İhsangazi’nin kalkınma stratejisi olmamasının dezavantajını yaşadığını vurgulayan Belediye Başkanı Hayati Sağlık ekonomik, kültürel ve kırsal kalkınma alanında geleceği tasarladıklarını söyledi.
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, yapılan çalışmaların yanı sıra projeleriyle ilgili gazetemiz genel yayın yönetmeni Hüseyin Karadeniz’e bilgi aktardı.
İhsangazi’nin kalkınma stratejisi olmamasının dezavantajını yaşadığını vurgulayan Belediye Başkanı Hayati Sağlık ekonomik, kültürel ve kırsal kalkınma alanında geleceği tasarladıklarını söyledi.
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, “Bugüne kadar İhsangazi’de strateji belirleyip bir vizyon oluşturamamışız. Yürümemiz gereken ana alanları tespit edip gelecek 30 yılı planlama hedefindeyiz. Belediye başkanı değişse de strateji değişmeyeceği için ilçeye büyük katkılar sunulacağının kanaatindeyim. İhsangazi ile ilgili tüm değerleri kayıt altına alıyoruz. Yemeklerimiz, alışkanlıklarımız halk kahramanlarımız gibi değerlerimizi kayıt altına almaya başladık. Bunun için özel ar-ge birimi oluşturduk.” dedi.
Ana ürün siyez
Siyezin başkentinin İhsangazi olduğunu vurgulayan Sağlık, “İlçemizin ön plana çıkaracak ana ürünü siyez; bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bununla beraber değişen dünya şartları doğrultusunda yenilikleri takip ediyoruz. Kastamonu’da son yıllarda, üniversitemiz ile birlikte, sahada bir lavanta çalışması yapılıyor. Bunları biz de yakından takip ediyoruz. Bir diğer hususta bu yıl ilçemizde vatandaşlarımıza örnek olup yeni ekonomik alan, üretim olanı oluşturmak adına bir salep projemiz var.” diye konuştu.
Hedefimiz üretim
Tarım ve hayvancılıkla ön plana çıkan ilçenin istihdam sağlayan bir yaşam merkezi olması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Sağlık şunları söyledi: “İhsangazi’nin bir vesile ile ziyarete gelenlerin unutamayacağı örnek bir yerleşim yeri olarak anılmasını istiyorum. Bunu yapmak için de görsellikten başladık. İlçe merkezindeki yollarımız, yaya kaldırımlarımız, peyzaj çalışmaları ile ilgili projelerimizi hazırladık. Bu yıl çalışmalara başlayacağız. İlçe merkezine İhsangazi’nin siyezin ana vatanı olduğunu unutturmayacak bir görsel hazırlıyoruz. Esas hedefimiz; üreterek ilçemizi Anadolu’nun güzide, Kastamonu’nun farkındalığını oluşturmuş bir ilçesi yapmak.”
Sağlık, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
İçme suyu sıkıntımız yok
“Ilgaz Dağı’ndan gelen bir suyumuz ve bir tane de kuyumuz vardı. Bunlara bir su kaynağı daha ilave ettik. Şu anda ilçe merkezinde içme suyu sıkıntımız yok. Hayvancılık yoğun yapıldığı için ahırlarımızın tamamına yakını şebeke suyundan su alıyorlar. Bu sebeple geçtiğimiz yıl lokal manada su sıkıntısı yaşadığımız birkaç nokta oldu. Merkezle birlikte 9 mahallemiz ve 32 yerleşim yerimiz var. Göreve geldiğimden bu yana 2 mahallemiz hariç kanalizasyon sorununu çözmediğimiz yerleşim yerimiz kalmadı. Belediyede 41 personelimiz var. Araç parkurumuzda su tankeri ve küçük kapasiteli çöp kamyonu dışında öncelikli bir ihtiyacımız bulunmuyor.”
Kış turizminin ulaşım hattı olacağız
“52 yıllık bir belediyeyiz. Mahalleleri ilçe merkezine bağlayan yol ağlarımız yeterli değildi. Her yıl belediyeye çok ciddi külfet getiriyordu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 25 kilometrelik mahallelerdeki yol ağlarına çift kaplama asfalt yaptık. Önümüzdeki yıl tüm mahallerimizin yol sorununu çözmüş olacağız. Araç, Karabük, Gerede, İstanbul’dan Yurdum Tepe Kayak merkezine gidiş en kestirme yol İhsangazi’den geçiyor. Bir takım yol iyileştirme çalışmaları yapılması gerekiyor. 8 kilometrelik yolun 2 kilometresini geçtiğimiz yıl asfalt yaptık. Geri kalan kısmını da tamamlayabilirsek bu sene kış turizmi noktasında ulaşım güzergâhında yer alacağız. Bu da o hattın gelişmesine vesile olacak.”
Sosyal tesislerde gelenekler yaşatılıyor
“Her mahallemize mutlaka bir sosyal tesis yapıyoruz, 4 tanesini tamamladık. Belirli günlerdeki etkinliklerin bu mekanlarda yapılması için insanlarımız sahip olduğu örfleri, adet ve değerlerini, yaşatmak için böyle ortak mekanlar ulaştırıyoruz. Bunun yanında köylerde yaşayan insanlarımızın birtakım geleneksel üretim metotlarını uygulayabilecekleri mekanlar hazırlıyoruz. Mesela; turşusunu yapmak için, konservelerini yapmak için, özellikle bulgur kaynatabilecekler mekanlar yapıyoruz.”
Siyezin genetiğiyle oynanmayacağı tek yer İhsangazi
“Mütevazı olmadığımız bir nokta var; İhsangazi siyezin başkenti ve ana vatanıdır. Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan doğal tohumlar hala topraklarımızda. Türkiye’de siyez festivali gerçekleştiren tek yerleşim yeriyiz; bu yıl 16.’sı yapılıyor. İhsangazi’de siyez kültürü hiçbir ekonomik değer olarak bilinmezken, sadece sapından hayvanlara saman üzerinden de bulgur yapılıp yenirken, ilçe halkı hiçbir beklenti içinde olmadan kültürü yaşatmışlar. Birileri siyezin ekonomik kazanç olduğunda fark edip sahaya girmeye başladılar. Afyon, Konya bizden tohum aldı ama yetiştiremiyoruz diye geri dönüş yaptılar. Siyez soğuğa dayanıklıdır. Siyezin yetişmesi için toprak narin olmayacak, kar olacak, buz olacak, vakitsiz donlar olacak. Genetiği ile oynanmış bir başka buğday tohumundan dönüm başına 600-700 kilo alırsınız. Bizim siyezde birim başına aldığımız verim biraz düşük; 200-250 kilogram civarı. Bir müddet sonra siyezin de genetiği ile oynayıp, verimini artıracaklar. O zaman İhsangazi hariç başka yerler buna yönelecekler. İlçede bu noktada müthiş bir bilinç var. Siyez üreten profesyonel bir tesis, irili ufaklı onlarca tesis var. Bugün Devrekanililer, Taşköprülüler, merkezdekiler siyez bulgurunu yapmak için İhsangazi’ye gelirler. Siyez burada okullaştı. Bu konu ile alakalı ilçe tarım müdürü ile konuşun, size teknik 1 saat anlatır. Oradan çıkıp en ücra köydeki bir yaşlı vatandaşımıza sorun, en az o tarım müdürünün anlattığı bilgilerin hepsini bilir. İhsangazi’de siyez bir yaşam kültürüdür. Geldiğimiz günden beri siyezle ilgili çok ciddi çalışmalar yaptık. Tohumdan Geleceğe adlı bir proje gerçekleştirdik. Projemiz sanayi bakanlığında kabul gördü, belli bir miktar hibe çıktı. Kadın kooperatifi kurduk. Kadın kooperatifimiz bir tesis oluşturuyor. Bu tesisin bir tarafında bulgur bir tarafında un üretiliyor. Çarşının içerisinde belediyeye ait iki mekanı kooperatife tahsis ettik. Orada siyeze katma değer katacak ürünlerin oluşturulacağı mutfak ve yan tarafında satış yeri var. Hemen karşı tarafına da taş fırın yaptık. Orada da normal siyez ekmeklerinin yapıldığı ve e-ticaret yolu ile de Türkiye’de herkese ulaştırmaya çalışıyoruz. En az 20 bin dönüm falan da ekili siyezimiz var.”
“İlçede istihdamın en ciddi yaşandığı yer Atlas Emprime tekstil fabrikası. Buranın yaklaşık 270 çalışanı var. Tesis sistemli bir şekilde çalışıyor. Biz de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. İlçenin yüzölçümüne göre hatırı sayılır bir orman varlığı var. Ormancılık varlığı üzerine birtakım tesisler var. İrili ufaklı kereste tesisleri bulunuyor. İlçede faaliyet gösteren Kolçam firması. Şu anda Türkiye’de okal veya yanmaz sunta üreten tek tesis. Mevcutta 34 kişi istihdam eden firma yeni bir yapılanma içinde. İstihdamı ve üretimi artıracaklar. Bu sene bitecek yol çalışmasıyla da o alan daha ulaşılabilir olacak. Kastamonu Üniversitesi’ne bağlı yüksekokulumuz ilçenin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Hukuk, mimarlık ve şehir planlama, veterinerlik bölümlerinin bulunduğu okula kayıtlı 800 öğrenci bulunuyor.”
Diyarbakır’a peynir satıyoruz
“İhsangazi’de 12 bin civarında büyük baş hayvan var. Kastamonu Türkiye’de hayvan ırkını çok erken ıslah edenlerden biridir. Simentalin başkentidir. Irkı iyi ıslah ettiğimiz için birim başına elde edilen verim çok yükselmiştir. Daha önceki yıllarda daha çok hayvan varmış gibi gözükür ama ırk ıslah edilmediği için alınan verim çok düşüktür. Bu noktada çok iyiyiz. Özellikle bu hayvancılığa bağlı olarak ciddi manada peynir ve süt mamulleri üreten tesislerimiz var. İhsangazi’den Diyarbakır’a peynir satıyoruz.”
Turizmde de hedeflerimiz var
“Haraçoğlu cami ve türbesini inanç turizmine kazandıracağız. O yerleşkenin hemen bitişiğinde bulunan hazineye ait araziyi inanç turizmine entegre ederek proje geliştirdik; piknik alaları, bungalov evler olacak. Siyez buğdayının doğal öğütüldüğü su değirmeninin bulunduğu arazi üzerindeki eski ahşap evlerin onarılması için de çalışıyoruz. Mahalle ve köylerimizde tarihi yapılar bulunuyor, onların da ilçe turizmine kazandırılması için peyderpey faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İlçemizin ilk ve 41 yıl belediye başkanlığını yapan Numan Omuzoğlu’na ait konağı da ailesi turizme kazandırmayı hedefliyor.”
Hala çiftçiliğe devam ediyorum
“Doğma büyüme köyde, çiftçi bir ailenin çocuğuyum. O günkü şartlarda beni okuttular. Öğretmen oldum, daha sonra idareci oldum. 1987’den 2018 yılına kadar Milli Eğitim Teşkilatının tüm birimlerinde bulundum. Eğitim camiasında edindiğim 32 yıllık mesleki tecrübemi doğduğum ilçeye aktarabilmek çok büyük gurur. Özümden hiçbir zaman kopmadım. Hala çiftçiliğe devam ediyorum. Ahırımda büyükbaş hayvanım kümesimde tavuğum var. Ömrümün son nefesine kadar, gücüm yettiğince de üreteceğim.”
Haber: İSTAMONU I ÖZEL