Derya Granit, 800 bin metrekare olan yıllık granit üretimini 2015 yılı sonunda 1 milyon metrekareye yükseltmeyi hedefliyor.
İstanbul’da 22 yıl önce temelleri atılan Derya Granit,Burdur’da kurduğu dünya ölçeğindeki fabrika ile ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya devam ediyor.
Merkezi Alibeyköy’de bulunan, Antalya’daki Serik ve Kepez şubeleriyle granit sektöründe geniş ürün yelpazesine sahip Derya Granit, 2013 yılında Burdur- Bucak OSB’de kurduğu fabrikayla, sektöründe Avrupa’nın en büyük ölçekli tesisi konumuna geldi.
Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz’in sorularını cevaplayan Derya Granit Yönetim Kurulu Başkanı ve KASİAD üyesi Çatalzeytinli işadamı İbrahim Derya, 800 bin metrekare olan yıllık granit üretimlerini, 2015 yılı sonunda1 milyon metrekareye yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’den sağlanan çoğu yerli üretim olan granitin yanı sıra İspanya, İtalya ve Portekiz’den ithalat gerçekleştirdiklerini belirten İbrahim Derya “Aslında dünyanın her yerinden ürün tedarik ediyoruz. Ancak birinci önceliğimiz her zaman yerli granit. Yerli graniti mümkün olduğu kadar çıkaran insanları da bulmaya çalışıyoruz. Onların elindeki hammaddeyi değerlendirmek istiyoruz. Mesela Samsun’da yeni bir kaynak bulduk. Geçtiğimiz hafta yaptığımız anlaşmayla oradaki tüm üretime talip olduk. Şu anda bloklarımız gelmeye başladı.” dedi.
Derya, firmanın kuruluş hikâyesiyle ilgili ise şu bilgileri verdi:
Ülkemize yakışan bir tesis kurduk
” Kardeşim Mehmet Derya ile 1994 yılında granit sektörüne, hali hazırda merkez şubemizin bulunduğu İstanbul –Alibeyköy’de adım attık. Daha sonra kardeşimin Antalya’da ikamet etmesi sebebiyle Serik ve Kepez’de yatırım yaptık. Fabrikasyon üretime başlamamızla birlikte kapasitemiz de arttı. Üretim alanımızı genişletme düşüncesi içindeyken Burdur’un Bucak ilçesinde yatırım yapmamız için teklif geldi. Başta belediye başkanı olmak üzere sağ olsunlar ilçe dinamikleri ciddi destek verdiler, biz de yatırımlarımızı bu bölgede gerçekleştirdik.Sektörde bugün bin kişiyi istihdam ediyoruz.Bucak’ta kurduğumuz fabrika granit sektöründe Avrupa’nın en büyük üretim tesisi.Bulunduğumuz bölgenin ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra ülkemize yakışan bir tesis kurmaktan dolayı son derece memnunuz.”
Milimetrelik kesim sadece bizde
Bucak OSB’deki üretim tesisinin son teknoloji ile donatıldığı vurgulayan Derya konuşmasına şöyle devam etti: “Yaklaşık 24 bin metrekare alan içerisinde 14 bin metrekaresi kapalı alana sahip fabrikamızda son teknoloji makine parkuru ve sistemimizle yıllık 800 bin metrekareye yakın üretim yapıyoruz. Yıl sonuna kadar yapacağımız yeni yatırımlarlahedefimiz 1 milyon metrekare üretim gerçekleştirebilmek.Özellikle önem verdiğimiz AR-GE çalışmalarının da başarımızda büyük katkısı bulunuyor. Bir buçuk yıllık çalışmalardan sonra graniti 1 milimetre kesebilecek sistemi kurduk. Bu sistemi İtalya dahil henüz hiçbir ülke başaramadı.”
Kendi elektriğimizi üreteceğiz
“Fabrikamızın çatısına kurduğumuz güneş enerji sistemiyle de kendi elektriğimizi üretmeye başlayacağız. Bu yıl Ağustos ayında bitmesini planladığımız proje ile 1145 KW saat elektrik üreteceğiz. Kendini 7 yılda amorti edecek sistem bizim ihtiyacımızı karşılamasının yanı sıra ülkemize de enerji kazanımı sağlayacak.”
Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz’in “Memleketiniz Kastamonu’nun da bir bölgesinde mermer ocakları var. Mesela Çatalzeytin’e fabrika kurmayı düşündünüz mü?” sorusu üzerine İbrahim Derya Bucak’ta yatırım yapma gerekçelerini şu cümlelerle açıkladı:
” Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Çatalzeytin’e yılda muhakkak iki ya da üç kez giderim. Belediye Başkanımız Musa Bey’le de sürekli görüşürüz. Yerel dinamiklerle ilgili bir problemimiz asla olamaz. Eğer granit değil de mermer üzerine bir yatırım gerçekleştirmiş olsaydık, ilk tercihimiz Kastamonu, özellikle de Çatalzeytin olurdu. Ancak memleketimiz granit sektöründen uzak bir bölgede yer alıyor.Maliyetler açısından rakiplerimizle mücadele şansımız olması için muhakkak limana yakın bir konumda yer almamız gerekiyor.Bizim sektörümüzde işin her anında takipçisi olunmalı. Firmamız ne kadar kurumsal olursa olsun son denetimi kendim yapmayı tercih ediyorum.Bucak’tanTürkiye’nin her yerine sorunsuz ulaşım ağı mevcut. Sağlanan teşvik de yatırım yapmamızı kolaylaştıran önemli bir neden.”
İbrahim Derya kimdir?
1963 yılında Ankara’da doğan İbrahim Derya’nın annesi Kastamonu- Çatalzeytin ilçesi nüfusuna kayıtlıdır babası ise Trabzonludur. Derya, Evli ve Batuhan adında üniversite işletme bölümü okuyan bir çocuk babasıdır.
İbrahim Bey, Çatalzeytin ile olan özel bağını da şu cümlelerle ifade etmektedir: “ Babam emekli astsubay ve Trabzonlu. Ancak ben Çatalzeytin’i çocukluğumdan itibaren çok seviyorum. Oradaki bağlarımızı hiç koparmadık ve benim birinci memleketim Çatalzeytin.”