Yapılan çalışmalara göre parklarda bulunan kum havuzlarında tuvalettekinden 2 bin kat daha fazla bakteri ve mantar bulunuyor.
Yapılan çalışmalara göre parklarda bulunan kum havuzlarında tuvalettekinden 2 bin kat daha fazla bakteri ve mantar bulunuyor. Umuma açık parklarda bulunan kum havuzlarında hayvanlar da tuvalet ihtiyacını karşılayabiliyor. Hayvanların dışkılarından barsak parazitlerinin yanı sıra kist hidatik, toksocara gibi çocukların hayati organlarına zarar verebilen parazitlerin bulaşma riski artıyor.
Çocuk oyun alanlarına kedi köpek girişinin engellenmesi, evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolleri ile parazitlerden arındırılması, hayvan sahiplerinin dışkılarını toplaması yönünde bilincin kazandırılması ve kum havuzlarının kullanılmaması hayvanlardan parazit bulaşmasının önlenmesinde ilk yapılması gereken önlemler olarak öne çıkıyor. Çocuk hastalıklarının oluşmaması için çocukları parktaki kumlardan uzak tutmak, onları yakından izleyerek ellerini ağızlarına götürmesini engellemek ve park sonrası ilk fırsatta ellerini yıkamak da alınması gereken tedbirler arasında yer alıyor.
Salıncak ve kaydıraktan sonra eller yıkanmalı
Çocuk hastalıklarına yol açan diğer bir etken de parklardaki oyun araçlarında bulunan mikroplar. Yoğun mikrop bulunan bu aletlerle çocuğun teması ve elini ağzına götürmesi sonucu bakteri ve amiplerle ishalli hastalığa yakalanabiliyor. Çocukların cildinde sıyrık ya da yara bulunması durumunda salıncak ya da kaydırak gibi aletlerden uçuk mikrobu gibi virüsler, stafilokok gibi bakterilerin bulaşma riski de söz konusu. Bu durumda yaranın iyileşmesi beklenmeli ya da parka gitmeden açık yaraya yara bandı yapıştırılmalı.
Çocuk Sağlığı & Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz