İnebolu’da arıcılık faaliyetine hobi olarak başlayan Adem Dilekoğlu sınırları aşarak ürettiği balları kurduğu site üzerinden tüm dünyaya pazarlamaya başladı
Uzun yıllar kariyer ve yaşam mücadelesini yurtdışında eğitim alanında veren İnebolulu hemşerimiz Adem Dilekoğlu, 2014 yılında aldığı bir kararla arıcılık yapmaya başladı. İnebolu’ya bağlı Hacımehmet Köyü’nde 2 kovanla başlayan ve 2 yıl sonunda 50 kovanın üzerine çıkma başarısı gösterip üretim izinlerini de alan Dilekoğlu, bal çeşitleri içinde en çok beğenilen ve talep gören kestane balının katkısız üretilebileceği tek yerin Kastamonu sahil ilçeleri olduğunu belirtti.
Yıllık 300 kilo bal üretimi yapılabildiğine işaret eden Adem Dilekoğlu, iç pazarda çeşitli nedenlerle karşılaştığı handikaplar üzerine kurduğu internet sitesi üzerinden tüm dünyaya bir şifa kapısı araladığını ve satış yaptığını söyledi. İnebolu Kestane Balı markasıyla piyasada bulunan ürünü hakkında da bilgiler veren Dilekoğlu, maalesef arı üreticiliğinin yerel yönetim desteğinden uzak oluşundan dolayı başarıların hep kişisel ölçekte kalmasından sözetti.
Doğanyurt ilçesinin coğrafi işaret çalışmalarıyla katettiği başarıya da vurgu yapan Adem Dilekoğlu, İnebolu’da hiçbir şekilde destek ya da teşvik görememelerinin kestane balı için en verimli olan ilçede beklenen üretim kotalarının altında kalınmasına yol açtığını söyledi. Haziran başı Temmuz sonu aralığında hasadı yapılan kestane balının, orman yapısı ve coğrafi avantajlar nedeniyle sahilde hiçbir katkı maddesi katılmaksızın üretilebildiğine dikkat çeken Dilekoğlu, bu yıl üretimde yağışlar nedeniyle kestane çiçeklerinin hasar görmesinden kaynaklı düşüş yaşadıklarını belirtti.
Dilekoğlu kendi kurduğu site üzerinden hem ürününün hem de İnebolu tanıtımının yapıldığını, bu tür faaliyetler için bireysel çabaların yerel ve özel teşviklerle desteklenerek güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.