PROF.DR.AHMET MARANKİ’DEN SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ –
Bahar ayının gelmesiyle birlikte köşe bucak kaçılan polenin aslında tarihte bilinen en eski besin takviyelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Alerjisi olanların uzak durması gereken bu şifalı gıda takviyesinin faydaları, tüketirken hangi noktaya dikkat etmeniz gerektiği bu yazı dizimizde…
Alerjisi olanların korkulu rüyası olan polenler, bahar ayının gelmesiyle birlikte etrafa yayılmaya başladı. Köşe bucak kaçılan, günlük hayatı olumsuz etkileyen polenler aslında tarihte bilinen en eski besin takviyelerinden biridir. İçeriğinde insan vücuduna yararlı 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunmaktadır.
Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum gibi elementlerin yanı sıra; alüminyum, nikel, titanyum ve çinko iz elementlere sahip olan polen, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleri bakımından da zengindir. Tüm bu özellikleriyle polen birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Alerjisi olanların uzak durması gereken bu şifalı gıda takviyesinde dikkat edilmesi gereken tek nokta ise fazla tüketimden kaçınılmasıdır.
Polen nasıl elde edilir?
Polen, hayatımızın her alanında bulunan çiçeklerin erkek organ hücresidir. Arı ilk konduğu çiçekten başka bir çiçeğe geçtiği zaman, üzerine yapışan polen tozları diğer çiçeğin dişi organına temas ettiğinde çiçekler arasında çiftleşme gerçekleşmiş olur.
Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üzerine yapışır. Bu toz zerreciklerini salgıladıkları sıvı yardımıyla birbirine yapıştıran arılar, ayaklarına tuttururlar. Arılar doğadan aldıkları bu polenler ile kovanlarına geçmek isterken, arıcıların kovan girişlerine yerleştirmiş oldukları polen kapanlarından geçmek zorunda kalır. Böylece arının ayaklarına yapışan polenler kovanın girişine monte edilen polen kapanının altındaki tepsiye dökülür.
Arı yetiştiricileri genellikle, bir gün poleni kendileri alırlar, bir sonraki gün de arılara bırakırlar.
Polenin insan vücuduna faydaları
* H vitamini sayesinde gelişmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır, deri ve göz kapağı iltihaplarını önler
* İçinde bulunan rutin sayesinde fazla kanamayı engeller
* Kalp kasının çalışmasını güçlendirir
* Bağırsak iltihaplarını iyileştirir
* İştah açıcıdır
* Kabızlık ve tıkanmaları ortadan kaldırır
* İshali giderir
* Bağırsak mikroplarını düzenler
* Asabiyeti ortadan kaldırır
* Kuvvet şurubu etkisi yapar
* Düşünme yeteneğini artırır
* Kandaki alyuvar sayısını % 25-30 oranında artırır
* Hemoglobini % 15 oranında artırır
* Görme yetisini artırır
* Saçın gelişmesine katkıda bulunur
* Prostat hastalığına faydası vardır
* Güzellik kremi olarak da kullanılır
* Zekâyı çalıştırır
* Hemeroid rahatsızlığını giderir
* Yüksek tansiyonu düzenler
* Soğuk algınlığını giderir
* Kalp kasının çalışmasını hızlandırır
* Kanser tedavisinde destekleyici olarak görev yapar
* Alerjilere karşı vücut direncini artırır
* Atletler enerjilerini ve dirençlerini artırmak için kullanırlar
Nasıl kullanılır?
Normal şartlarda polenin sindirilmesi 2 saatlik zaman alır. İlk kullanıma başlandığında 1 çay kaşığından fazla tüketilmemelidir. Arının poleni aldığı çiçeğe göre polenin tadında ve renginde de değişiklik olabilmektedir. Polen her hafta biraz daha artırılarak yenmeye devam edilir. Fakat her şeyde olduğu gibi poleninin de fazlası zararlı olabilir; bunun için günlük 30 – 35 gramdan fazlası yenmemelidir. Sade şekilde yenilebileceği gibi ılık keçi sütüne, evde yapma meyve suyuna karıştırılarak veya bal ile karıştırılarak da yenilebilir.
Uyarı: Türkiye’de ilgili kanunlara göre, tüm tavsiyelerimiz ilaç değildir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.