MİDE RAHATSIZLIKLARI
Midenin başlıca görevi, besinleri ince bağırsağın sindirebileceği kıvama getirmektir. Mide borusundaki yanmalar ve ağızda ekşimsi bir tat meydana getiren geğirmeler, bir mide rahatsızlığının belirtisidir. Bu gibi rahatsızlıklar ebegümeci ve keten tohumu ile giderilebilir.
Mide Rahatsızlıklarına Yönelik Kainat Şifahanesinden Pratik Bitkisel Formüller
– 1 bardak kaynar suya, 20 gram menekşe konulur. 10 dakika bekletilip, günde 2–3 bardak içilmesi önerilir.
– Yemeklerin üzerine veya gerektiğinde 3–5 adet çiğ nohut yenilir. Yemeklerden sonra midede meydana gelen ağırlığı giderir
– Bir bardak kaynar suya 4 gram dağ reyhanı konulur 10 dakika bekletilip, çay yerine içilmesi önerilir.
– 8 kilo kaynar su içine, 500 gram sarı kantaron bitkisi konulur. 40 dakika kaynatılır, süzülüp dolapta muhafaza edilir, sabah, öğle, akşam yemeklerden 1 saat önce bir bardak içilmesi tavsiye edilir.
– Her sabah aç karnına patates ve lahanadan hazırlanmış oda sıcaklığındaki sebze karışım suyundan içilmesi önerilir.
– Meyankökü bitkisi çiğnenip, şerbetinin içilmesi önerilir.
Mideyi Rahatlatıcı Çay Tarifi
Bir bardak kaynamış suyun içine 10 gram kadar kuşburnu konulur. 10 dakika bekletilen çaydan günde 4–5 bardak içilmesi tavsiye edilir.
Mide Rahatsızlıklarında Kullanabileceğiniz Şifalı Taşlar
Kaplan Gözü: Bir kuvars cinsi olan kaplan gözü, bazı kesimlerde “bağımsızlık taşı” diye de anılır. Bir çeşit kuvars kristalidir. Asıl olarak siyah olmakla birlikte gri, sarı, altınımsı kahverengi karışımı rengindedir. Farklı renkler, taş üzerinde birbirini takip eden bantlar oluşturur.
Kaplan gözü taşını kullananın hareketlerine veya ruhsal durumuna göre renk değiştirmesi önemli özelliğidir. Yüzük ya da kolye olarak kullanabilir ya da cebinizde taşıyabilirsiniz. İnsanların iyi taraflarını görmenizi sağlayarak hayat yolunda mutlulukla ilerlemenizi sağlar. Sindirim sistemi bozuklukları bu taş sayesinde giderilebilir. Dalak, pankreas ve kolon için faydalıdır.
Sitrin: İsmi, rengi nedeniyle genel olarak turunçgiller, özel olarak da limon anlamına gelen Yunanca “Citron (citrus, zitrone)” kelimesinden türetilmiştir.
Böbrek, kolon, ciğerler, hazım organları ve kalp için yararlıdır. Tedavi edici enerjinin meydana çıkmasını sağlar. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Amber (Kehribar): Özellikle soyu tükenmiş olan bir tür çam ağacından oluşan reçinenin fosilleşmiş hâlidir. Taş olarak bilinir ama reçinenin taşlaşması sonucu oluşmuştur. Çok yumuşak ve çok hafiftir. Özellikle ısıtıldığı zaman elektriksel ve manyetik özellikleri açığa çıkar. Amber, aşırı saydamdır. Bünyesinde bulunan böcekler ve diğer kırıntılar nedeniyle oldukça hareketlidir. Ağrıyan yerlere koyulduğunda özellikle mide ağrılarını hafifletir. Kullanılan kehribarın, ağrıyan yerin büyüklüğü kadar olması etkisini güçlendirir.
Malakit (Malakit): Bir çeşit bakır cevheridir. Kaliteli olanları genelde mücevher olarak kullanılır. Malakit, yeşil ve üzerinde daha koyu yeşil ortak merkezli çizgileri olan bir taş olup, özünde neşe taşır. İsminin anlamı da “arındırıcı” demektir. Sakinleştirici bir taş olup, uyku ve uyumaya yardım eder. Sindirim sistemini düzenler, rahatsızlıklarını giderir.
Mide Rahatsızlıkları İçin Renk
Sarı midenin ve sindirim sisteminin rengidir. İştahı açar, hazımsızlığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. İştah açıcı etkisi ile özellikle iştahsız çocuklar için faydalıdır. Vücuttaki zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kanı temizler.
NOT: Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Tababet Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. İstamonu Gazetesi aracılığıyla elinize ulaşan bu bilgiler, sağlıklı yaşam tavsiyeleridir.
Kürlerde ve metin içerisinde geçen bitkilerin kullanımından önce, Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir.
Noktalarla Tedavi
1- Elinizin tümüyle karnınızı dairesel hareketlerle ovalayın.
2- Elinizin tünüyle sırt ve bel bölgenizi dikey olarak ovalayın.
3- Kaburga altı bölgenize ve kaburgalarınıza çizgisel hareketlerle masaj yapın.
4- Karın bölgesine hafifçe dokunarak uyarıcı hareketlerle masaj yapın.
5- Sırt ve bel bölgenize hafif hareketlerle masaj yapın.