Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Devrekani’de 20 bin metrekare alan üzerinde kurulan meslek yüksekokulunun inşaatı tamamlandı
Doğalgaz çalışmalarının başlamasıyla birlikte imar planları yeniden düzenlenen ilçede, inşaat sektörünün de önü açılıyor. Devrekâni tarım ve hayvancılığın yanı sıra zengin maden kaynaklarıyla da dikkat çekiyor.
İlçenin her açıdan gelir getirici kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, yapılacak her yatırımın karlılık taşıdığını belirterek, “Devrekani’de yapılacak yatırımlara hayır olarak bakılmamalı. Yapılacak her yatırım kar etme olanağı sağlıyor. Devrekani nüfusuna kayıtlı herkes ilçesini hatırlamalı. Kastamonuluyum ama Devrekani ilçesindenim denmeli. Tüm hemşerilerimizden memleketlerine daha duyarlı olmalarını bekliyoruz sadece. Hiç kimse Devrekani’ye yaptığı yatırım sebebiyle zarar etmez. Yatırım yapan Devrekanili kendi memleketine yaptığı yatırımdan hem kazanacak hem de ait olduğu topraklara kazandıracak.” dedi.
Yurt arsa tahsisine hazır
İnşaatı tamamlanan yeni meslek yüksekokulunun çevre düzenlenmesinin tamamlanmasının ardından duyulan yurt ihtiyacının giderilmesiyle birlikte eğitime başlayacağını bildiren Aliustaoğlu, “ İnşaatı biten 24 derslikli yeni meslek yüksekokulunda 9 yeni bölüm daha açılacak. Ancak çevre düzenlemesi ve yurt yapılmadan bu mümkün değil. Çevre düzenlemesi ihaleye dahil değildi. Düzenlemeyle ilgili belediye olarak ya ödenek çıkarttıracağız olmazsa da kaynak arayışına gireceğiz. Yurt konusunda ise belediye olarak imar planlarını hazırladık, arsa tahsisini yaptık. Yurt yapmak isteyen özel müteşebbis olursa hemen tahsis edebilecek potansiyeldeyiz. Okullar bacasız fabrika. Yurt, hem yatırımcının hem de ilçenin kazanacağı karlı bir yatırım. Esnafın kalkınması göçün durması açısından en büyük faktör okul. Devrekani MYO açıldığından itibaren nüfus artışımızda belki yükselme yok ama düşmede yok. Bu göçün durduğu anlamını taşır. İleride belki göç almaya başlayacağız.” diye konuştu.Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu ilçedeki diğer faaliyetler hakkında şu bilgileri aktardı:
Bölgenin kompetanı
“Şuan bölgenin en büyük kompetanı Devrekâni. Eskiden hububat ön plandaydı şuan için yem bitkileri ve hayvancılık önem taşıyor. Son 10 yıl içinde bölgenin en yüksek hayvancılık potansiyeli Devrekâni’de. Geçmişte ilkel olarak yapılan hayvancılık şimdi bilinçli bir şekilde gerçekleşiyor. Remzi Gür’ün bölgede okul niteliğini taşıyan 2 bin 500 baş hayvanın bulunduğu süt inekçiliği çiftçiliğinin ardından, Anadolu Hastaneleri de aynı kapasitede bir tesis kurdu. Yaklaşık 20’ye yakın da bölge insanının yapmış olduğu 100 ve 200 başlı işletmeler bulunuyor.”
Yeni istihdam
“İlçemizdeki en büyük ekonomik girdimiz krom madeni. Yabancı yatırımcı tarafından 200 bin dolarlık küçük bir işletme olarak kurulan bu tesis bu gün 100 milyonun üzerinde büyük bir yatırıma dönüştü. 200’ e yakın istihdam söz konusu. Bu rakam önümüzdeki günler 100 civarında daha artacak inşallah.”
İmarda revizyon
“Doğalgaz müjdesinin verilmesiyle birlikte imar alanında da ciddi bir atılım gerçekleşti. Biz de bunun alt yapısına başladık. Şuanda imar revizyonumuz devam ediyor, yıl sonuna kadar imar revizyonumuzu tamamlayıp onay aşamasına getireceğiz. Bu da inşat sektöründe ciddi bir patlamaya yol açacak. Şu anda bizlerle görüşen müteahhitlerden gelecekle ilgili ciddi bir ışık görüyoruz.”
Mahalle sayısı artacak
“Geçmiş yıllarda özel idarenin imkânları belediyeden fazlaydı ama şimdi mukayese edilemez. İlçe sınırları içinde 8 mahallemiz bulunuyor bunun 3’ü merkeze bağlı. Ancak önümüzdeki günlerde yapılacak referandumla 2 köyümüzü daha ilçe sınırlarına katmayı planlıyoruz. Bu köylerimizin yol ve su işleriyle çoğu zaman belediye ilgileniyor. Bunun karşılığı da iller bankasından gelen desteğin ilçeye aktarılmasıyla olmalı.”