featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. KASİAD’ın Öncülüğünde Kastamonu Açılımı

KASİAD’ın Öncülüğünde Kastamonu Açılımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Toplantıda olgunlaşan ortak fikir; Kastamonu İçin Yatırım Envanteri Çıkarılmalı”

Kısa adı KASİAD olan Kastamonu Sanayici ve işadamları Derneği’nin ev sahipliğinde 5 Temmuz Perşembe akşamı Florya Kaşıbeyaz Restaurant’ta düzenlenen toplantıda Kastamonulu işadamları bir araya geldi.

İstanbul Milletvekili Haldun Ertürk, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan, Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu, Sudi Topal, Kemal Akar, Adnan Dalgakıran, Mehmet Reis, Ali Kütük, Hüseyin Yılmaz gibi 60 iş adamı bir araya geldi. Kastamonu’da son yıllar da Devlet tarafından yapılan alt yapı çalışmalarına hız verilmesinin ve teşvik yasasının faaliyete geçirilmesinin ardından İstanbul da bulunana KASİAD ‘da Özel sektör olarak Kastamonu’ya yatırım önceliğinde bulunmak istiyor.

Toplantı da Kastamonu yatırım envanteri çıkarılarak yatırımcının Kastamonu’ya bilinçli yatırım yapması sağlanmalı görüşü hâkimdi.

Kastamonu Gerçeğiyle Yüzleşildi. Toplantıda söz alan konuşmacılar.

İstanbul Milletvekili Dr. Haldun Ertürk:

“Yatırımın iki ayağı var. Devlet yatırımı ve özel sektör yatırımı. Devlet yatırımı alt yapıdan başlar. Ne yazık ki Kastamonu her iki alanda biraz ihmal edilmiş durumdadır. Havaalansız, Limansız ve yolsuz durumda bir ile yatırım beklemek tabi ki komik olurdu. Şükürler olsun son yıllarda Kastamonu’da tüm bu alanlarda yatırımlar hızlandı ve son aşamalara gelindi.

Bence KASİAD’ın şöyle bir misyonu olmalı. Aynı TÜSİAD, MÜSİAD ve TUSKON gibi danışmanlık ve yol gösterici özelliğe sahip olması gerekir. Kastamonu’yu çok iyi analiz etmeli. Sanayici ve turizmcinin yatırım hususunda gerekli bilgileri alabildiği ve onların yönlendirilebildiği bir kurum haline gelebilmeli ve öncülük görevini üstlenmelidir” dedi. Ertürk, Daha kapsamlı çalışmalar KASİAD’ın önderliğinde yapılırsa ciddi yatırımların Kastamonu’ya geleceğinden hiç şüphesi olmadığını ifade ederek sözlerine son verdi.

Vali Erdoğan Bektaş: Kastamonu’ya gelerek Nostaljik duygularla yatırım yapmanızı beklemiyoruz.

Konuşmasına, “Bu ve benzeri toplantılara fırsat buldukça katılmaya çalışıyorum, derdimizi ve durumumuzu anlatmaya çalışıyorum. Dolasıyla toplantılar çok olunca konuşmalar tekrara girer, bıkkınlık verir endişesi taşıyorum” diye başlayan Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş şu görüşlere yer verdi;
“KUZKA ile kaynaklar dağıtıldı. 4. teşvik kapsamın da desteklenecek iller arasında ve OSB’lerde Kastamonu 5’inci dereceden destek alıyor. Her alanda bu ve benzeri fırsatlar değerlendiriliyor. Sizlerin bu toplantıda katkıda bulunmanızı, fikirlerinizi söyleminizi istiyorum, sorular sormanızı, bizi yönlendirmenizi ve ne alıyorsunuz, ne bekliyorsunuz bunları dinlemek istiyorum dedi. Sizlerin Kastamonu’ya gelerek Nostaljik duygularla yatırım yapmanızı beklemiyoruz. Bu olmaz, bu hayalicilik olur. Ekonominin gerçekleri var. Ekonomik olmayan işlerin sonucu olmaz. Sizler bizden çok daha iyi bilirsiniz. Ama biz diyoruz ki, Kastamonu artık ekonomik olarak ta, potansiyel olarak ta imkânları olan bir şehir. Biz Kastamonu bilgisine sahibiz. Eğer bizimle irtibata geçerseniz elimizden geldiği kadar sizlerin yardımcısı olmaya hazırız.”

“OSB Alanları ile Kastamonu Her Geçen Gün Gelişiyor”
Organize Sanayi Bölgesi’ndeki faaliyetler ve sanayi yatırımlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Bektaş, “Biz gerekli belgeleri tamamlayarak, şu an işlevde olan Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) genişleteceğiz. Bize verilen sözlerde gecikmeler var. Eğer gecikme olmasaydı şuan şartlar yerine gelmiş olurdu.
Girişimcilerimize de anlayışla yaklaşmamız gerekiyor. Çünkü bir yerde yeni bir sanayi organı oluşturmak ciddi bir iştir ve birçok faktörün bir araya gelmesine bağlıdır.

OSB ile ilgili gerekli alt yapıyı hazırladık. Mevcut OSB 800-850 dönümlük bir arazide yer alıyor. Yeni alan ise bin 500 ile 2 bin dönüm civarında. Yani mevcut yeri iki katı büyüklükte bir yerle değiştirmeyi planlıyoruz. Seydiler OSB’de de çalışmalarımız başlayacak, Tosya OSB’de de başladık, ihalelere de başlayacağız” diye devam etti.

Yılsonuna gelmeden Tosya OSB’deki alt yapı çalışmalarımız biteceğini açıklayan Bektaş, “Bu bizim OSB içindeki sanayileşme düşüncemiz. Sanayi bölgelerinin dışında da sanayi kollarının oluşması söz konusu. Bu konuda tabii ki, öncelikli olarak altyapı sorunlarının ortadan kalkması lazımdır. En önemli altyapı ulaşım; havaalanı, karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu alt yapıyı oluşturmakta en etkili faktörler.

Havayoluyla alakalı çalışmalar tamamlanıyor, karayolu biraz daha uzun vadeli olarak çözülüyor. Büyük bir hızla, özellikle karayolları olmak üzere herkes büyük bir hızla çalışıyor. Bizim karayolu bağlantılarımızda çözülüyor.
Bunların yanı sıra limanla uğraşıyoruz. Geldiğimiz günden den bu yana limana emek veriyoruz. Demir yolu ise bambaşka bir iş, belki daha sonraki dönemlerde çalışmalar olabilir. Bütün bunlar sanayinin gelişmesi için gerekli ön şartlar, Bizim asıl sanayi varlığımız Kastamonu’nun orman varlığına dayalı olan ahşap sanayisidir. Biz geçen yıl bu konuya destek olacak ilk ahşap fuarını yaptık. Olumlu sonuç aldık.

“Ahşap Raconu Kastamonu’da Kesilecek”
6-9 Eylül’de Kastamonu da ahşap fuarının 2.’sini gerçekleştireceğiz diyen Vali Bektaş, geçtiğimiz yıl 2300 metrekare olan alanı bu yıl 3600 metrekareye çıkarıyoruz” dedi. 70 firma’nın ürünlerini sergileyeceği fuara ciddi katılım beklediklerini söyleyen Vali Erdoğan Bektaş, “Kastamonu’nun ahşap konusunda öne çıkmasını ve amiyane tabirle raconun Kastamonu’dan kesilmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Bektaş ,”Sanayi konusunda belli başlı çalışmalara öncelik ediyoruz. Sanayi de turizm kadar önemli ve sanayide de turizm kadar güzel gelişmeler yaşıyoruz. Bu iki başlık kadar önem teşkil etmese de hayvancılık ve tarımdan da söz edebiliriz” dedi. Sayın Mehmet Reis’in Taşköprü’ deki Sarımsak fabrikasını daha kapsamlı hale getirmesini yıllık üretim hacmini arttırması da çok önemli bir gelişme kendilerine de teşekkür ediyorum. Yine Tosya Pirincimiz birçok il de olamayacak kadar önemli tarımsal potansiyele sahip il olduğumuzu göstermektedir.

“Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 13. PAN Parks’ı Kastamonu’da “
5 bini aşkın tarihi, doğal güzellikleri ve manevi atmosferi ile Kastamonu önemli bir turizm kenti dir. Kastamonu’nun geleceğe umutla bakan, gelişmiş refah seviyesi yükselmiş bir kent olabilmesi için turizmin, sanayinin yanı sıra ” ‘hayvancılık ve tarımın da üzerinde dikkatle durulması gerekir.

Her ne kadar altyapı sıkıntılarımız olsa da, İnanç Turizmi, Deniz Turizmi, Kültür ve Doğa Turizminin yanı sıra, Eko Turizmi derken her geçen gün gelişen bir artış göze çarpıyor. Ortadoğu ve Türkiye’den acenteleri ağırladık. Turlar Kastamonu’ya gelmeye başladılar. Kaliteli ve kapsamlı otelimiz yok ama konaklarımız var. Restore edilmiş ve bakıma alınmış konaklarımızı bir bir hizmete açıyoruz. Otel yapmak isteyen yatırımcılarımızda var, bunlarla görüşüyoruz da iyi gelişmeler de oluyor.”

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ın konuşmasının son bölümü ise şöyleydi;
“Eko turizmde ise, Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile Küre Dağları Milli Parkı Avrupa’da seçkin korunan alanları simgeleyen PAN Parks sertifikasını almaya hak kazandı. Küre Dağları Milli Parkı Türkiye’deki ilk, Avrupa’da ise PAN Parks sertifikalı 13. korunan alan oldu. 3700 hektar alanda insan eli değmemiş ve doğal yapısıyla önemli bir PAN Parks’ımız var. Pınarbaşı kanyonumuzun olduğu yere 4 km. yürüyüş parkurunu 2 ay sonra bitirmiş oluyoruz. Mağaralarımızın turizme açılmasını da hızlandırıyoruz. Tepeden tırnağa yatırıma hazırlanmış bir Kastamonu için var gücümüzle çalışıyoruz ve KASİAD gibi önemli bir kurumumuzla birlikte çok daha iyi şeyler başaracağımıza inanıyorum.

KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan:
“İÇDAŞ olarak sadece önümüzde Kastamonu için düşündüğümüz yatırımlar olmakla birlikte, Hükümetin cari açığı düşürmede bazı önlemleri söz konusu. Mesela katma değeri yüksek mamulleri yurt dışından ihraç ediyoruz ve çok yüksek paralar veriyoruz. Kastamonu 4. Bölgede ve teşviki fazla olan bölgede ki bir il. Biz yatırım yapmayı düşünüyoruz. Kastamonu’da üretimi olan ve katma değeri yüksek olmayan yatırımlar konusunda KASİAD üyeleri olarak sizlerinde bireysel ya da toplu olarak Kastamonu’ya yatırımı düşünmenizi istiyoruz. Bizlerin yatırım projelerini hazırlayıp hem sayın valimizin, hemde bölge milletvekilimizin ve bürokratlarımızın önüne getirip desteklerini de alarak istihdam yaratacak faaliyetlerde bulunmamız gerektiğine inanıyorum.”

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı: Mehmet Reis:
“Bir ürünü sanayi mamulü yapamadığınız zaman ona fiyat istikrarı da kazandıramıyorsunuz. 2000 yılına kadar Taşköprü’de sarımsak nehirlere atılan ve çiftçinin elinde kalan bir üründü. Ve ciddi zararlar söz konusuydu. Ancak 2000 yılında Sarımsak fabrikasını kurduğumuzdan bu yana hiçbir Sarımsak üreticimiz mağdur edilmedi ve ürünü elinde kalmadı. Hatta zaman zaman 8-10 TL arasında inişli çıkışlı fiyatlar bile söz konusu oldu ve şimdi Çin’le bile rekabet edebilir hale geldi.

Sayın Dalgakıran’ın dediği gibi envanteri çıkarılmış bir Kastamonu ileriye dönük geleceği parlak bir kent olma yolunda hızla ilerler. % 60 ormanlarla kaplı bir ile nasıl yatırımlar yapılır. Tosya’da kapı imalatçılarımız var. İstanbul da Artella adında tüm Türkiye’ye ve Dünyaya ihraç yapan Sayın Aydın Aslandağ var. İşte bu durumda ortak zeminde daha güçlü ihraç edilebilir ürünler için ortak mantık oluşturulmalıdır dedi. Pirinç, sarımsak ve un gibi başlıca tarım mamullerinde nasıl yol izlenmeli bunlar araştırılmalıdır. Sayın Valimizin 1,5 yıl gibi kısa bir sürede Kastamonu’yu bu kadar içselleştirmesi ve benimsemesini ben özellikle Kastamonulu yatırımcı için önemli bir gelişme olarak görüyorum ve huzurunuzda kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu toplantılar uzun uzadıya yapılabilir. Ancak ortaya bir proje koymaz ve bu projenin peşinden gitmezsek Sayın Valimiz de, yarın bir gün ‘ben sizi çok dinledim anladım ama sizler tarafından bir adım bile atılmadı’ dememelidir.
Kastamonu’nun sorunlarına güncel yanıt arayarak bir yere varamayız. Artık yol göründü ve yapacak çok işimiz var. Tarihi misyonumuzu da ortaya koyacağız ama gelecekte çok işimiz var. Ben yaptıklarımla hiçbir zaman övünmedim ve çok eksik olduğunu düşünüyorum ve bunun tamamlanması için elimden geleni yapmaya hazır olduğumu ve var gücümle çalışmayı istiyorum. Kol kola girer ve imece usulüyle çalışırsak bir hedefe varmış oluruz” dedi.

Adnan Dalgakıran: Kastamonu Gıda Üzerine Gelişmeye Çok Müsait
Toplantıda konuşan Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran: Bana göre Kastamonu gıda ve yan sanayii üzerine gelişmeye çok müsait. Bu onun kendi yan sanayisinin gelişmesine yol açacaktır. Mesela gıda geliştiğinde ambalaj sanayi başta olmak üzere lojistik hizmeti gelişecektir. KASİAD gibi derneklerin de üstleneceği rollerin başında bu tür stratejik alt yapıların sağlanması ve ciddi bir Kastamonu envanterinin çıkarılması olacaktır.
Sayın Valimizin bu konularda ki tecrübesine hayran kalmakla birlikte anladım ki çok yakından takip ediyor. Ve Kastamonu envanterini çıkarmanız Kastamonu’ya yapacağınız en büyük hizmet olur. Gerçekten Kastamonu’nun hangi alanda rekabetçi olabileceğine dair analiz elde etmek gerekir. Yoksa pek çok şirketin teşvik var diye gittiği ve alanın da uzmanlaşmamış bir şehrin ileriye dönük parlak bir geleceği oluşturamayacağını da düşünüyorum. Kastamonu’nun marka olması şehrin marka olmasına bağlıdır. Mesela Taşköprü sarımsağı markalaşmış bir ürün ve bu ürünün geliştirilmesi üzerine Sayın Reis’in yaptığı yatırımları yerinde ve olumlu buluyorum.”

Dalkıran, konuşmasına şöyle devam etti; “Başarılı olma şansınız sadece kendi ülkeniz içinse olamazsınız. Artık sermayenin dünyanın her yerinde buradan Taksime gider gibi dolaştığı, cirit attığı ve analiz ettiği bir dünya’da yaşıyoruz. Öncelikli olarak girişimci kabiliyetleriniz çok önemli.

Tabii her şeyden önce Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri mukayese etmek lazım. Basit bir örnekle; Türkiye’de senede 20 milyar dolarlık makine üretiliyor. Yaklaşık olarak ta 20.000 makine üreticisi ve yan sanayicisi var. Avrupa ülkelerinde toplam üretim rakamı 800 milyar Dolardır. Avrupa’da makine üretim sayısı ise 25. 000’dir. Üretim anlamında Türkiye’dekiyle aynı durumdalar.

Geçtiğimiz gün Ticaret odasında bir toplantı da konuşmacı iken birisi; ‘başkanım, 7 sene evvel ben bu şirketi kurdum. Sıkıntıdayım, batıyorum, yandım, bize yol göster’ dedi. Ben o arkadaşı iyi biliyorum tanıyorum da. Ben de ona; eğer şu soracağım soruya cevap bulabilirsek yol gösterici olur dedim.

Şuydu; Senin yaptığın bu işi biliyorum, seni de biliyorum 7 yıl evvel bu işe girerken senden önce Türkiye’ de bu işi yapan 35 şirket vardı. 36’ncı olarak bu işe girerken ne düşündün? Onlardan çok daha paran mı vardı? Daha fazla verimli üretim mi yapacaktın? Yani neden 3‘ncı olarak girdin diye sordum. Önemli bir durum ve Türkiye’ye has bir durum. Aynı durumda ve bir birbirini taklit eden üretim yapıları var. Bir kere Türk girişimcisi özgün olmak durumunda.
Bir başkasının yaptığı işi yapacaksanız ve taklit yapacaksanız başarılı olma şansınız artık sıfırıdır. Fark yaratmak zorundasınız. Dünya’da gözlemlediğim; Bölgelerin, Şehirlerin belli başlı konularda uzmanlaştığıdır. Yani her konuda ayrı ayrı alanlarda üretimin yapıldığı ve rekabet açısından önemli olduğu bir gerçektir.

İMES Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar
“Kastamonu Kalkınma Vakfı, KASİAD, Genç Çalışma grubu, ve Kas-Der gibi STK kurumlarımızın güçlerini birleştirdiğinde Kastamonu’ya yatırım ağıyla birlikte gelişimine katkı sağlayacağından ümitliyim dedi. Akar, Kastamonu kalkınma vakfı başkanı Remzi Gür’ün de memleketimiz açısından büyük şans olduğunu belirterek. Kendisi yurtdışında ve aramızda bulunamadı. Selamları var. Üzerimize ne düşerse yapmaya hazır olduğunu söyledi diyen Kemal Akar, Temmuz ayında yapılacak olan ve Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın da aramızda olacağı iftar programında bir araya geleceğiz. Orada bakanımıza bir sunumla birlikte sorunlarımızı daha iyi anlatma fırsatı bulacağız.”

Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu:
“Kas-Der’e genel başkan olmamın hemen sonrasında böylesine güzel ve geniş katılımlı bir toplantıda bulunmaktan son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Bakıyorum da genç, dinamik, tahsilli ve işinde uzman olmuş işadamlarımızın olması ne kadar güzel bir tablo. Ülkelerin gelişmesi artık ekonomik alanda mümkün ve ekonomiyi iyi bilen insanlarla Kastamonu için üretmek Kastamonu düşünmek kadar güzel bir şey yoktur herhalde. Başta sayın valimiz Erdoğan Bektaş olmak üzere, Sayın Ayhan Aslan nezdinde tüm katılımcılara teşekkür ederken yanınızda olduğumuzu belirtir saygılarımı sunarım diyerek sözlerine son verdi. Toplantıya katılan her işadamı söz alarak düşünce ve görüşlerini paylaşarak yapılan bu programın çok önemli olduğunun altını çizdiler. Yılmaz Makine yönetim kurulu başkanı ve KASİAD üyesi Hüseyin Yılmaz’da Yatırım anlamında ihtiyaç duyulan her adımı atmaya razıyız dedi.

Toplantıya katılan diğer işadamlarının isimleri ise şöyle:
Aydın Aslandağ, Arif Demirtaş, Ayhan Şensoy, Cemal Şenol, Cemal Şensoy, Erol Şahin, Halil Çevik, Hasan Kuz, Hasan Arpacı, Hüseyin Kaya, İshak Aslan, İsmet Kütük, İbrahim Topçu, Kemal Eren, Mehmet Tekin, Mehmet Umur, Mehmet Görgülü , Mesut Demirel, Mustafa Üründü, Mustafa Çelik, Murat Arer, Necati Yarlığan, Recai Alkan, Rıza Oturak, Sungur Gedik, Sami Demirel, Sabahattin Tuna, Sadettin Çay, Sezai Alkan, Şahin Mersin , Tahsin Sönmez, Turgut Ata, Yaşar Kayacan, Yüksel Ilgın ve Ziya Keskin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!