featured
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. İstihdam Köprüsü Kuracak

İstihdam Köprüsü Kuracak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, ilçede göçün önüne geçip nüfus artışını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, “Gençlerimiz iş bulamadığı için büyükşehre göç ediyor. Taşköprü OSB’deki firmaların faaliyete başlamasıyla istihdamı ve nüfusumuzu artırmayı planlıyoruz.” dedi.

Taşköprü’de büyük şehirlerdeki sosyal belediyecilik ağını oluşturma hedeflerinin olduğundan bahseden Başkan Abdullah Çatal bu kapsamda park ve bahçe alanlarını artırdıklarını, aş evi kurduklarını, cenaze hizmetleri birimini faaliyete geçirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Taşköprü’yü dünya tanıyor

Abdullah Çatal, ilçenin coğrafi işaret belgeli sarımsağının Avrupa Birliği tarafından da tescil edildiğini anımsatarak, “Taşköprü sarımsağının kalitesi hiçbir bölgeyle mukayese edilemez. Taşköprü’yü sadece Türkiye değil dünya tanıyor.” diye konuştu.

Hayvancılık seferberliği

Hayvancılığın gelişmesi için seferber olmaya hazır olduklarına işaret eden Çatal, “İlçemiz hayvancılığa çok elverişli. Atıl durumda çok arazimiz var. Büyük kapsamlı hayvancılık yapmayı düşünenlere tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Taşköprü Belediye Başkanı Abdulah Çatal ilçede gerçekleştirilen çalışmalar ve hedefleri hakkında İstamonu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e şu açıklamalarda bulundu:

İlk hedefimiz ekonomiyi düzeltmekti

“Seçimlerden sonra önümüze biz yol haritası koyduk. İlk hedefimiz ekonomiyi düzeltmekti. İki sene içinde ekonomimizde gözle görülür bir düzenleme oldu. Belediyemizde 178 personelimiz var tüm krize rağmen onların maaşlarını hiç aksatmadık. Emekli olan 20 tane personelimizin tüm özlük haklarını teslim ettik. Taşköprü zengin bir belediye. Kaynaklarını düzgün kullandıktan sonra hiçbir zaman sıkıntıya girmeden yönetilebilir.”

Makine parkurunu yeniledik

“Makine parkuru olmayan belediye hiçbir zaman hizmet yapamaz. Parkurumuzda eski model araçlar mevcuttu. 12 tane motorlu araç, 3 tane motorsuz aracı makine parkuruna ekledik. 8 eski arabayı da hurdaya çıkardık. 83 model itfaiye aracını merdivenleri dahil komple revizyona soktuk. Öncelikli olarak ekskavatör, dozer ve silindir ihtiyacımız var.”

2. OSB girişimi

“Taşköprü’de istihdam çok önemli bir konu. Gençlerimiz iş bulamadığı için İstanbul’a göç ediyor sonrasında birçok sosyal problem de beraberinde oluşuyor. Taşköprü OSB’de yer tahsisi verdiğimiz 20 fabrika bulunuyor, 7 parselimiz daha var. Seçici olmaya gayret gösteriyoruz. İstihdamı artıracak büyük firmaların taleplerini bekliyoruz. İki yıl içinde fabrikaların yarısının çalışır vaziyete gelerek istihdamı artıracağını düşünüyoruz. 2023’de hedeflerimize ulaşırsak ikinci OSB girişimine hemen başlayabiliriz.”

Arıtma tesisi faaliyete geçecek

“Taşıma sistemli olan doğalgaz hattını Kastamonu merkezden 45 kilometre boru hattı döşeyerek sabitledik. Doğalgaz sebebiyle bozulan yolların yarısının tamiratını bitirdik. Doğalgaz alamayan mahallere hattın döşenmesini sağladık. Taşköprü Organize Sanayi Bölgesinin sadece kanalizasyon boruları döşenmişti. Bu süreçte su, doğalgaz ve elektrik hattını bitirdik. Enerji satabilmek için lisansımızı da aldık. Temiz su ihtiyacını gidermek için hızla hareket ettik, yeni kuyu açarak temiz suyu halkımıza verdik. Derin kuyu pompasıyla 38 metreden depoya saniyede 65 litre su basılıyor. Öte yandan DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüştük Hasanlı Barajı yapıldıktan sonra arıtma tesisi kurulacak. Yıl sonu itibarıyla arıtma tesisinin ihalesi yüzde 90 olacak. 2023 yılında ilçe musluklarından arıtılmış su içilecek.”

Öncelikli ihtiyaçlarımız var

“Seçim öncesi ilçenin girişine ve çıkışına ay yıldız şeklinde giydirme yapacaktık, karayolları izin vermedi. Gördük ki aş evi, mezbaha, cenaze hizmetleri, sosyal alanlar gibi daha öncelikli ihtiyaçlarımız var. Vatandaşlarımızın refah seviyesini düşünüyoruz, hiçbirinin aç kalmasını istemiyoruz. Bu kapsamda aş evi açtık, günde 200 kişiye ücretsiz 2 öğün yemek veriyoruz.

Sümer Mahallesinde Kuran Kursu, yemekhane, muhtarlık binası ve dükkandan oluşan bir bina yaptık.

Coğrafi işaretli ürünümüz kuyu kebabının daha iyi tanıtımını hedefliyoruz. Yıllar önce yapılan mezbaha şehrin içinde kalmıştı. Coğrafi işaretli kuyu kebabımızı desteklemek aynı zamanda halkımızın modern bir tesiste hayvanları kesebilmeleri için mezbaha projemizi ihaleye verdik. Eylül ayında teslimini bekliyoruz.

Temmuz ayı bitmeden nakil, gasil, kefenleme gibi cenaze hizmetlerini ücretsiz bir şekilde vermeyi planlıyoruz.

Sosyal alanlar vatandaşlarımız için çok önemli. Üniversite bölgesini Gökırmak’a bağlayan dere üzerine yürüyüş parkuru, bisiklet yolu yapılacak. Projeleri bitti, ihaleye girdikten 4 ay sonra teslim alacağız.

Var olan alanlara da sahip çıkmalıyız. Yıllar önce yapılan, 2019’da yaşanan sel ile deforme olan Irmak Parkı yeniden düzenliyoruz. DSİ ile birlikte duvarları yaptık. Park içini düzenliyoruz; yeni çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, oturma grupları, peyzaj çalışmaları ile yenileyerek düzenliyoruz. Çocuklar için 4 tane daha yeni oyun parkı planladık.

Kız yurdumuzun yatak kapasitesini 130’a çıkararak 3 yıldızlı otel şeklinde hizmete açtık.”

Köylerimize kayıtsız kalamayız

“Belediye hizmet sorumluluk alanında 14 mahallemiz var. Ağlı, Tosya, Çatalzeytin ve Sinop Boyabat’a kadar sınırı olan 126 köyümüz bulunuyor. Köyler Özel İdare’ye bağlı. Ancak köylerimize kayıtsız kalmamız mümkün olmuyor. Ortak bir proje yaparak Orköy üzerinden eski elektrik tesisatlarını yenilemek üzere teşvik talebinde bulunacağız. Orköy buna yüzde 100 hibe veriyor. Kaymakamlığa başvurmak şartıyla bütün vatandaşlarımızın elektrik tesisatı yenilenecek.”

Elektrik ihtiyacını sıfırlayacağız

“GES projesiyle Taşköprü’nün elektrik ihtiyacını komple sıfırlayacağız. Kuracağımız güneş panelleri tarlası ile ilçenin aylık 150 ila 200 bin arasında tasarruf etmesini saylayacağız. Projenin maliyeti 4 buçuk milyon lira, maliyetini yaklaşık 5 yılda çıkaracak.”

Türkiye’nin AB tescilli 7 ürünü arasında

“Taşköprü sarımsağının kalitesi hiçbir bölgeyle mukayese edilemez. Coğrafi işaret belgeli sarımsağı, üretmeye yetki belgesi olmayan kimse pazara giremeyecek. Barkod okuma sistemi ile sarımsağımızın hangi köyden hangi çiftçi tarafından üretildiği görülebilecek. Taşköprü’yü sadece Türkiye değil dünya tanıyor. Taşköprü’nün sarımsağı Avrupa Birliği tarafından da tescil edildi. Türkiye’nin AB tescilli 7 ürününden biri Taşköprü sarımsağı.”

Taşköprü Sarımsağı Pompeipolis’i tanıtacak

“Taşköprü’de 30 kilometre çap içerisinde bir yer altı şehrimiz var. Pafloganya’nın başkenti olan Pompeipolis şehri için Kültür ve Turizm Bakanlığı yıl boyunca sürecek kazı izni çıkardı. Burayı turizme kazandırmamızda sarımsağımız da yardımcı olacak. Sarımsağın başkentindeki antik kente ziyaretçileri çekeceğiz. Konaklarımızı ve gastronomimizi sunacağız.”

Hayvancılığa destek sunmaya hazırız

“Taşköprü hayvancılığın odak noktası. Köylerimizin çoğu hayvan beslemeye müsait ancak artık nüfusun azlığı sebebiyle araziler atıl vaziyette. Büyük ölçekte hayvancılık yapmak isteyen yatırımcılara belediyenin arazisi olmasa bile hazine arazilerindeki prosedürleri hallederek, şahıslarla anlaşma sağlayarak destek sunmaya hazırız.”

STK’lar aynamız olmalı

“İstamonu Gazetesi Kastamonu’nun gururu, İstanbul’a Kastamonu’yu anlatan gazetemiz. İstanbul’daki sivil toplum kuruluşlarımızın da aynamız olması gerekiyor. STK’lardan beklentimiz sadece insanları bir araya getiren değil, ilçemizin kültürel ve turizm değerleriyle ilgili projeler yapması.”

Haber: İSTAMONU I ÖZEL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!