Devrekâni Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, İstanbul’da katıldığı KASİAD toplantısında ilçesiyle ilgili geniş bir değerlendirmede bulundu.
Remzi Gür ve Anadolu Grup lokomotif oldu
Devrekani‘de son 5 yıl içinde büyük yatırımlar olduğunu söyleyen başkan Aliustaoğlu, bilhassa hayvancılık ve ahırlar konusunda ilerlemek kaydedildiğini, bunlardan birinin ise Kastamonulu işadamı Remzi Gür tarafından 960 büyük baş süt inekçiliği projesiyle başladığını, şuanda 1700’ e ulaştığını söyledi.
Ardından Anadolu Hastanesi Grubu’nun da büyük bir yatırımla Devrekani’ye geldiğini hatırlatan Aliustaoğlu,
“Soğuk iklimin hayvanlar üzerinde hem besine hem de sağmal hayvanların üzerinde hiçbir sıkıntısının olmadığı tespit edildi. İlçemizde yarı açık alanda fevkalade hayvancılık yapılabiliyor.” dedi.
Mümtaz Aliustaoğlu şöyle devam etti: “Tarım Bakanlığı’nın araştırmaları neticesinde hayvancılık eksi 40-45 derecelere kadar yapılabildiğini Amerika da bunun çok örneklerinin olduğunu da incelediler.
Bizim 20 yılın en soğuk zamanı geçen yıl yaşadığımız eksi 42 derece oldu.
Kastamonu ile 30 km mesafemiz var, ama Kastamonu’da farz edelim ki 25 ve 28 derecelerde 30 km mesafede bile fark edebiliyor.
“Geleneksel tarımla yürümez”
Biz geçmişten gelen tarımla bugün ki ile ilgisi olmayan tarımla sadece annelerimizden nenelerimizden duyduğumuz kadarıyla tarımcılık yapmaya çalışıyoruz. Bu 2 tesis örnek alınarak 100- 150 ve 200 başlık ahırlar ve işletmeler yapılmaya başlandı. Şuanda hijyenik olarak yani ülker grubu gibi grupların günlük aldığı süt yaklaşık 50 ton. Diğerleriyle beraber rakam, 75 – 80 tonlara geliyor bu; günlük sadece Devrekani ilçesinden toplanan süt. Diğer ilçelerde de bu rakamlar arttığı taktir de yeni tesislerin artması gündeme gelecek, bunu tabi ki Kastamonulu iş adamlarımızdan ve sizlerden bekleyeceğiz.”
Başkan,”Şimdi hayvancılık açısından önemli bir süreç başladı. İnşallah tarım bakanlığının da desteklerinin devam ettiği sürece daha da gelişecek ve Kastamonu‘da belki de tarım 3. planda kalacak, hayvancılık 1. planda. Hayvancılık destekli, amaçlı tarım yapılacak, bizim iklim şartlarımız, örneğin; buğday için elverişli değil, sert iklimimizden dolayı toprakta ürünün kalma süreci çok kısa, geç ekiyorsun erken hasat yapıyorsun, mecburen bundan dolayı da verim alamıyoruz onun için bundan sonra ki süreçte bizim kendi bölgemizde bu uygulama başladı” ifadelerine yer verdi.
“Kastamonu’ya dışarıdan süt geliyor”
Devrekani Belediye Başkanı Aliustaoğlu, İzmir den, Balıkesir’den süt geldiğini , Kastamonu’da üretilen sütün yetersiz olduğunu belirterek, sözlerine şu sözlerle son verdi “Devrekâni için söylüyorum, bizim meyvecilik yapma şansımız da sıfır, rakım yüksekliği, iklim şartları buna izin vermiyor.
Bizim Kastamonu olarak yapacağımız en uygun iş hayvancılıktır. En büyük şanssızlığımız bu konularda yatırımcı cesaret edemiyor. Yatırımcılarımız bir kere örneklerini görmeleri lazım kazancını ekonomik yönden görmeleri lazım ki ondan sonra cesaret edebilsin. Bu konuda ben ısrarcı bir şekilde hayvancılıkla ilgisi olmayan işadamızı, Remzi Gür’ü sonunda ikna ettim. Ama Remzi ağabeyin 5 yılda geldiği noktaya Anadolu Grubu bir yılda geldi. Hayvancılık sektörü gerçekten iyi kazandıran bir sektör.”