İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’nın müdürlüğünün Kastamonu’da kurulması isteniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin 44. milli parkı ilan edilen İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’nın müdürlüğünün Kastamonu’da kurulması isteniyor. Sivil toplum kuruluşları merkezi idarenin önceliği Kastamonu’ya vermesini talep ederken, bazı vatandaşlar ise “İstiklal ve İstikbal Kastamonu” diyerek “Yol bizim, mülk bizim, işletme neden başkasına ait olsun?” görüşünü taşıyor.
Ana yönetimi Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parkların Ankara’da bulunan 9. Bölge Müdürlüğü ya da Sinop’ta yer alan 10. Bölge Müdürlüğüne bağlanacak olan İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’nın, müdürlüğünün Kastamonu’da olması yeni istihdam ve yatırım imkanlarını beraberinde getiriyor.
İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’nın henüz bağlanacağı bölge müdürlüğü ve alt yönetiminin şeflik mi yoksa müdürlük mü olacağı netlik kazanmazken Kastamonu’daki sivil toplum kuruluşları vakit kaybetmeden yerel idarenin öncelikli girişimleri başlatmasını talep ediyor. Ayrıca İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’nın yapısal, işlevsel ve yönetsel olarak getireceği kazanımlar ile yükleyeceği görevlerin açıklanması isteniyor.
Kastamonu, sınırları içerisinde üç tane milli parkı barındırıyor. Küre Dağları Milli Parkı Bartın ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer alırken, Ilgaz Dağları Milli Parkı Çankırı ve Kastamonu il sınırlarını kapsıyor. İstiklal Yolu Milli Parkı ise Kastamonu, Çankırı ve Ankara il sınırlarında bulunuyor. Sinop’ta hizmet veren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı Küre Dağları Milli Parkı müdürlüğü Bartın’da, Ilgaz Dağları Milli Parkı müdürlüğü Kastamonu’da faaliyet gösteriyor.
Kim ne dedi?
Konuyu ilk olarak gündeme getiren Kastamonu MHP İl Başkanı Yüksel Aydın, İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü konusunda Çankırı’nın girişimleri olduğunu hatırlatarak “Yeni kurulacak İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü yönetim kadrosunun oluşturulması ve idari binalar için yer belirleme çalışmaları ivme kazandı. Yönetimin Kastamonu’ya verilmesi, ilimizin turizm konusundaki atılımları gerçekleştirebilmesi açısından da büyük önem taşıyor” dedi.
Kastamonu Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Zafer Ergün de İnebolu’ya deniz yoluyla gelen mühimmatın ve lojistik malzemenin cepheye nakli için üstün bir gayret sarf etmesi dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Beratı verildiğini anımsatarak, açıklamasında “İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü’nün Kastamonu’da kurulmasını, Kastamonulu ve İnebolulular hak etmişlerdir. Kastamonulular olarak atalarımızın canları ve kanlarıyla oluşturdukları, kutsal cephane yolumuza topyekûn sahip çıkıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ve devlet yetkililerimizin, İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğüyle ilgili kararı, hassasiyetlerimizi dikkate alarak oluşturacaklarına inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Kastamonu Turizm Endüstrisi Birliği Derneği (TUREB), yönetim kurulu üyesi Cem Dilimel de “İstiklal Yolu Milli Parklar Müdürlüğünün, Kastamonu’ya kurulmasını istiyoruz. Mili mücadeledeki İstiklal Yolunun başındaki en zorlu etapların bulunduğu il Kastamonu’dur ve bu yolda yürüyenler Kastamonu’nun fedakâr bir o kadarda kahraman Kastamonu halkıdır. Millî Mücadelenin İstiklal Yolu, tartışmasız Kastamonu ilinin namusudur. Biz bu yolu ecdadımızdan emanet aldık, tapusu da İnebolu’daki İstiklal Madalyası, Kastamonu’da hangi kapıyı çalarsanız duvarlarında asılı dedelerinin, ecdadının şahadetnameleridir. Bu yolun, İnebolu’yla, Kastamonu’yla, Şerife Bacı’yla kahraman Kastamonu halkı ile anıldığı, İstiklal Savaşında, cepheye gidip şehit olup geri dönmeyenlerden aldığını, İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğünün ilimiz sınırları içerisinde oluşturulması için fazlası ile yeterlidir. Tarih buna şahittir. Ecdadımızdan miras kalan geleceğimize aktarmaktan mutluluk ve şeref duyduğumuz İstiklal Yolunun tarihi milli park olarak onaylanmasından onur duyduk ve bunun idari müdürlüğünü ilimize vererek bu kahraman milletin bir kez daha onurlandırılmasını Şehit Şerife Bacı adına talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Katar ise şunları söyledi: “İstiklal Yolu Milli Park Yönetim Merkezi mutlaka Kastamonu’da kurulmalıdır. Bu konuya ilişkin yürütülen çalışmaları destekliyor, çalışmaların artarak devam etmesini istiyoruz. Burada yönetim merkezinin İnebolu ilçemiz olması, ahde vefa kavramı içerisinde delilleri ve özellikleri sıralanan hem tarihsel hem de turizm alanındaki olgulara sahip bulunmasıyla geçerli ve mantıksal bir haktır. Bu konuda yürütülen iyi niyetli tüm çalışmalar, bireysel ve kurumsal çabalardan ziyade il çalışması olarak yürütülmelidir diye düşünüyoruz.”
39 ilde 44 milli park
Türkiye’de 39 ilin sınırları dahilinde 44 milli park bulunuyor. Antalya 5 tane ile en çok milli parkın bulunduğu şehir olurken, Ankara, Kastamonu, Erzurum ve Artvin sınırlarında 3’er, Balıkesir, Isparta, Çankırı, Muğla ve Adana sınırlarında 2’şer tane milli park bulunuyor. Bursa, Bolu, Aydın, Manisa, Bartın, Tunceli, Nevşehir, Trabzon, Çorum, Konya, Denizli, Edirne, Muş, Bayburt, Kırklareli, Şanlıurfa, Kayseri, Çanakkale, Afyonkarahisar, Kütahya, Adıyaman, Malatya, Rize, Niğde, Kars, Ağrı, Iğdır, Osmaniye ve Yozgat sınırlarında 1’er tane milli park yer alıyor.
Türkiye’nin 8. tarihi milli parkı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 2 Aralık 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yer alan karara göre, Kurtuluş Savaşı’nda cepheye silah ve erzak taşınan İnebolu ile Kastamonu arasındaki 105 kilometrelik güzergahta sınırları çizilen toplamda 340 kilometreyi kapsayan İstiklal Yolu, ‘Tarihi Milli Park’ olarak ilan edildi. İnebolu’dan başlayan Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Çubuk ve Kalecik’ten Ankara’ya kadar uzanan İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Türkiye’nin 44. milli parkı olmasının yanı sıra 8. tarihi milli parkı olarak da önem taşıyor.
Türkiye’deki Tarihi Milli Parklar (TMP):
Başkomutan TMP: Afyonkarahisar
Göreme TMP: Nevşehir
Troya TMP: Çanakkale
Nene Hatun TMP: Erzurum
Sakarya Meydan Muharebesi TMP: Ankara
Kop Dağı Müdafaası TMP: Bayburt, Erzurum
Malazgirt Meydan Muharebesi TMP: Muş
İnebolu İstiklal Yolu TMP: Kastamonu, Çankırı, Ankara
TARİHİ İSTİKLAL YOLU
44. Milli Parkımız olan İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı’na ismini veren İstiklal yolu, İnebolu-Kastamonu-Ankara hattı üzerinde yer almakta olup Millî Mücadelenin en hayati yolu haline gelmiş ve önemi Millî Mücadele süresinde devam etmiştir.
İstanbul, Sivastopol, Novrosiski, Tuapsi ve Batum limanlarından İnebolu’ya gemilerle getirilen lojistik malzeme ve mühimmat İnebolu’ya has denk kayıkları ile limana taşınıyor, orada kayıt altına alınarak nakil vasıtalarıyla Ankara’ya ulaştırılıyordu.
İnebolu-Küre-Seydiler-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik-Ankara güzergahı üzerinde yer alan İstiklal Yolu; 3 il, 7 ilçe ve 21 köy olmak üzere toplam 31 yerleşim merkezi içinden veya yakınından geçmekte olup yaklaşık uzunluğu 340 kilometredir.
2 bin 357 dekarlık saha
Son olarak DKMP Genel Müdürlüğünce, İstiklal Yolu Güzergâhı üzerinde tarihi bakımdan önem arz eden 2 bin 357 dekarlık saha tespit edilmiş olup tarihe tanıklık eden bu sahalar gelecek nesillere intikal ettirilmesi ve milletimizin aidiyet duygusunun tesisi açısından milli park olarak ilan edilmiştir.
Taşınmaz mal varlıkları zaten Kastamonu’da
İstiklal Yolu güzergahında; yer yer sağlam kalmış tarihi yol, menfez ve çok sayıda tarihi taş köprü bulunuyor. Taşınmaz mal varlıklarının birçoğu da Kastamonu il sınırlarında yer alıyor.
İnebolu’da eski Askerlik Şubesi binası,
Küre Ecevit Hanı
Küre Ersizlerdere yaylası
Seydiler Şehitler Anıtı
Seydiler Kültür Evi
Kastamonu Şehitler Anıtı
Ilgaz Derbent Şehitler Anıtı
Ilgaz-Kaleköy Halil Ağa Hanı yeri
Topal Ali Hanı
Gündoğdu Jandarma Karakolu yeri
Yeni Gündoğdu Jandarma Karakolu binası
Tüney Jandarma Karakolu binası
Ankara MKE Masam fabrika binası
Türkiye’de ilan edilen toplam 44 adet milli parkın kapladığı alan 890 bin hektara ulaşmış bulunmaktadır. Milli parkların kapladığı alanın Türkiye yüzölçümüne oranının ise yüzde 1 olduğu görülmektedir. Korunan alanların ülke yüzölçümlerine oranları irdelendiğinde; A.B.D ’de yüzde11.12, Avusturya’da yüzde 23,92, Avusturalya’da yüzde 12.18, Danimarka’da yüzde 32,24, Finlandiya’da yüzde 8,6, Almanya’da yüzde 25,77, İsrail’de yüzde14.82, Y. Zelanda’da yüzde 23.9, İspanya’da yüzde 8.41, İsveç’te yüzde 6, İsviçre’de yüzde 17.7, Hırvatistan’da yüzde 7.9, İngiltere’de yüzde 20.94 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 1.07 olduğu (MP Yasasına göre 4 statü için) belirtilmektedir.
Kaynak:İSTAMONU