featured

İnebolu’da Tarhana Telaşı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğuk kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan tarhana çorbasının hazırlanması için İnebolu’da kadınlar kolları sıvamaya başladı.

Geçmişten günümüze kadar gelen hemen her evde tüketilen tarhana çorbası hem doyurucu hem de sağlıklı. İnebolu’lu kadınlar, yoğurduktan sonra açtıkları tarhanaları kurutmak için evlerinin balkonlarına, tarla ve yol kenarlarına seriyorlar. Kurutulan tarhanalar, elekten geçirildikten sonra kullanıma hazır hale getiriliyor.

Tarhana yapımının oldukça zor olduğunu söyleyen Fatma Saygıoğlu, tarhana yapımı sırasında zorluk çekselerde yaptıkları tarhanayı komşularıyla beraber kışın gönül rahatlığıyla yediklerini söyledi.

Saygıoğlu, sadece kendileri için değil aynı zamanda ilçelerinde tarhana yapamayan komşuları için de tarhana yaptıklarını belirtti.

Saygıoğlu, tarhanayı nasıl yaptıklarını şu şekilde anlattı, “Biberlerin çekirdeklerini çıkartıyor ve ince ince doğruyoruz. Maydanozu, dereotunu ince ince doğrayıp, domatesleri küp şeklinde doğruyoruz. Soğanı ince ince doğrayıp çok az zeytinyağı ile kavurarak üzerine biberleri ilave ediyor ve kavurmaya devam ediyoruz. Sonra domatesleri, salçayı ilave edip hiç suyu kalmayacak şekilde kavurup, soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra maydanozu, dereotunu, tuzu, naneyi ilave edip karıştırıyoruz. Ardından yoğurdumuzu da ekleyip azar azar un ilave ederek, kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp mayalanması için 1-2 gece bekletiyoruz. Sonrasında da hamuru parçalara ayırıyoruz. Böldüğümüz hamuru fazla güneş görmeden kurutup, elekten geçiriyoruz. En son da güneşte bekleterek kurutuyoruz.” (İHA)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!