İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü, 92. Yıldönümünde törenlerle kutlandı. 9 Haziran Pazar günü İnebolu Limanı’nda yapılan kutlama törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’da katıldı.
İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü, 92. Yıldönümünde törenlerle kutlandı. 9 Haziran Pazar günü İnebolu Limanı’nda yapılan kutlama törenine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’da katıldı.
Bakan Yazıcı’nın yanısıra Vali Erdoğan Bektaş, İnebolu Kaymakamı Görgülüarslan, Belediye Başkanı Uzuner ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı kutlama töreninde ilk olarak kağnılarla cephane taşınmasının canlandırıldığı kortej yer aldı. Ardından Bakan Yazıcı’ya, Kastamonu’dan 6 Haziran’da yürüyüşe geçen ve 105 kilometrelik Atatürk ve İstiklal Yolu’nu kat ederek İnebolu’ya ulaşan ve davul-zurna ekibiyle karşılanan yürüyüşçüler, Türk bayrağı takdim etti. Türk bayrağını alan Bakan Yazıcı, yürüyüşçüleri tebrik ederek teşekkür etti. Törenlerde Türk Hava Kurumu ekibi, paraşütle gösterileri ve yürüyüşçüleri görüntüledi. Ayrıca programda Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle paraşütçülerinin liman üzerindeki gösterisi büyük beğeni topladı.
Öğrencilerin “Kurtuluş Savaşı İnebolu’nun yiğitliğini” anlatan temsili gösteri canlandırdığı ve halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu törende, sahil güvenlik botlarının gösterisi de büyük beğeniyle izlendi. Ayrıca törende İnebolu Heyamola ekibinin gösterisi yer aldı. Törende Beylikdüzü Belediyesi Su Altı Dalgıç ekibi, denizin dibinden Türk Bayrağını çıkartarak protokolü selamladılar.
Yazıcı: İnebolu denilince, akla Milli Mücadele gelir
Kutlama töreninde konuşan Bakan Yazıcı, İnebolu ve Kastamonu denilince Türkler, Türklerin tarihi, milattan öncesi, Atatürk… Yani Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na kadar çok şeyin hatırlandığını söyledi.
Bakan Yazıcı, Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu’daki limanın askeri faaliyetler açısından stratejik öneme sahip olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Kurtuluş Savaşımız bizler için kahramanlık vesilesi, gurur duyduğumuz bir savaş ama bu ülkeyi istilaya kalkışanlar için ibret dolu destanlarla yazılmış savaştır. İnebolu Limanı, Anadolu’ya mühimmat aktarmak için kullanılmıştır. 3 yıl boyunca İnebolu halkı, denizciler, hamallar bağımsızlık için her şeylerini feda etmiştir. Bu yüzden Türkiye Büyük Millet Meclisi, İnebolu’ya beyaz şeritli İstiklal Madalyası verdi. Çünkü şerife bacılar, burada yolda mermi ve cephane taşırken donarak hayatlarını kaybetti.”
“Topla tüfekle yıkılmayan birlik, fitneyle infilak eder”
Bakan Yazıcı, Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren kentlerden birinin Kastamonu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bir ülkenin birliğini ve bütünlüğünü topla, tüfekle, tankla yıkamazsınız. Ama insanların arasına fitne fesat sokarsanız o toplum infilak eder, yıkılır gider. Bu yüzden aramızdaki bağları kuvvetlendirmek için Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu’ya gelerek Şapka ve Kıyafet İnkılabını gerçekleştirdi ve burada üç gün boyunca kaldı.
Kurtuluş Savaşı döneminde lojistik bakımdan önemli olan İnebolu Limanı, bugün ticaret açısından önem taşımaktadır. ”Kutlama töreninde ayrıca, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, İnebolu kaymakamı Gökhan Görgülüarslan ve Belediye Başkanı Engin Uzuner’de birer konuşma yaptı.