Cide Çalışma Grubu ikinci resmi toplantısını, 7 Aralık Cumartesi günü Cideli iş adamı Murat Demir’in ev sahipliğinde Tuzla’da gerçekleştirdi.
Toplantıda altyapısı tamamlanan vakıf kuruluşu ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Cide ve Kastamonu ile ilgili yapılacak projelerde taslak çalışma programı açıklandı. Çalışma grubu Cide ve İstanbul’da irtibat büroları açılmasını kararlaştırdı. Çalışma Grubu üyelerinden oluşan bir heyet 17 Aralık’ta Gazi Üniversitesi’nde bilgilendirme toplantısına katılacak. Cide Çalışma Grubu’nun 3. resmi toplantısı ise 4 Ocak 2014 tarihinde merkezi Çengelköy’de bulunan Cide Soğuksu Derneği’nde yapılacak.
Başkan Demir: “Cide’nin sahibi Cideliler olmalı”
Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir yaptığı konuşmada, Cideli iş adamlarının kendi topraklarına yatırım yapması gerektiğini vurgulayarak, “ Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden iş adamları otel ve benzeri yatırımlar için Cide’ye gelmeye başladı. Cideli birçok iş adamının bu yatırımları yapacak potansiyele sahip olduklarını biliyorum. Bu günden başlayarak Cideliler olarak topraklarımıza yatırım yapmazsak, kendi evimizde misafir olarak kalırız.” dedi.
Tuzcuoğlu: “Başlangıç noktası Cide”
Toplantıda konuşan Cide Çalışma Grubu Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu, Eko – Kent (Masdar Ciyt) Projesi’nin Türkiye’de ilk kez Kastamonu’da yapılacağını ve projenin ilk ayağının Cide olması gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki günlerde Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Kaplan’ı Ankara’da ziyaret edeceklerini açıklayan Tuzcuoğlu, “Eko- Kent projesi hakkında konu başlıklarını belirlemek ve projenin startını vermek üzere Kastamonu ve Cideli iş adamlarımız ile birlikte Ankara’da yapılacak toplantıda büyük ölçüde sonuca varmış olacağız. Cideli ve Kastamonulu özel şirket sahibi işadamlarımızın, iştirak fonları ve Ar-Ge çalışmalarını buraya kaydırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Mihri Cihan Tuzcuoğlu, projenin hayata geçmesiyle birlikte, Kastamonu’da hayat standardının yükselmesini, doğal kaynakların korunmasını, yenilebilir enerji projelerinin uygulanmasını, tarih ve kültür varlıklarının korunarak gün yüzüne çıkartılmasını ve istihdam sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
Projenin başlamasıyla birlikte birçok ülke ile protokol imzalanacak diyen Tuzcuoğlu, “İlimiz uluslararası platformlarda temsil edilecek, Avrupa’da bir marka haline gelecek. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçileri ağırlayacak. Atalarımızın emaneti eşsiz memleketimizi bizlerde çocuklarımıza ve torunlarımıza artılarıyla emanet etmek istiyoruz ”diye konuştu.
Kaynak ve başlangıç noktası anlamına gelen Masdar’ın açılımını dile getiren Tuzcuoğlu, Eko-Kent (Masdar City) projesiyle uzun vadede Cide’nin Eko Kent projelerinin lideri olmasını hedefliyoruz dedi.
Toplantıya katılan bazı iş adamlarının konuşmalarından satırbaşları ise şöyle:
Murat Demir: “Cide gerekli yatırımlardan mahrum bırakıldı”
İstanbul’da bulunan 100 bin Cideli olduğunu hatırlatan Murat Demir, “ Bu nüfusun yüzde 40’ı iş dünyasında faaliyet gösteriyor. Yapı olarak biraz dağınık gibi görülebiliriz ancak bu tür toplantılarla bu birlikteliği sağlayarak ortaya bir güç çıkarıldığını görmek birbirimizi tanımış olmak beni son derece mutlu ediyor” dedi. Demir, Cide’nin Kastamonu’ya uzak bir coğrafyada olduğu için hak ettiği hizmetleri alamadığının altını çizerek, “ Biz iş dünyası olarak bu durgun lokomotifi aktifleştirebiliriz. Bundan böyle bu toplantılara ara vermeden devam etmemiz çok önemli.”
Ali Güler: “Birey olarak hareket etmek çok zor ”
Cide Dernekler Birliği (CİDEFED) Başkanı ve Cide Çalışma Grubu üyesi Ali Güler de uzun soluklu bir yola çıktıklarını ve doğdukları toprakları çok sevdiklerini ifade etti. Güler, “Cemiyetçilik alanında gerekli tecrübeler almış bireyleriz. 21. yüzyılda birey olarak hareket etmek çok zor. Bunun zorluğunu hep birlikte yaşadık yaşıyoruz. Siyasetten sanata, sosyal hayata kadar toplu olarak hareket edebilirsek başarıya ulaşabiliriz”
Hayri Konuk: “Birbirimize güvenmek zorundayız”
Yapılan işlerde karşılıklı güven duygusunun önemine değinen Hayri Konuk, “ Güven duyularak yapılan her çalışmanın sonucu hayra gider. En büyük hatamız, yapılan yanlışı düzeltmek yerine küsüp başka mecralara yönümüzü çevirmek ve bölünme eğilimi içine girmemiz. Bu toplantılardan sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Olağanüstü beklentiler içerisine girmeden, kaybetme risklerini de göze alarak, kaybetmemek adına çalışmalarımıza devam etmeliyiz.”
Yatırımların Doğu Karadeniz ve doğu bölgelerine yapılmasını siyasi lobiminizn ve yetişmiş insan eksiğimizin olmasına bağlıyorum diyen Konuk, “ Artık okuyan çocuklarımızı kamu da istihdam ettirmemiz lazım, söz sahibi olan ve bu konumlar da sözü geçecek gençlerimizi bu mecralara yönlendirmemiz lazım.”
Halit Şenol: “Gayret birliği içinde olmalıyız”
İslam düşünürü Muhammet İkbal’in ‘Fikir birliği içinde olmak, gayret birliği içinde olmadıkça bir mana ifade etmez’ sözünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Halit Şenol, “ Bizler bu zaman kadar fikir birliği içinde olduk ama tam anlamıyla gayret birliği içinde olamadık. Bundan böyle inşallah bu gayret birliğini de sağlamış olacağız.1998 yılında İstanbul’da Cideli işadamları derneği kurulmuştur. Aynı günde Cide Soğuksu Köyü Derneği kurulmuştur. Aradan geçen 15 yılda Soğuksu Derneği’nin aldığı yola bakın, birde Cide İş Adamları Derneğini aldığı yola bakın. Biz gayret birliğinde olduk, İş adamlarımız ise sadece fikir birliği içerisinde oldular. Bundan böyle hep birlikte fikir ve gayret birliği içerisinde olarak çalışmalarımız devam edecek”
Hüseyin Mengi: “Tuzla’da Kastamonulular ağırlıkta”
Kastamonuluların yoğun yaşadığı Tuzla ilçesinde temsil edilemediğini belirten Hüseyin Mengi: “ 29 yıldır Tuzla’da tersane sektöründe faaliyet gösteren bir iş adamıyım. Kastamonulular ve özellikle Cideliler olarak yoğun nüfusa sahip olduğumuz Tuzla’da yeterince temsil edilemediğimizi görmek beni üzen bir olaydır. Önümüzde yerel seçimler var. Erzurumlular Tuzla’da 6 Belediye başkan aday adayı çıkarmışlar. Bizim ise böyle bir derdimiz yok. Siyaset, STK ve iş dünyası olarak bir bütün halinde bu olaya bakarak bugünden yarınlara yatırımların her türlüsünde olacağımız sözünü veriyorum”
Toplantıya katılanlar
Nejdet Demir, Mihri Cihan Tuzcuoğlu, Ali Güler, Murat Demir, Mehmet Ali Özkan, Hayri Konuk, İsmail Erşahin, Ali Dalgıç, Mehmet Görgülü, Halit Şenol, Hüseyin Aytaç, Halil Okur, Hüseyin Mengi, Ömer Sağdıç, Çiğdem Kumral, Metin Yıldırım, Muharrem Tuncer, Nusret Demir, Nevzat Ece, Seral Gün, Yaşar Yılmaz, Recep Kaplan, Yusuf Aslan,