featured
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. Mahmutbey Camii, UNESCO’ya çivi çaktı

Mahmutbey Camii, UNESCO’ya çivi çaktı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mahmutbey Camii’nin de aralarında bulunduğu Türkiye’deki 13 alan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdi. Böylelikle Türkiye’nin Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki varlık sayısı, 54’e yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne sunulan Mahmutbey Camii, mimarisi ve 700 yıllık tarihiyle dikkatleri çekmeyi başardı. Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Safranbolu’nun Dünya Mirası Kentler Listesi’ne alınmasından sonra turizm odağı olduğunu belirterek, Kastamonu’nun da bu potansiyelinin olduğunu kaydetti. Kastamonu’dan geçte olsa bir eserin Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdiğini hatırlatan Vali Bektaş, bundan sonraki hedefin ise Kastamonu’nun Dünya Mirası Kentler Listesi’ne girmesi olduğunu belirtti.

Mahmutbey Camii’nin Kastamonu’nun ilk eserleri başında yer aldığını ve merkeze bağlı Kasaba Köyü’nde Candaroğulları Beyliği döneminde 1336 yılında yapıldığını ifade eden Vali Bektaş, “Mahmutbey Camii, gerçekten çok özgün bir eserdir. İstanbul için Kız Kulesi neyse Kastamonu için de Mahmutbey Camii o kadar önemli. Nasıl Kız Kulesi koca İstanbul’u ifadeye yeterli oluyorsa, Mahmutbey Camii de bizim beylikler dönemimiz, ahşap ve taş sanatımızdaki ustalığımızı bütün yönleriyle ifadeye yetecek bir özgün eserdir.” dedi.

Cami yapımında çivi kullanılmadığı için halk arsında Çivisiz Camii olarak adlandırıldığını anlatan Vali Bektaş, “Birçok özelliği olan Mahmutbey Camii çivi kullanılmadan yapılan bir eserdir. Yangın riskine karşı korunma amacıyla elektrikten arındırılmıştır. Yere sırt üstü uzanıp camimizin tavanına baktığımız zaman gökyüzünü ve yıldızları andıran düzenlemeler mevcuttur. 700 yıldır ayakta duran bir eserdir. 1336 yılında taş ahşap karışımı yapılan bir cami. 700 yıllık ahşap sütunlar olduğu gibi duruyor. Caminin denge sütunlarında en ufak bir oynama yok. Ahşap işçiliği açısından bakıldığında da dönemin tüm inceliklerini taşıyor.” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz, Dünya Mirası Kentler Listesi’ne girmek”

Vali Bektaş, bundan sonraki hedeflerinin Kastamonu’nun bir bütün olarak Kentsel Dönüşüm projeleriyle tarihi varlıklarını ortaya çıkartıp şehri bir bütün olarak Dünya Mirası Kentler Listesi’ne aldırabilmesi olması gerektiğini belirterek, “Bundan sonra hedefimiz bu olacaktır. Bu hedefi de gerçekleştirecek kadar potansiyelimiz de var. Başka camilerimiz ve mimari varlıklarımız da mevcut. Daha da önemli olan, Kastamonu’yu bir bütün olarak Dünya Mirası Kentler Listesi’ne alabilmek. Asıl hedefimiz bu olmalı. Hedefi gerçekleştirecek kadar potansiyelimizin olduğuna inanıyorum. Uzmanlar da bunu söylüyor. Kastamonu bütün olarak bu konunun üzerinde durmalı. Safranbolu’nun ve başka illerin olduğu gibi yer almayı başarmalıyız. Ben Mahmutbey Camii için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!