1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Seydiler’de iş yapamadık…

Seydiler’de iş yapamadık…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seydiler OSB’de, memleket aşkıyla girişim yapmak isteyenlerin neden vazgeçtiği yıllar sonra gün yüzüne çıktı.

Baha Kalay: “Göbek ve kafa bağıyla Batı’ya bağlı olanların yüzünden Seydiler’de iş yapamadık”

Projesi yıllar önce tamamlanmasına rağmen hala tam kapasite faaliyete başlayamayan Seydiler OSB’de, memleket aşkıyla girişim yapmak isteyenlerin neden vazgeçtiği yıllar sonra gün yüzüne çıktı.

TAHRİKSAN Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Baha Kalay geçmişte yaşanan ve bu güne kadar konuşulmayan olayları gazetemize anlattı. Kalay, konuştukça sadece Kastamonu’nun değil, Anadolu’nun neden kalkınamadığını gözler önüne serdi.

Bundan 19 yıl önce temelleri atılan Seydiler OSB, bin 250 dönüm arazi üzerinde konuşlandırıldı. Seydiler OSB’yi tam anlamıyla faaliyete geçirilebilseydik; bugün yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam edebilecektik

Seydiler OSB’de yatırım yapmak için 26 ortakla kurdukları şirketi, yaşanan alt yapı ve parselasyon sorunu sebebiyle devrettiklerini söyleyen Baha Kalay, yaptıkları harcamaları da geri alamadıklarını belirtti.

Şu anki Seydiler OSB sınırlarının 1995 yılında 26 ortakla kurdukları ASIR Metal İnşaat Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş firmasının belediyeye yaptığı desteklerle çizildiğini ifade eden Baha Kalay yaşadıkları zorlukları şu cümlelerle anlattı: “ Devlet, organize sanayi bölgesi olacak alanın belediye tarafından istimlak edilmesine izin vermişti. Fakat belediyenin bu bedeli karşılayacak maddi gücü yoktu. Biz de ortak olarak kurduğumuz şirketin kasasından belediyeye destek olduk. İstimlak sonrası parselasyon çalışmalarında da bu desteğimiz devam etti. Belediye ancak arsaların bir kısmının tapusunu çıkarabildi, diğer kısım hazinede kaldı. Belediyeye verdiğimiz paraların hazine gözüken arsalara yatırılmadığını öğrendik bu sebeple birçok tapuyu alamadık.”

“Resmen süründürüldük”

28 Şubat sonrası Türkiye’de her şey hızlı bir şekilde yatırımcının ve sanayicinin aleyhine döndü. Bunun sebebi; göbek ve kafa bağıyla batıya bağlı olanlardı. Bu süreçle Seydiler OSB’de yapılacak işlemler de sekteye uğratıldı. Tapu sorunu bir yana alt yapı konusunda da engellemelerle karşılaştık. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında anca elektrik alabildik. O dönemde Kastamonu’ya atanan TEDAŞ müdürü bizim dosyaları incelemiş ve burada tüm projesi hazır fakat uygulamaya konulmamış bir OSB var diye durumu Ankara’da Enerji Bakanlığı’na aktarmış. Bu durum karşısında bizimle irtibata geçtiler, birkaç hafta içinde OSB’ye 2-3 trafo koyuldu. TEDAŞ’ın yaptığı masraf yaklaşık 42 bin lira filandı ama bizim enerji bedeli olarak yatırdığımız meblağ daha fazlaydı. Yani devlet neredeyse hiç masrafa girmedi. Biz de ancak 7 yıl sonra elektrik alabildik, bu zamana kadar geçen sürede her alanda resmen süründürüldük.”

AK Parti dönemiyle işler yoluna girer!

Tapusu olmayan arsalarla ilgili yıllar süren mücadelenin ardından AK Parti hükümetine yaptıkları çağrının cevap bulduğunu ama belediyenin arazilerini sattığını aktaran Baha Kalay şunları söyledi:

“Seydiler’de bugün var olan OSB, bizim o dönemde zahmetini çektiğimiz ve temelini attığımız yerdir. Tapusu alınmayan arsalarla ilgili AK Parti hükümeti kanalıyla girişimde bulunduk. Belediye tapuları alamadığı için mağdur olduğumuzu belirttik. Sonrasında ufak bir yasa değişikliğiyle bu tapular belediyenin üzerine geçti. Bizler birkaç arsanın tapusunu alabildik, fakat parasını ödediğimiz halde belediye bizim ortaklarımızdan 4 kişiye tapusunu vermedi ve yeniden satmaya çalıştı. Nitekim satıldı da.”

Kalay, belediyenin bu tavrına karşılık dava açmama gerekçelerini ise “Devletin kurumu olan belediye ile mahkemelik olup memleketimizi şaibe altında bırakmak istemedik.” diye açıkladı.

“Motor fabrikası kuracaktık”

Şirketi yaşadıkları zorlu maraton sonrası ve masraflarının giderek artması sonucu sattıklarını vurgulayan Kalay, “ 26 ortakla kuruduğumuz şirketin içerisindeki arkadaşların yüzde 40’ı burada yatırımda yapacaktı. Şirket binasının yanı sıra şahsi yatırım alanlarımız da bulunuyordu. Kırsal bir alanı yatırım alanı haline getirerek kalkındırmaktı amacımız. 28 Şubat sonrası bazı ortakların şirketlerini tasfiye etmesiyle sonuçlandı. Onun yanı sıra parasını ödediğimiz halde arsaların tapusunu alamamamız ortaklar arasında soğukluğa sebep oldu. Kurulu bir şirketin her sene hiçbir üretim yapmadan bir sürü masrafı oluyor. 3-4 yıl önce şirketi bütün mal varlığı ile Taykon denilen bir şirkete sattık. 2 bin 500 metrekarelik bir bina yapmıştık her şey yolunda gitseydi bu alana motor fabrikası kurmayı planlıyorduk. Hatta İtalya’dan gelen bir şirketle tesis kurumu hakkında görüşmeler yapıyorduk.” ifadelerini kullandı.

“Seydiler OSB, çevre ilçelere de fayda sağlar”

OSB’nin Seydiler’de olmasının Kastamonu ve çevre ilçelerin kalkınması için planlandığına dikkat çeken Kalay “19 ilçemizin, 13’ünün arazi yapısı tarıma da sanayiye de müsait değildir, o sebeple fakirdir. Seydiler OSB, arazi yapısı uygun olmayan bu ilçelerin merkezi konumunda olması işsizliğin de önüne geçecek bir durumdu. Kastamonu-İnebolu-Ankara hattı anayol güzergâhında bulunması, İnebolu Limanı’na en yakın bölgede olması, arazi olarak tarıma uygun olmayan bir alanda kurulması, 1,5 kilometre kuzeyinde doğu-batı sıradağları olması ve en iyi mermer yataklarının burada olması Seydiler OSB’yi ideal bir merkez haline getirebilirdi.” şeklinde konuştu

“Eğitim-Yatırım-İstihdam- Üretim”

Kalay, geçmişte yaptıkları planların işleme sokulmasıyla OSB’nin şimdi bile daha verimli faaliyet göstereceğine değinerek şunları söyledi: “1994-95 yıllarında OSB’lerde nasıl bir dayanışma olmalı, verimlilik nasıl elde edilmeli, nasıl bir işbirliği yapılırsa verimlilik arttırılır gibi başlıklarla çalışmalar yapılmıştır. İlk başta eğitim ardından üretim, yatırım ve istihdam olması gerekir. Burada baş unsur eğitimdir. Ardından üretimin yapılmasıyla yatırım ve istihdam da ardından gelir. Üreten gelişmiş mutlu bir toplum meydana gelir. Mutlu ve güçlü bir devlet ancak mutlu ve güçlü bir toplumla olur.”

Baha Kalay Seydiler’e yeniden yatırım yapar mısınız? sorumuza ise “Bir daha asla yatırım yapmayı düşünmem. Demir tavında dövülür. Yıllarca elektrik ve tapu ile boşa tükenen enerjimizin bir daha geri gelmesi mümkün değil.” şeklinde cevap verdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!