılanmış. Tabi bu maliyet, parsel alım gideri olarak yansıtılmış. Vatandaş yatırım yapacak ama tapusunu alamıyor; elektriği, suyu yolu olmayan alan, arsa olarak görünüyor devlet gözünde. Göreve 2004 yılında geldiğimde yaptığımız çalışmalar sonucunda yıllarca süren bürokratik engel yasaya bir maddenin eklenmesiyle sona erdi. Yasa sanayi bölgesinde hazineye ait arazilerin kamu kurum ve kuruluşları üzerinden satışının gerçekleşebileceğini öngörüyordu. Yani belediye hazine arazilerini satın aldıktan sonra sanayiciye devredebilirdi. Bu aslında belediyeye ek maliyet demek. Belediye olarak 21 parselini satın aldık, 7 arsa bizde kaldı, diğerlerini hak sahiplerine dağıttık. Ancak bunu belediye gücüyle yapma şansımız yoktu, devlete ödediğimiz tutarı hak sahiplerinden talep etmek zorundaydık, öyle de yaptık.”

Alt yapı 2020’de bitecek

Şahin, mevcut durum için ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Yıllar içinde yatırımından vazgeçen hak sahiplerinden arazilerini tekrar satın aldık,OSB adına 9 arsamız oldu böylece. Yatırım yapacağını söyleyenlere süresiz zaman verdik.İlçeye doğalgaz sanayi bölgesinin olması sebebiyle 2008 yılında geldi, 2013’te şehir içi dağıtım töreni yaptık. Ancak OSB’ye dağıtım için olacak maliyeti belediyenin karşılayabilmesi mümkün görünmüyor. 13 Nisan 2017 tarihi itibari ile altyapı ile ilgili çalışma başladı. 11 milyon 936 bin liraya ihale sonuçlandı, inşaat başladı.3 seneye bitecek. 20 Ekime 2018’de yol bitmiş olacak. Seydiler İnebolu arası 60 kilometreden 43 kilometreye düşecek.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!