Kastamonu’da bulunan Kâhin Tepe’de yapılan incelemeler neticesinde, Karadeniz Bölgesinde şu ana kadar bulunmuş en eski yerleşim yeri olarak değerlendiriliyor.
Araç’ta Kâhin Tepe mevkiinde 4 yıl önce başlayan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında devam ediyor.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nurperi Ayengin ’in danışmanlık yaptığı kazıda, Akeramik Neolitik döneme ait olduğu düşünülen tapınak, dikili taş, adak çukurları ve “nitelikli heykeltıraşlık” eserlere ulaşıldı.
Farklı üniversitelerden 20 öğrenci ve akademisyenin katıldığı kazı çalışmaları, baraj kurtarma kazısı olarak başlatılmıştı.
Kazı alanında Erken Tunç Çağı’na ait kalıntılar bulundu. Bölgenin toplanma alanı olduğunu ifade eden Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Nurperi Ayengin, bölgede şamanik ve totamik bir toplumun yaşadığını dile getirdi.
Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Şamanizm’e rastladıklarını söyleyen Ayengin, Kazı çalışmalarında buldukları yontu ve heykellerin Şamanizm ve Animizmin göstergeleri olduklarını söyledi.
Kâhin Tepe’nin erken tabakasının Akeramik Neolitik Çağ’a ait oluğunu düşündüklerini vurgulayan Ayengin, “Bu dönem günümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesini kapsayan bir dönem. Akeramik Neolitik Dönem, insanların kilden kap kacak yapmayı bilmedikleri, sadece taşı taşla işledikleri bir süreç. Karadeniz Bölgesi’nde bu döneme ait bu kadar erken bir dönem tespit edilmedi. Kâhin Tepe’de yaptığımız çalışmalar, buluntularla beraber bölgenin en erken yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.”
Bölgenin daha çok yazları kullanıldığını düşündüklerini dile getiren Ayengin, “Kış aylarını insanlar mağarada geçiriyor. Buranın yaz sezonunda insanların kullandığı bir yerleşim ve toplanma alanı olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.