2008 yılında kurulan ve kısa adı Dev-Der-Fed olan Devrekâni Dernekler Federasyonu 3. Olağan kongresi 27 Ocak Pazar günü Esenler Kültür Merkezin de gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen kongrenin divan başkanlığını Av. Dr. Fikret Özkan yaparken kâtip üyeliklerini ise Muzaffer Balcı ve Murat Çörekçi yaptılar.
Kongreye katılanlar arasında, Kastamonu milletvekili Hakkı Köylü, 22. Dönem Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Devrekâni kaymakamı Serdar Kaya, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Devrekâni Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mehmet Diribaş. Kaskon genel başkanı Selami Çelebioğlu, Kas-Der Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu, 15. Dönem Kas-Der Genel Başkanı Derya Ovalıoğlu, STK üyeleri ve çok sayıda Devrekânililer katıldı.
Yaşar Kayacan, Ahmet Özkan, Derya Ovalıoğlu, Hakkı Kethüdaoğlu, Eyüp Küçük, İbrahim Coşar, Mehmet Conoğlu, Nihat Sezer, Özcan Doğan, Özcan Özsoy, Sami Yapar, Solmaz Eser, Tahsin Kuzuahmetoğlu, Tayyar Kuyucaklıoğlu, Zekai Çerçi asil yönetime seçilirken denetleme kurulana ise Mehmet Eser, Dursun Yüksek, Adem Demirci seçildi.
Kayacan:
Sevgili Devrekânililer. Biz büyük bir aileyiz. İstanbul’da Devrekâni nüfusunun 4 katı hemşerimiz var. Yalnızca Esenlerdeki Devrekâni nüfusu Federasyonumuza üye Derneklerin verilerine göre 6 – 7 bin civarında olduğunu göstermektedir. Esenlerde Resmi verilere göre 19.000 Kastamonulu seçmen bulunuyor. Oysa kütüğü İstanbul olanlarla birlikte bu rakam 45.000 civarı olduğunu düşünülmektedir. Bu ciddi bir rakam değerli hemşerilerim. Peki, bu oranda temsil ediliyor muyuz?
Maalesef! Peki neden
Çünkü Temsil edilmek için Siyasi partilerde görev almalı ve bu görevlerde başarılı işler yapmalıyız. Kimse bize sayımız çok diye görev vermez. Yeni yönetim döneminde Federasyonumuz bu konu üzerinde ciddi çalışmalar yapacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Sayın ilçe başkanlarımız temsil hakkımız bakidir. Dernek ve Federasyon ve Konfederasyonları işlevsel hale getiren üye aidatlarıdır. Yakıtsız araç hareket etmez. Bu konuda dernek Başkanlarımız ve yöneticilerimiz yetersiz kalmaktadır.Çeşitli argümanlar oluşturup bu konuda daha sistematik çalışmalar yapmalıyız. Örneğin Mobil üye aidatı toplama sistemi gibi bir sisteme kayıt yaptırarak SMS yolu ile aidat toplanabilir.
Bu konuda Federasyonumuz derneklerimize yardımcı olmaya hazırdır. Bütün bunları en iyi şekilde yapabilmenin yolu kurumsallaşmaktır. Bir Fikrin Acemi Savunucusu Usta Saldırıcısından Daha Zararlıdır “Kastamonu Sivil Toplum Kuruluşlarının en büyük sorunu kurumsallaşamamasıdır. Yaptığımız işi iyi bilmeli ve o konuda profesyonelleşmeliyiz. Kurumsallaşma aslında her türlü yapısıyla dinamikleriyle misyonuyla vizyonuyla bütünüyle çalışanları ve paydaşları ile nesilden nesile başarıyla geçmenin altyapısı demektir. Unutmayın Kayaları delen dalgaların kuvveti değil sürekliliğidir. Genel Kurulumuzun hepimiz için hayırlara vesile olmasını diler. Katılımınız için teşekkür eder sevgi ve saygılarımı sunarım dedi.
Başkan Göksu: Bizi biz yapan ve bizi batı toplumundan ayıran en temel özelliğimiz bu dayanışma ruhumuzdur
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu yaptığı konuşmada şunları söyledi. Anadolu’nun her bir yöresinden kalkıp gelen ve İstanbul’u mesken tutanlar, bu şehre ilk geldiklerinde acaba bu şehirde tutuna bilir miyiz? Acaba bu şehirde yer ve yurt sahibi olabilir mi yiz ? Bu şehir bizi kendi bünyesine alır mı? Bu şehirden gerimi döneriz? Kaygılarıyla geldiler. Bu kaygılarla yerleştikleri şehirde ev ve yurt sahibi oldular. Evlat sahibi oldular. Birde baktılar ki hızla ilerleyen hayatta yaşlanmış olduklarını fark ettiler.
Kimisi yeniden memlekete gidebilir miyim derken buradaki hayat oraya da bırakmadı. Buradaki işlerini de aksatmayacak şekilde yaz tatili için memleketlerine gidip yine bu şehre döndüler. Bunları şunun için anlatıyorum. Bugün Esenler de en fazla nüfusa sahip ilçemiz Kastamonulular. Kastamonulular içerisinde ise en fazla nüfusa sahip ilçemiz ise Devrekânililer. Devrekâni derneklerimiz Esenler de Hemşerileri için bir sığınma limanı olmaktan öte çok önemli bir misyonu üstleniyorsunuz.
Memleketinizden kalkıp gelen hemşerinizi kurda kuşa yem olmaması için elinizden gelen gayreti gösteriyor. Onlara hanenizi ve kapılarınızı açıyorsunuz. Onlara ve geleceğimiz olan gençlerimize bu şehirde sahip çıkıyorsunuz. Devrekâni den otobüse binen öğrenci belki de daha Devrekâni’ den dışarı çıkmamışken İstanbul’a geliyor ve hoş geldin diyebilen bir oluyorsunuz yetmiyor burs veriyorsunuz sizleri kutluyorum. Sizlere teşekkür ediyorum dedi. Bizi biz yapan ve bizi batı toplumundan ayıran en temel özelliğimiz bu dayanışma ruhumuzdur. Bizim hukukumuzda çok önemli bir sosyal güvenlik anlayışı olan vakıf ve dernek anlayışı bizim için önemli bir gelenektir dedi.
Hakkı Köylü:
Türkiye’nin en güzel şehrinde yaşayan Kastamonulular birbirinden haberdar oluyor. İstanbul ve Esenler de yoğun olan Kastamonuluların birbiriyle olan bağlarını sıkı tutmalarını istiyorum. Dernekler bu işi sağlamada öncü rol oynamaktadırlar. Bu şehirden bir alacağımız varsa onun içinde mücadele etmemiz gerekir. Sadece kendi hemşerilerimizle değil diğer il derneklerinin üyeleri ve insanlarıyla da iletişim halinde olmalıyız ki bu şehir de bizde varız diyebilelim. Federasyon olarak hem İstanbul’da ki hem de Kastamonu’da ki çalışmalarınıza teşekkür ediyorum dedi. Ancak Devrekâni için yapamadığımız bazı çalışmalar için bir araya gelerek neler yapabiliriz noktasında çalışma yapmamız da lazım.
Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Candaroğlu İsmail Bey Bulgaristan’ın Filibe şehrindeki Markova köyün de 1461 yılında görev icabı gitti. Candaroğlu İsmail Bey Kastamonu da yaptığı çalışmaları burada da sürdürdü. İsmail Beyin mezarının Kastamonu İsmail Bey camisinin avlusuna yani yerine getirmek için uluslararası bir çalışma başlattık. İnşallah buna da Muaffak oluruz.
Mümtaz Aliustaoğlu:
Devrekani de hayvancılık sektöründe ki gelişimler ve krom madeni üzerine ciddi çalışmalar gerçekleşti.. Geçmişi yüz yıl öncesine dayanan krom maden işletmesi 20 milyon dolarlık bir yatırma dönüştü ve şuanda 150 kişiyi istihdam etmekle kalmadığı gibi 60’a yakın nakliyeci esnafımıza da iş olanağı sağlamış durum da. Yine 50 kişilik bir istihdam sağlayan sentetik çuval imalatı üretimine başlandı. Kısacası Devrekâni’de birçok değişime öncülük ediyor. Bunda bölge milletvekillerimiz, STK üyelerimiz, parti teşkilatımızla ve işadamlarımızla birlikte başardığımıza inanıyorum dedi.
Selami Çelebioğlu
Birlik beraberlik içerisinde olursak çözemeyeceğimiz sorun kalmaz. Hepimizin aynı hedefe gitmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilecek olan bizleriz bir başkasının yapmasını beklemekte yanlış olur zaten, yapılacak ve yapılmayı bekleyen çok iş var yol uzun bu anlamda kongremizin hayırlara vesile olmasını dilerken yeni yönetime başarılar dilerim dedi.
22. Dönem Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Devrekâni kaymakamı Serdar Kaya, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da birer konuşma yaptılar.