İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu Kastamonu’da ikinci üniversite kurulması için TBMM’ne kanun teklifi verdi.
Candaroğulları Sağlık Bilimleri Üniversitesi adı altında kurulması istenen üniversiteye Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Kastamonu Tıp Fakültesi’nin devredilmesi de istendi.
Başesgioğlu, Candaroğulları Sağlık Bilimleri Üniversitesi adı altında kurulmasını teklif ettiği üniversite bünyesinde; tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesi, eczacılık fakültesi, hemşirelik fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu, sağlık bilimleri enstitüsü olmasını talep etti.
Üniversitde yönetim birimlerinde 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa göre; profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi, okutman ve diğer yardımcı personel ile birlikte toplam 2 bin 730 kişinin istihdam edilmesi planlandı.
Candaroğulları için gerekçe
Kastamonu’nun sağlık merkezi olabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Başesgioğlu, Candaroğulları Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulması için şu gerekçeleri sundu: “31 Mart 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Kastamonu Tıp Fakültesi kurulması kararlaştırılmıştır. Baştan beri, bir Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması amaçlandığından Tıp Fakültesi kurulurken, alt yapı çalışmaları da buna göre şekillenmiştir.235 bin metrekare yerleşke alanı oluşturulmuştur. Yerleşkenin planı belediyece onanmıştır. Temel bilimler binası inşaatına başlanmıştır. Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi için, mevcut hastane binası yeniden projelendirilmiştir. Kastamonu Tıp Fakültesi donanımı ile ilgili projeler Devlet Planlama Teşkilatınca programa alınmıştır. Kastamonu Tıp Fakültesi adına alınan öğrenciler, Hacettepe Tıp Fakültesi öğrencileri ile aynı eğitimi almışlardır. 2008 yılında kadro konumuyla 860 kadro ihdas edilmiştir. İleride Kastamonu Tıp Fakültesi’ne öğretim görevlileri olarak çalışacak akademik personel Hacettepe Üniversitesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Tüm bu imkânlara rağmen basit onarım ödenekleri temin edilmediğinden Kastamonu Tıp Fakültesi açılmamıştır. Kastamonu ve çevre illeri için çok yararlı bu sağlık yatırımı heba edilmek üzeredir. Bu kanun teklifiyle hem Tıp Fakültesini ayağa kaldırmak, hem de yeni kurulacak, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, hemşirelik fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulundan oluşacak, ikinci bir üniversite Kastamonu’da açılmış olacaktır. Yeni kurulacak üniversite, ülkemizin sağlık alanındaki insan kaynakları yetiştirilmesine katkı sağlayacak, başta Kastamonu olmak üzere Batı Karadeniz’de önemli bir ihtiyaca cevap olacaktır.”
Emin Çınar’da imzaladı
Murat Başesgioğlu’nun ayrıntılı ekleriyle hazırladığı kanun teklifini MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar da imzaladı. Kanun teklifi geçtiğimiz Cuma günü TBMM’ne sunuldu.