Alkan Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Alkan, katıldığı Gönül Mayası Adamlar programında, başarılı olmak için farkındalık yaratmak gerektiğini söyledi.
Türk mermerine dünyada değer kazandıran Çatalzeytinli işadamı Sezai Alkan Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği ve Çatalzeytin köy derneklerinin organize ettiği Gönül Mayası Adamlar programın ikinci konuğu oldu.
Sultangazi 50. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide KASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Şenol’un sorularını yanıtlayan Sezai Alkan çocukluğundan, evliliğine, sektördeki yükselişine kadar geçen süreci anlattı. Programda ayrıca Kastamonulu sanatçı Hüseyin Subaşı sahne aldı.
Alkan Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Alkan hayatına ilişkin şu bilgileri verdi:
-1956 Çatalzeytin doğumluyum. İlkokulu Konaklı’da okudum. O dönemde elektrik, su ve yol yoktu. Şartlar çok zordu. Milletvekilimiz Nurhan Tekinel’le 1968 -1971 yıllarında Çatalzeytin merkezde ortaokulu okuduk. Hemşerilerimiz ilkokulu bitirince gurbete göç ederlerdi. Oralarda bir hemşeri bulunur yanında iş tutulurdu. Ama biz öyle yapmadık. Babam ortaokulun ardından beni gurbete göndermek istemedi, köyde kalmam için ısrar etti. Bende eğer tarımla uğraşacaksam karasaban yerine pulluk almasını istedim. Babam biraz şaşırsa da isteğimi yerine getirip Samsun’dan pulluk aldı. Böylece köyde 2 yıl çiftçilik yaptım.
1974 yılında Alkan Mermer kuruluyor
-Babamın mesleği mermercilikti, 1973 yılında İstanbul’a göç ettiğimizde sektöre adım attım. Çalışmaya başlayınca babam köye geri döndü. Bir yıl sonra Fikirtepe’de 70 m ² alanda kendi iş yerimizi kurduk. Hamdolsun 40 yıldır işimizin başındayız. Şu anda Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi Tuzla’da 3 bin 500 m² kapalı, 2 bin m ² açık, toplam 5 bin 500 m² alanda kurulu fabrikamız bulunuyor. Ürettiğimiz ürünlerle iç ve dış pazarlarda gelişen teknolojiyi kendimize uyarlayarak, otel, tatil köyleri, iş merkezleri, villa, köşk, havuz ve inşaat sektörünün birçok alanında doğal taş ürünleri ile tecrübemizi birlikte sunmaktayız. Yıllık ciromuz 30 milyon doların üzerinde.
Dünyanın hiçbir ülkesi doğduğum yer kadar güzel değil
-Baba toprağına ayak bastığım ki hazzı dünyanın hiçbir ülkesi veremez bana. Çocukluluğumun geçtiği yerler beni büyülüyor adeta. O yüzden memleketimi çok seviyorum her yıl mutlaka birkaç kez giderim. 2001 yılında babamı 2013 yılında ise annemi kaybettim. Onları canlı canlı ziyaret ettiğimi düşünüyorum halen.
Farklı olun
-Başarıya ulaşmak için yaptığınız işte sıradan olmamanız gerekiyor. İşe farklı bir bakış açısıyla yaklaşmalısınız. Misal çöpçü olsanız, işinizi iyi yaparsanız sizi çöpçü başı yaparlar. İşverenlerin teknolojiye yatırım yapması da önemli bir husus. Ben de işimde teknolojiye yatırım yaptım. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettim. Şayet dünyadaki gelişmelerden geri kalırsanız rekabet ortamından da geri kalır ve kurumsal olamazsınız. Aileler çocuklarını illa üniversitede okutmak için dayatmasın. Bu ülkenin sanatkara da esnafa da işçiye de ihtiyacı var. Ama her ne olursa olsun yapılan iş muhakkak sevilsin.
KASİAD’da olmaktan mutluyum
KASİAD’da hakikatten çaba sarf eden arkadaşlarımız var. Ben çok zaman eksik kalıyorum hem yurt dışında olmam nedeniyle hem de Tuzla’da mesafe uzak olduğu için. Ancak STK işi gönül işidir. Kendi menfaatini bir kenara bırakacaksın. İmkânları olan gelsin üye olsun. Koşuştursun. Mühim olan hoş seda bırakılmasıdır. Genellikle memleketimize yatırım yapmıyoruz, buradan doğan güçle birçok şeyin başarılabileceğini düşünüyorum. Genel Başkanımız Ayhan Aslan, Aslan Ailesi’nin değerli bir ferdi. Hakikaten memleketin yetiştirdiği bir değer, ümit ediyorum toplumumuza çok katkı sağlayacak.