Kültür Evi açıldı…
Trakya Bölgesi’nin en büyük ilçelerinden biri olan Çorlu’da, TÜMKASDER tarafından yaptırılan Kastamonu kültür evi yoğun protokol katımlıyla açıldı.
Geçtiğimiz pazar günü yapılan açılış programına; Tekirdağ milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ile çok sayıda protokol üyesi ve Çorlu’da bulunan Kastamonulular katıldı. İstanbul’dan Cide Soğuksu Derneği Başkanı Hayri Konuk, Bozkurt Kestanesökü Köyü Derneği Onursal Başkanı Mehmet Tekin açılışa katılan isimler arasında yer alırken, Kas-Der ve Kaskon’dan herhangi bir temsilcinin bulunmaması dikkat çekti.
Kaymakam Doğan: “Doğduğumuz yerin özelliklerini, yaşadığımız yere taşımalıyız”
Açılış öncesi yaptığı konuşmada daha önce Kastamonu’da görev yaptığını belirten Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Kastamonu kültürünü yakından tanımaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kastamonu insanın göç vermesine rağmen memleketini unutmadığını ifade eden Doğan, Çorlu’da kültür evinin açılmasıyla Kastamonu’ya köprü kurulduğunu vurgulayarak, “Doğduğumuz yerin özelliklerini, yaşadığımız yere bir şekilde taşımalıyız. Köklerimizden, özlerimizden kopmadan hayatımıza devam etmeliyiz. Bu bağlamda da kültür evlerinin güzel bir köprü oluşturacağını düşünüyorum.” dedi.
Geçmişle gelecek arasında köprü kuruldu
TÜMKASDER Başkanı Murat Çalık da, genç kuşakların Kastamonu kültürünü unutmaması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Çalık, Kültür evinde 1800 ile 1970 yılları arasında kullanılan 250 ’ye yakın tarihi materyalin sergilendiğini belirterek, “Kültür evimizin başta Çorlu’muz olmak üzere, tüm sivil kuruluşlara, Kastamonu ilçe ve köy derneklerimize, dernekçilik hizmeti gerçekleştirdikleri yerlerde kültürün, geleneğin nasıl yaşatılması gerektiği noktasında örnek olması en büyük dileğimizdir. Burayı kurarken amacımız, ecdadımızın hayatlarını nasıl idame ettiklerini çarpıcı biçimde günümüze aktarmak olmuştur. Genç kuşaklarımızın bu tarihsel materyalleri çok iyi analiz edip, hangi şartlarda günümüze ulaştıklarını kavrayıp, ecdadımızı hayırla yâd etmelerini sağlamak, geçmişle gelecek arasında bir köprü olabilmek, bizim yeni neslimize aktarabileceğimiz en önemli değerdir.” şeklinde konuştu.
Çalık konuşmasında, hemşeri derneklerine kendi kültür evlerini oluşturmaları için çağrıda bulundu. Derneğin çalışmaları hakkında da bilgi veren Çalık, 8 Haziran’da yüz çocuğa sünnet merasimi yapılacağını söyledi.
“Örnek bir çalışma”
Tekirdağ milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut ise açılış sonrası İstamonu muhabirine yaptığı açıklamada kültür evinin diğer derneklere örnek olması gerektiğine işaret edere şunları söyledi: “İnsanlarımız genellikle lokal dernekçiliğin içerisinde yer alıyorlar. Burada Kastamonu tarihini, Kastamonu ile ilgili kitapları, Kastamonu arşivini görüyoruz. Bence bu yönü, diğer derneklere de örnek olmalı. Bir insan derneği ziyaret ettiğinde oranın kültürünü yaşamalı. Derneklerimizde asıl olan, bu tür faaliyetlerin geliştirilmesidir. Bu bağlamda tüm derneklere örnek teşkil eden TÜMKASDER’i gönülden kutluyorum.”