Kastamonu’nun en köklü firmalarından SFC Entegre ’de kuruluşundan itibaren görev alan Ömer Gülamoğlu, şehrin ekonomisinden sporuna kadar İstamonu’ya özel değerlendirmelerde bulundu.
“Öz emek insan gücüyle birleşmeliydi”
Kastamonu’nun mobilya kenti olarak anılabilecekken potansiyelini değerlendiremediğine işaret eden Gülamoğlu, “ Hammaddeye sahibiz, tesislerimizde onu işliyoruz ancak son kullanıcıya hitap etmiyoruz. Bu gün İnegöl, Kayseri, Ankara gibi Kastamonu da mobilya kenti olarak anılabilirdi. Rahmetli Fuat Ceritoğlu bu konu için marangozları çağırmış, kooperatif kurma teklifini sunmuştu. ‘Mamul burada para da istemiyoruz; gelin işleyin, paranız olduğu zaman ödersiniz.’ demişti. Ama olmadı, kopukluğumuz buradan başlıyor. Bu sektörü geliştirebilseydik bugün çok daha farklı yerlerde olurduk. Öz emek ve insan gücü birleşmeliydi.
“Kastamonu’nun sisteme entegre olamama gibi bir durumu da söz konusu. Misal; bugün Türkiye’nin en genç ve TOBB tarafından parmakla gösterilen İSO Belgesinesahip Ticaret Borsasına sahibiz. Borsa, şehrin ürünlerinin taban fiyatını belirler. Fındık üreticimiz Sakarya borsasına gidiyor, Hayvan pazarı tescil sırasındaki masraf için tercih etmiyor. Sisteme entegre olduramıyoruz insanları. Bu da şehrin ekonomisine kötü yansıyor.”
Orman varlığını artırıyor
Gülamoğlu, Kastamonuspor’un şehrin tanıtımına büyük destek sağladığını da kaydederek şunları söyledi: “ Spora özel bir ilgim var. Kastamonuspor olmadan önce Caganspor vardı, maçlarına sürekli giderdim. Hem bireysel hemde firma olarak Kastamonu’nun hep yanındaydık; yokluğunda da varlığında da vardım. Bunu forma reklamlarına taşıdık, amacımız firmanın öne çıkması değildi;Kastamonu’da spora iki büyük fabrika sahip çıkıyor imajını vermekti. Psikolojik olarak iyi de oldu. İnsanlar Kastamonuspor sayesinde Kastamonuluyum demeye başladı. Eğer bir marka iseniz bu marka satar. Önemli olan burada tutabilmek. Orada sahiplenebilmek önemli. Süper ligde umudumuz var.
Günümüzde 560 bin metrekare açık alanda 76 bin metrekare üretim tesisi bulunan SFC Entegre faaliyetlerine 1976 yılında başladı. Sami ve Fuat Ceritoğlu tarafından kurulan firma 1978 yılında Yonga Levha üretimini gerçekleştirdi. 3 milimlik ilk ince yonga levha ve OSB üretimi gibi birçok yeniliği Türkiye’de ilk kez uygulayan firma 9 fabrika ile faaliyetlerine devam etmektedir.Sanayi,ile,yaşamasını,öğrenmeli