featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Maden sektöründen 4,3 milyar dolar

Maden sektöründen 4,3 milyar dolar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maden sektörü 2019’u 4.3 milyar dolarlık ihracatla kapattı.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, maden sektörünün 2019’u 4,3 milyar dolarlık ihracatla kapattığını belirterek, doğal taş payının ise 1,864 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’inin Türkiye’de bulunduğuna işaret eden Dinçer, bunun yanı sıra 150 farklı türde de doğal taş çeşitliğinin olduğunu kaydetti. Dinçer, “Türk madeni 197 ülkede kullanılıyor ve bundan sonraki amacımız pazarlarda derinleşmek” dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, diğer sektörlere ham madde üretmesiyle 40 milyar dolara yakın bir değer oluşumuna katkıda bulunan maden sektörünün 2019’u 4,3 milyar dolarlık ihracatla kapattığını ve doğal taş payının ise 1,864 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Şenpazarlı Başkan Aydın Dinçer, dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’inin Türkiye’de bulunduğunu dikkati çekerek, bunun yanı sıra 150 farklı türde de doğal taş çeşitliğinin olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin 650 mermer çeşitliliğine sahip olduğu bilgisini paylaşan Dinçer, “Böylesine büyük bir zenginliği ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak bir noktada değerlendirilmesi için çalışıyoruz. Türk madeni 197 ülkede kullanılıyor ve bundan sonraki amacımız pazarlarda derinleşmek.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ile metale her yıl yaklaşık 25 milyar dolar ödediğini de hatırlatan Dinçer, bu tablonun değişmesi gerektiğini söyledi.

Yeni yasa kapasiteyi artıracak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2020’in ilk çeyreğinde çıkması planlanan yeni maden yasasıyla bugün yarı kapasite çalışan pek çok tesisin tam kapasite üretime geçebileceğini belirten Dinçer, şunları kaydetti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırlığını yaptığı yasanın sektöre dinamizm getirmesini bekliyoruz. Her şey planlandığı gibi giderse 2020 yılının ilk çeyreğinde sektör yeni yasası ile yoluna devam edecek. Biz, kanunun ceza öncelikli değil, uyarı öncelikli prensip üzerine kurulmasını, ruhsat iptallerinin de zorlaştırılmasını talep ediyoruz. İzin süreçlerinin kolaylaştırılmasının da sektörü canlandıracağına inanmaktayız.”

2019 yılı içinde 20 farklı ülkeye Türk maden ve doğal taşını tanıtmak için ticaret heyeti organizasyonları düzenlediklerinin vurgulayan Dinçer, 2020 yılında da bu heyetlere devam edeceklerinin bildirirken 2020’de ABD’de bölgenin en büyük fuarı Coverings The Global Tile and Stone Experience’nin yanı sıra İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenecek olan Marmomac Stone, Design and Technology fuarına da milli katılımla İMİB’in temsil edileceğini bildirdi.

Kaynak: İSTAMONU

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!