featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Geriye göçün önü açılıyor

Geriye göçün önü açılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaymakam Recep Koşal, birinci adreslerini Çatalzeytin’e taşıyanlara mevzuata uygun her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Kaymakam Recep Koşal, birinci adreslerini Çatalzeytin’e taşıyanlara mevzuata uygun her türlü desteği vereceklerini söyledi.

İstanbul’da faaliyet gösteren Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği ve köy derneklerinin ilçe nüfusunun artırılması ana gündemiyle organize ettiği Sivil İnisiyatif Toplantısı’nda konuşan Çatalzeytin Kaymakamı Recep Koşal, ” Yılın yarısını memleketinde geçirenler için mevzuata uygun olarak dikkat çeken çalışmalar yapabiliriz. Konuya olan ilgiyi broşür ve afiş çalışmalarıyla artırabiliriz. Bu konuda elimizden gelen desteği veririz.” dedi.

Muhtarların, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin yer aldığı toplantıda,kişilerinbirden fazla adreste ikametlerinin bulunabileceğini hatırlatan Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz da, sivil toplum kuruluşlarının etkin çalışmalarıyla ilçe nüfusunun artırılması ve diğer sorunların çözüme kavuşmasının sağlanabileceğine dikkat çekti.

Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Karadeniz ise ilçe sorunlarına dair gündem belirleyerek daha çok bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etti.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Gözde Yüksel’in sunumuyla gerçekleşen toplantıda Çatalzeytin’in doğal ve turizm değerlerinin ön plana çıkması, ekonomik ve sosyal alanlarının geliştirilmesi konuları da gündeme geldi.

Toplantıya İstanbul’dan Sultangazi Cebeci Mahalle Muhtarı Zeki Yıldız, Cide Federasyonu Başkanı Recep Çetinkaya, Kağıthane Belediye Meclis Üyesi Ali Güler ve köy dernek yöneticilerinin bulunduğu 60 kişilik heyet katıldı. Toplantıda Çatalzeytin meclis üyeleri, köy muhtarları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de yer aldı.

Burada yaptığı konuşmada ilçe nüfusunun artması için yapılacak çalışmalara destek olunacağını bildiren Çatalzeytin Kaymakamı Recep Koşal STK’ların önemine değindi.

Koşal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yılın yarısını memleketinde geçirenler için mevzuata uygun olarak dikkat çeken çalışmalar yapabiliriz. Konuya olan ilgiyi broşür ve afiş çalışmalarıyla artırabiliriz. Bu konuda elimizden gelen desteği veririz. Herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Çatalzeytin adını taşıyan çok sayıda dernek var. Önemli olan dernek sayılarının ya da üye sayılarının çok olması değil, işlevselliğidir. Tabela derneği olarak kalınmamalı. Dernekler kuruluş amacına uygun hizmet etmeli. Örneğin Çatalzeytin’de çevreyle ilgili bir dernek varsa, çevreyle ilgili sorun olmamalı. Oluyorsa o dernek artık tabela derneğine dönmüştür ve işlevselliği kalmamıştır. Birçok kişi izlenen yanlış politikalar yüzünden sadece para toplama amacıyla gördüğü derneklerden ya da vakıflardan uzak duruyor.Derneklerin bu anlamda maneviyatı ön plana çıkarması lazım. Özellikle ülkemizin sorunlarını düşündüğümüzde bizlerin manevi bağ kurması çok önemli.Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’ni bu kapsamda aktif görüyorum. İlerleyen dönemlerde inşallah daha güzel çalışmalar hayata geçirecekler. “

41 köyüm var ama ben 200 diyorum

Çatalzeytin’de ciddi alt yapı sorunları olduğuna değinen Kaymakam Recep Koşal yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi: ” Geniş bir coğrafyada yer alıyoruz. Köy sayımız fazla, maddi imkanımız kısıtlı. Çatalzeytin köy sayısı 41 ancak ben sorulduğunda 200’ün üzerinde olduğunu söylüyorum. Çünkü her mahallenin köyde olduğu gibi alt yapı ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar bizden talep edildiğinde ben artık oranın tabelasında mahalle mi yazıyor, köy mü yazıyor bakmıyorum. Çünkü para aynı. Mahallelerimizin tamamına yönelik iş yapabilmemiz zor. Ancak devlet bakidir. Bu işler tamamlanacaktır. Köylere daha iyi hizmet götürebilmek adına ince hesaplar yapıyoruz. Bazen çevrede iş yapan müteahhitlerimize rica ediyoruz. Ücretsiz mal alıp bunları köylere gönderiyoruz.”

Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz, ilçe nüfusunun artırılması ve diğer sorunların çözüme kavuşmasının sivil toplum kuruluşlarının etkin çalışmalarıyla sağlanabileceğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Çatalzeytin bizim olmazsa olmazımız.Doğduğumuz büyüdüğümüz ve öleceğimiz topraklardır.Doğduğumuz topraklar bizi doyurmadı. İlçemiz 1965 yılından itibaren göç veriyor.Bizim amacımız Çatalzeytin’e hizmet etmek ve güzelleştirmek. Bunun mücadelesini veriyoruz. En büyük sorunumuz göçle birlikte azalan insan sayısı. İlçenin imkânları belli. Adrese dayalı kayıt sistemine göre emekli hemşerilerimizin kayıtlarını Çatalzeytin’e almalarını sağlarsak ilçenin gelirinin artacağını ve bu sayede hizmeti daha fazla alacağımızı düşünüyoruz. Zaten bu toplantının da ana gündemi bu. Yeri gelmişken bu toplantıyı organize eden Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’ne teşekkür ediyorum. Güzel düşünülen bu organizasyonun örnek teşkil etmesini arzuluyorum.”

Yaşanan ulaşım sorunun bölgeyi etkilediğine dikkat çekenBaşkan Musa İhsan Uğuz, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkeli ve Bozkurt gibi bizim iki katımımız nüfusu olan ilçelerde de bir takım sorunlar var. İlk önce bölgedeki problemi tespit etmek lazım. Temel sorunlar üzerinden adım atmak gerekir. Bu tür yöreler haritaya baktığınız zaman ölü bölgelerde kalıyor. Bizim ve sivil toplum kuruluşlarının en büyük görevi sirkülasyonun sağlanmak. Çatalzeytin’i ve civarımızdaki ilçeleri Karadeniz Sahil Yolu ve Devrekâni Yolu yakından ilgilendiriyor. Karadeniz Sahil Yolu’nun mutlaka yapılması lazım. Burada sesi en fazla çıkan pastadan pay alıyor.Bizim sesimiz fazla çıksaydı bu yol biterdi. Artık çağ değişti, iletişim arttı. İlçe sorunlarımızın birçoğunu STK’lar olarak konuşmamızın yanı sıra bireysel olarak da sosyal medyadan gündeme taşırsak çözüme kavuşturabiliriz.”

Adliyesorunu kangren

“Adliyenin İnebolu’ya taşınmasınınÇatalzeytinliye büyük eziyet olduğunu herkesin görmesi gerekir. Nüfus ne kadar az olursa olsun, adliyenin yeniden ilçeye kazandırılması gerekir.Köylülerimiz bu konuda çok çile çekiyor. Adliye konusu kangren olmuştur.”

Mermer yatakları

“Karacakaya’da mermer yataklarımız var. Sektörde söz sahibi iş adamlarımıza sunduğumuz tekliflerulaşım sorunu ve taşıma maliyetleri sebebiyle geri plana atılıyor.”

Nüfusumuz kadar öğrenci

“Çatalzeytin’de bulunan MYO’nunöğrenci kapasitesi bin kişinin üzerinde. Ancak bu okulları daha fazla işlevsel hale getirmek lazım. Yurt bölümüyle ilgili çalışmamız var. Eğer bunu başarabilirsek, buraya gelen öğrenci konaklama dahil ilçeye katkı sağlayacak. Rektörümüz burada 300 öğrenci kapasiteli diyaliz bölümü açılacağını açıklamıştı.”

“2006 yılından beri bekleniyor”

“Ginolu Kalesi’nin restorasyon çalışmaları için 2004 yılında resmen düğmeye basıldı. Proje doğrultusunda restorasyonun iki kademede yapılmasına karar verilmişti. Tarihi kalede bu kapsamda 2006 yılında ilk kademe restorasyon çalışmalarına başlandı. Bölge ve ilçe turizmi açısından önemli bir yeri olan tarihi Ginolu Kalesi’nde aradan geçen 9 yıla rağmen ikinci kademe restorasyon çalışmalarını başlatamadık. Kültür ve Turizm Bakanımıza sesimizi duyuramadık. Bizim girişimlerimiz yetersiz kalıyor. Sivil toplum örgütlerinin yani halkın sesini hiçbir hükümetin geri çevirme şansı yok. Sizlerden güçlü şekilde ses gelirse her şeyin daha net anlaşılacağına inanıyorum.”

Sivil İnisiyatif Toplantısı’nın ana gündemini emekli olanların adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde birinci kayıtlarını ilçelerine almalarını sağlamak olduğunu anlatan Hüseyin Karadeniz, bu çalışmayla birlikte emekli maaşlarının Çatalzeytin Ziraat Bankası üzerinden işlem görmesini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Hüseyin Karadeniz Sivil İnisiyatif Toplantısı ile HSYK tarafından İnebolu’ya verilen adliyenin yeniden Çatalzeytin’e kazandırılması yönünde çalışma başlatılacağını da bildirdi.

Çatalzeytin’de tarıma yönelik faaliyetlerin olması gerektiğini ifade eden Karadeniz, Fedai Aydın tarafından 41 muhtarlığa 4 bin adet toplamda 164 bin adet ceviz verilmesini öngören ÇAP adı altındaki proje ile ilçenin ekonomik umut taşıyacağını savundu.

İlçe sorunlarına dair gündem belirleyerek daha çok bir araya gelinmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz “Biz hemşeri ve Çatalzeytinli olmaktan önce komşuyuz, hatta akrabayız, daha ötesi din kardeşiyiz. Bu tür toplantıların neden yapıldığından çok neden sık aralarla yapılmadığını ve yapamadığımızı sorgulamamız lazım. Sahiplenmenin ilk şartı iştirak etmektir. Biz içinde olmadığımız ve iştirak etmediğimiz bir olayda gereksiz sahiplenmelere kalkıyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇatalzeytinlilerYardımlaşma Derneği’nde yeni yönetimiyle birlikte 9 ay önce göreve geldiğini hatırlatan Hüseyin Karadeniz bu süreç içerisinde birçok projeyi hayata geçirdiklerinide aktardı.

Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’nin1991 yılında kurulduğunu da anımsatan Karadeniz, “Mayası Kastamonu, hamuru Çatalzeytin olan ‘Gönül Mayası Adamlar’ programıyla derneğimize birçok Kastamonu iş adamı ve akademisyen getirdik.Bu sayede de tanıtımımız en üst seviyeye çıkarıldı. Çatalzeytinli 20 öğrenci biraraya getirilerek folklor ekibi kurduk. Yaptığımız kahvaltı ve iftar programlarında binlerce kişiye ulaştık. Bu yıl 25 öğrencimize de burs vermek için girişim başlattık.” diyerek yapılan çalışmalarla vizyon sahibi bir dernek oluşturduklarına dikkat çekti.

Toplantıya katılan siyasi parti temsilcileri de şu ifadeleri kullandı:

AK Parti İlçe Başkanı Sinan Karadağ: “Böyle bir toplantıda bizleri buluşturduğu için Çatalzeytinliler Yardımlaşama Derneği Başkanı Hüseyin Karadeniz’e ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Çatalzeytin’in en büyük sorunu nüfus kaynaklı. Hizmet de nüfusla doğru orantılı. Özellikle dernek başkanlarımızın üyelerini ve çevrelerindekilerini bilgilendirerek, Çatalzeytin’e ikamet adreslerinin taşıma işlemlerine öncülük etmesi hizmetlerin kaliteli ve fazlasıyla olmasına destek sağlayacaktır.”

MHP İlçe Başkanı Tolga İnce: “Öncelikle Sayın Hüseyin Karadeniz’e ve yönetimine bu toplantıyı organize ettikleri için teşekkür ediyoruz. Kendisi tüm sorunlarımızı, yapılabilecekleri tek tek özetlemiş. Önceliğimiz nüfus. Burada özellikle köy muhtarlarımıza ve dernek başkanlarımıza büyük görev düşüyor. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde özellikle emeklilerin adreste oturma mecburiyetleri yok. Çatalzeytin’de 6 ay bulunan emeklilerimizin nüfus kayıtlarının burada olması bize hem ekonomik hem de yatırım açısından büyük destek sağlayacak. Birlik ve beraberlik içinde olursak birçok konuyu aşacağımız kanaatindeyim.”

CHP İlçe Başkan Vekili Ergun Usta: ” Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’nin girişimlerini yakından takip ediyor ve destekliyorum. İlçemizde mevcut tüm siyasi parti yöneticileri olarak sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak birlikte hareket etmek, Çatalzeytin sorunlarının çözülmesinde katkı sunmak hepimizin en önemli görevi. Sivil topum örgütlerinin yönetimde yasama, yürütme, yargı ve basının ardından beşinci el olduğunu düşünüyorum. Sivil toplum örgütleri ne kadar ilçesini düşünür nitelikte olursa etkisi de o kadar fazla olur. “

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!