1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Kastamonu’nun Geleceği için İki Parti Yanyana (2.Tur)

Kastamonu’nun Geleceği için İki Parti Yanyana (2.Tur)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstamonu’nun siyasette farkındalığı arttırmak ve İstanbul’da siyaset arenasındaki Kastamonululara destek olma amacıyla düzenlediği Bir’e Çeyrek Kala programının dördüncüsü, Kastamonulu belediye meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

İstamonu’nun siyasette farkındalığı arttırmak ve İstanbul’da siyaset arenasındaki Kastamonululara destek olma amacıyla düzenlediği Bir’e Çeyrek Kala programının dördüncüsü, Kastamonulu belediye meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Oturumun ikinci ayağında CHP Bahçelievler grup başkan Vekili Mehmet Ali Özkan’ın moderatörlüğünde AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Ali Yazlı, CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Işık, AK Parti Fatih Belediye Meclis Üyesi Şenol Özdemir, CHP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Ali Görgülüer, AK Parti Kartal Belediye Meclis Üyesi Kubilay Salih Vatandaş, CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi Fatih Çakmak, AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Özdemir konu başlıkları altında görüşlerini bildirdi.

CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi – CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Özkan

Kastamonulular olarak ya siyaseti sevmedik ya da siyaset bizi sevmedi. Siyasetle ilişki sorunumuz olduğu açık. Kendimizi öne atmamız gerekirken hiç birimiz siyasi partiye üye olmuyoruz. Diğer topluluklara baktığımızda, 3 kuşak siyasetle uğraşıyor. Çocuk reşit olduğu zaman hemen siyasete dâhil ediliyor. İşte bu anlamda gazetemiz öncülüğünde başlatılan çalışma çok önemli. Siyasetteki eksiği kapatma adına olumlu bir gelişim. Bizler her ne olursa olsun siyasete karşı fedakar olmalıyız. Çocuklarımızı muhakkak gençlik kollarına dahil etmeliyiz. Siyasete arkamızı döndüğümüzde emin olun o boşluk başkaları tarafından doldurulur ve Kastamonulular siyasette yok olur. Meclis kayıtlarında 1954’deki Kastamonu’nun seçmen sayısı Türkiye nüfusundaki seçmenin yüzde 1, 9’una denk geliyor, bugün ise bu oran yüzde 0,6. Bu tabloya oranla milletvekilimiz 10 olmalıydı ama maalesef 3 milletvekilimiz var. Kastamonu köylüsüne her türlü unutulmuşluğa rağmen topraklarını terk etmediği için devletin madalya vermesi gerektiğine inanıyorum. Bizler Kastamonulu ve vatansever olmanın hisleriyle mağdur edilmişiz insanlarız.

AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Ali Yazlı

Büyükşehirde Hemşeri İlişkilerinin Siyasete Yansıması

Kastamonu’dan göç eden hemşerilerimizin büyükşehirlere yerleşmesiyle birlikte kent yaşamı da başlamış oldu. Kent yaşamına geçerken kültürümüzü de yaşatmaya çalıştık. Geçmişte seçim zamanları ilçe teşkilatlarından gelecek olan siyasileri aramızdan birini seçecekler diye beklerken bugün bireysel çalışmalarımızla söz sahibiyiz.

Hiçbir zaman bize senin çok derneğin var, iyi bir dernekçisin meclis üyeliği koltuğunu sana veriyoruz diyen olmadı, olmazda. Siyasetçi gözüyle bakıldığında dernekler, ne yazık ki ancak seçim zamanında hatırlanan oy devşirmek için iletişime geçilen ve hamasi nutukların atıldığı yerler haline geliyor.

Son zamanlarda hemşeri derneklerimiz seçim süresindeki siyasilerden oy karşılığında derneğe ne kadar yardım yapılacağını sorguluyor. Siyasetçiye ve hemşeriye böyle sahip çıkılmaz. Küskünlük, çekip gitmeye hazır olmaktan daha çok biraz öze dönerek kimliğimize ve hemşerimize sımsıkı sarılmamız lazım.

CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Işık

Son 10 yılda İstanbul Siyasetinde Kastamonuluların Varlıkları

Genel olarak Türkiye siyasetinde kimilerine göre Oğuz Türklerinden geldiğimiz için, kimilerine göre, Kurtuluş Savaşı’nda en çok şehit veren il olduğumuz için, kimilerine göre ise işgal görmemiş vatan parçası olduğumuz için her alanda olduğu gibi siyasette de cezalandırılıyoruz.

Kişi ve nüfus durumuna bakarsak benim gibi kimliğinde İstanbul yazdığı halde ciddi manada memleket sevgisi taşıyan çok sayıda kişinin olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Hangi siyasi görüşte olursak olalım Kastamonulu olmak bizim için mihenk taşı olmalı. Biz bu milletin çimentosuyuz dedik. Bütün bu zorluklara karşı çimentoyu tekrar devreye sokmak lazım ve toplumun önde olanları başta STK’larda görev alanlara ve siyasilere büyük görev düşüyor. Kastamonulu olmak hepimizin gururu.

AK Parti Fatih Belediye Meclis Üyesi Şenol Özdemir

Siyasetin Kendi İçindeki Zorlukları

Siyaset bir bakıma sivil toplum kuruluşlarıyla benzerlik gösterir, temelde insan vardır çünkü. Hemşeri derneklerimiz sayıca fazla olmasına rağmen, benim siyasete adım atmama başka memleketten bir ağabeyim vesile olmuştur. Derneklerimizin çokluğunu siyasette de avantaj olarak kullanmamız gerekirdi. Ancak biz siyasette sivil toplum kuruluşları vesilesiyle değil kendi çabalarımızla yer edindik. Hemşerilerimiz muhakkak siyasete bir yerlerden başlamalı, bunun için parti önemli değil. Bu duruma sivil toplum kuruluşları da destek olmalı. Özellikle üniversitede okuyan gençlerimizi siyasetin içinde toplayabilirsek gelecekte söz sahibi olacak insanları da keşfetmiş oluruz. Biz bu durumun eksikliğini yaşıyoruz.

CHP Sarıyer Belediye Meclis Üyesi Ali Görgülüer

Siyasette Var Olmanın Önemi- Siyasetçi Kalabilmek

Siyaseti ülke geleceğine, yaşamına, insanların yaşam biçimine yön vermek için yaparız. Kendimize yakın gördüğümüz partiye üye olarak siyasi yaşantınız başlar ancak kalıcı olabilmeniz için çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. İnsanlara faydalı olabilmek için çalışmazsanız kalıcı olamazsınız. Siyasette var olmak siyasetçi kalabilmeyi de beraberinde getirir. Siyaset devamlılığı ve dürüst kalabilmeyi gerektirir. Şayet zirvede siyaset yapmıyorsanız işiniz daha zordur. Çünkü yerinizi dolduracak birçok kişi sırada bekler. Her şeyden önce bizim birbirimize siyaset yapmayı kenara bırakmamız gerekiyor. Biz siyaset yapacaksak bir başka memleketliye karşı yapacağız. Birbirimize sabır göstereceğiz, sevgiyle yaklaşacağız.

AK Parti Kartal Belediye Meclis Üyesi Kubilay Salih Vatandaş

Siyaset ve STK ilişkisi

İstanbul gibi bir metropolde siyaseten güçlü olmanın yolunun teşkilatlardan geçmek olduğunu bilmemiz gerekir. Partilerde şu dönemlerde kongre süreçleri başlamış durumda, yönetimlerde yer almak için önemli bir fırsat. Kimse sizin hemşeri sayınıza değil, gücünüze ve etkinize bakar. Organize olmuş azınlıklar, organize olamayan çoğunlukları yönetirler. Yani ne kadar güçlüyseniz, ne kadar sesiniz çıkabiliyorsa o kadar sandalye işgal edebilirsiniz. Kastamonu STK’sının üst çatısını temsil eden kişilerin siyasi rengini belli etmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bu makamlarda olan kişiler her görüşe saygı duymalı, Kastamonu’yu temsil ettiğini unutmamalı.

CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi Fatih Çakmak

Gençlerin Siyasete Katılımı İçin Yapılması Gerekenler

Hayatın her alanında gençlere yer verilme konusunda endişeler vardır. Çünkü gençler hata yapar düşüncesi hakim. Gencin tecrübe sahibi olmaması dezavantaj olarak değerlendirilir. Ancak bu tecrübeyi elde etmesi için imkan verilmez. Yeni mezun olmuş birinden, iş tecrübesi bekleyen bir toplumuz. Sizce bu ne kadar mümkün olabilir?

Paranız yoksa siyaset yapmanız zordur. Aileler çocuklarının siyasete girdiklerinde başına kötü şeyler gelecek diye endişe duyarlar. Oysa ülkemizin geleceğinin parlak olması gençlerimizin siyasette yer almasından geçiyor. Bu yüzden gençlere destek olunması gerekiyor. İstanbul’da büyük bir seçmen kitlemiz olmasına rağmen, bu potansiyeli birlikteliğimize yansıtamıyoruz. Gençlerimiz de bu durumun mağduriyetini yaşıyor.

AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Özdemir

İşadamı Olarak Siyasette Etkinliğin Önemi- Neden Siyaset Arenasında Yeterli Değiliz?

Hem ticaret hayatınızı yönetmek hem de siyasetin içerisinde yer almak oldukça emek isteyen bir durum. Kazancınızı mecburen siyasi faaliyetlerinize aktarmak durumunda kalıyorsunuz. Siyaset aranasında yeterli olmama durumumuz adaylık sürecinden başlıyor. Bir makama aday olmaya çekiniyoruz Başka illerin 50 aday adayı olurken biz en fazla 10 kişiyi mücadelenin içine dahil edebiliyoruz. Bunun yanı sıra kadın ve gençlerimizi siyasete entegre edemedik. Onları dâhil etmezseniz siyaseten bir yere gelmeyi bekleyemezsiniz. Maalesef son zamanlarda derneklerimiz siyasilerin bürosu gibi çalışıyor. Sivil toplum örgütünü, siyasi parti zihniyetiyle yönetemezsiniz. Dernek temsilcileri herkese eşit mesafede duran, dürüst kimliklere sahip olmalı. Kastamonu olarak siyaseti sevmedik, siyaset bizi sevmedi. Sevenlerimiz de siyaset tarafından bir yere taşınamadı. İstanbul’daki durumumuzu şu haldeyken iyi görmüyorum, çok da iyi olabiliriz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!