featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. Çatalzeytin MYO Kaynak Bekliyor

Çatalzeytin MYO Kaynak Bekliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deprem testi çürük çıkan Çatalzeytin Meslek Yüksek Okuluna (MYO) yeni bina ve yurt kazandırmak için Esenler’de kaynak arayışı için istişare toplantısı düzenlendi.

Çatalzeytin Meslek Yüksek Okulu ile öğrenci yurt binalarına deprem riskinden dolayı kullanılamaz raporu verilmesi üzerine toplam maliyeti 16 milyon lirayı bulan ve 16 bin metrekarede inşa edilmesi planlanan yeni bina için kaynak arayışları sürüyor.

Esenler’de düzenlenen istişare toplantısında konuşan Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, yüksekokula yeni yerleşke yapılmazsa ilçenin en büyük sosyoekonomik ve gelişim kaynaklarından birini kaybedeceğini bildirdi.

Okulun yeniden inşa edilemediği takdirde bölümlerin merkez yerleşkesine taşınacağına işaret eden Kastamonu Valisi Avni Çakır, Çatalzeytin’de öğrencilerin konaklayacağı konut stokunun bulunmaması sebebiyle en az okul kadar yurt binasının da önemli olduğunu kaydetti.

Çatalzeytin MYO’da seçilen bölümlerin isabetli olduğunu bu sebeple de yüzde 100 doluluk oranına erişildiğini vurgulayan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da yeni yerleşkenin ilçe merkezinde yapılma kararının isabetli olduğuna dikkat çekti.

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise ilçenin geleceğinin okula bağlı olduğunu belirterek iş insanlarına yardım çağrısında bulundu.

Çatalzeytin’in kurtuluşu okula bağlı

Toplantıda konuşan Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, ilçenin en büyük gelir kaynaklarından birini kaybetme durumuyla karşı karşıya kaldığını bildirdi. Yüksekokul ve yurt binasının yeniden inşası için iş insanlarına çağrıda bulunan Demir, “Çatalzeytin Meslek Yüksekokulumuzun mevcut binası deprem dayanıklılık testinden çürük raporu aldı. Öğrencilerin eğitimi ve barınması için yeni okul ve yurt binası inşa etmemiz gerekiyor. Çatalzeytin nüfusunun yüzde 25’ini yüksekokulumuz oluşturuyor. İlçenin bir fabrikası, gurbetçileri ve öğrencileri var sadece. Zamanımız az, yeni eğitim ve öğretim döneminde inşaata başlamamız gerekiyor. Binaların toplam maliyeti özel teşebbüsün girişimleriyle 20 milyon lirayı buluyor. Maalesef devlet şu anda okula yatırım yapmıyor. Çatalzeytin’in kurtuluşu okul ve yurdun yapılmasına bağlı.”

İlçe merkezinde olması isabetli

Çatalzeytin MYO’da seçilen bölümlerin isabetli olduğunu bu sebeple de yüzde 100 doluluk oranına erişildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yeni yerleşkenin ilçe merkezinde olma kararının isabetli olduğuna dikkat çekerek, “Bu üniversite örgün ve ikinci öğretim şeklinde eğitim veriyor. Normalde ilçelerde ikinci öğretim olmaz. Burada var çünkü burası öğrenci talebi konusunda tercih edilen konumda. Gayet iyi bir şekilde tercih yapılmış. Fizik tedavi, rehabilitasyon ve yaşlı bakım bölümleri bulunuyor. Her bölümün gündüzü ve gecesi var. Dolayısıyla öğrenci devamlılığı olan bir program. Hal böyle iken Kastamonu içerisinde diğer MYO’lara nazaran kontenjanları tamamen dolan ve ilk 4’te yer alan MYO olması münasebetiyle buranın yenilenmesi bir zarurettir. Mevcut bina şehrin dışında. Meslek yüksek okulları özellikle ilçeye hem kültürel anlamda hem eğitim anlamında ve aynı zamanda iktisadi anlamda katkı vermesi dolayısıyla açılmış olan eğitim kurumlarıdır. Okulun şehrin dışında olması sebebi ile üç boyutta da istenilen hakların sağlandığı söylenemez. Üniversitenin ilçe merkezine taşınmasının güvenlik, eğitim, iktisadi, kültürel ve şehirle MYO arasındaki etkileşimi sağlama anlamında çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Yurt inşası da okul kadar önemli

Okulun yeniden inşa edilemediği takdirde bölümlerin merkez yerleşkesine taşınacağına işaret eden Kastamonu Valisi Avni Çakır, Çatalzeytin’de öğrencilerin konaklayacağı konut stokunun bulunmaması sebebiyle en az okul kadar yurt binasının da önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Birçok ilçede meslek yüksek okulumuz var kapasitelerinin yüzde 50 ya da 60’ı dolu. Ancak Çatalzeytin’de doluluk oranı yüzde 100. Yüksek okul yaklaşık 10 fabrikanın orta ölçek ve daha üzerindeki bir üretim tesisinin vermiş olduğu istihdamı ve ekonomiyi ilçeye sağlıyor. Doğrudan küçük esnafı kalkındırıyor. Yaz aylarında nüfus hareketli olsa da öğrenciler olmadığında ilçe yaşlılar kentine dönüşüyor. Eğer okulumuzu, talebelerimizi Çatalzeytin’de istiyorsak seri bir şekilde eğitim yerleşkesini ve yurdu yapmalıyız. Çatalzeytin’de öğrencilerin konaklayacağı kamuda veya özel sektörde bir konut stoku yok. Bu sebeple yurt inşası ad okul kadar önemli

Bir şeyler yapmazsak okul kapanacak, bölümler merkeze taşınacak. Kastamonu’nun merkezi varken hiçbir çocuk ilçelerde eğitim görmek istemez. Bu okul gittikten sonra geri gelmesi çok zor.”

Hayırda yarışalım

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise iş insanlarına yardım çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Kastamonu kadim bir şehir; sancak beyliği, maneviyatı ve ruhu olan bir yer. Şehirlerin yaşaması lazım. Bedenen ölüp gitsek de bıraktığımız güzel hizmetler her zaman arkamızdan yad edilecek. Onun için hayır işinde yarışmak lazım. Birbirimize destek olmalıyız. Bizi bir arada tutan, güçlendiren sosyal dayanışmamızı artırmalıyız. Çatalzeytin ölçeğindeki bir ilçemizde hayatın devam edebilmesi için birtakım şeylerin yapılması şart. Eskişehir’i Eskişehir yapan bugün öğrencilerdir. Bizim de 30 bine yakın öğrencimiz var. Çatalzeytin’deki bölümümüz revaçta bir bölüm. Onun için de çok talep ediliyor. 700 öğrenci Çatalzeytin’in devridaimini sağlayabilecek kapasitede. Onun için bu konuda herkesi hassas olmaya davet ediyorum. Yapabileceklerimizin azamisini yapalım. Bu işin altından el birliği ile kalkalım. Gelecek nesiller bize dua etsinler.”

Kat brütü bin 390 metrekare tasarlanan 14 derslikli okulun 4 katlı olması planlanıyor. 6 katlı olması planlanan 402 öğrenci kapasiteli yurdun ise kat brütü 1 bin 416 metrekare.Toplam alanı yaklaşık 6 bin metrekare olacak okulda her katta 7 adet idari ofis, dinlenme alanları, teknik odalar, tuvaletler, özel kullanıma tahsis müdür odası, öğrenci işleri, danışma, çay ocağı, kantin, yemekhane, kütüphane, derslikler, çizim sınıfları ve laboratuvarları bulunacak. 201 erkek ve 201 kadın olmak üzere 402 öğrencilik bir kompleks olan yurtta ise odalar yatakhane, hol, çalışma alanı, tuvalet ve banyo olmak üzere 5 bölüm şeklinde tasarlandı. Kadın ve erkek olarak ayrılan bölümlerde her biri için yemekhane, etüt salonu, temizlik odaları, bekleme salonları, tuvaletler, engelsiz odalar, güvenlik alanları ile ortak kullanım alanı bulunuyor.

Toplantıya, Kastamonu Valisi Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal, Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir, Çatalzeytin Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Tolga İnce ve Abdurrahman Özcan, İBB meclis Üyesi Mithat Çelik, Kas-Der Genel Başkanı Remzi Şen, Bozkurt MYO Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Kuz, iş adamları Mehmet Demirel, Birol Soytaş, Sezai Alkan, Derya Ovalıoğlu, Selim Ünlü, Bilal Kütük, Faruk Kütük, Yaşar Çelik, İzzet Açıkgöz, Kadir Tan, Sadettin Çay, Ömer Avcıl,Yaşar Yılmaz, İbrahim Şengül, Esenler Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Kaya, Çatalzeytinliler Dernek Başkanı Mehmet Ünal katılım sağladı.

Haber: İSTAMONU I ÖZEL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!