Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılan adımlarından biri olan, Kastamonu’da üretime başlayan ve sektöründe dünyanın 5’inci büyük üreticisi konumuna gelen Kastamonu Entegre,1971 yılından bu yana hizmet veren yonga levha üretim hattını (Yongapan), Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikasına taşıyor.
Geçtiğimiz yıl 70 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği 500 bin metreküp kapasiteli kontinü yonga levha tesisini Samsun’da devreye alan Kastamonu Entegre, 1971 yılından bu yana Kastamonu’da hizmet veren yonga levha tesisini (Yongapan), Kastamonu OSB’ye taşıma kararı aldı.
125 milyon Euro yatırımla gerçekleşecek ve 2023 yılında tamamlanacak çalışmanın ardından şirket, Kastamonu’daki yonga levha üretim kapasitesini 500 bin metreküpe çıkaracak. Şirket, yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte Kastamonu ve çevresine yeni istihdam olanakları da sunacak.
Mevcut yatırımlarıyla MDF, yonga levha, laminant parke, kapı paneli üretiminde dünyada ilk dört içerisinde yer aldıklarına dikkat çeken Kastamonu Entegre Direktörü Enüs Koç: “Sektördeki ilk yatırımımız ve 53 yıllık üretim tecrübemizin simgesi olan Kastamonu’daki yonga levha tesisimiz, yıllık 260 bin metreküp üretim kapasitesiyle hizmet veriyordu. Şirketimize adını da veren bu tesisin kapasitesini, iç pazar taleplerini de göz önünde bulundurarak artırmaya karar verdik. Yonga levha tesisimizi 125 milyon Euro düzeyinde yatırımla MDF tesisimizin de yer aldığı OSB’ye taşıyarak hem tek lokasyonda entegre bir çatı oluşturacağız hem de Kastamonu’daki yonga levha üretim kapasitemizi yıllık 500 bin metreküpe çıkaracağız. Türkiye’de altı lokasyondaki tesis ve ofislerimizde 3 bini aşkın çalışanımızla yarım asırlık köklü bir aileyiz. Kastamonu yatırımımız tamamlandığında, kapasite artışıyla birlikte 100 kişi bandında ek istihdam oluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Bu yatırımın, yerli üreticilerin ihtiyacı için yapılan yatırımlar olduğuna dikkati çeken Koç: “Türkiye’nin ihracatçı sektörlerine hammadde sağlamak ve iç pazarın yanıtlarını karşılamak üzere, cesur yatırımlar yapıyoruz. Amacımız yerli üreticilerin ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmek, üretim kapasitemizi yeni üretim teknolojileriyle destekleyerek teslimat sürelerimizi daha da kısaltabilmek. Bu yatırımlar bizi küresel rekabette de daha ileriye taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.