featured
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Çam Sakızı doğa armağanı

Çam Sakızı doğa armağanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çam sakızı dişlere iyi gelmesinin yanında içerdiği kolofan ve reçine asidi sayesinde de bir sağlık reçetesi olması cabası.
Buyurun, bir ufak sakızın yaptıklarına sizde şaşıracaksınız…

Çam sakızı, bilinenin aksine çam ağacından değil köknar ağacından üretilir. Adından da anlaşıldığı üzere sakız uzun yıllardan beri sakız olarak tüketilir. Çam ağacından elde edilen bal renginde ve kıvamında olan sakız çiğnendikçe morumsu rengi alır. Maalesef diğer sakızlar gibi baloncuk yapamazsınız, bir süre sertleşir ve toz haline gelir. Eskiden bakkallarda, marketlerde, otobüs terminallerinde, tramvaylarda şeffaf poşetlerde bulabilmek oldukça kolaymış. Bu sakızın mahireti ise dişlere yapıştırmadan çiğnenmesi imiş. Sakız olarak dişlere iyi gelmesinin yanında içerdiği kolofan ve reçine asidi sayesinde de bir sağlık reçetesi olması da cabası. Buyurun bir ufak sakızın yaptıklarına sizde şaşıracaksınız.

Çam Sakızı Faydaları

  • Solunum yolu hastalıklarına olumlu etkisi nedeni ile akciğer iltihaplanmalarına ve öksürüğe oldukça iyi gelmektedir.
  • Diş ve diş etlerini temizleyerek diş köklerimizi kuvvetlendirir.
  • İdrar yollarında meydana gelen hastalıklara iyi gelir.
  • Yara oluşan bölgeye sürülerek yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Ses ve nefes açıcı özelliği de vardır.
  • Akciğer iltihaplarına faydalıdır,öksürüğü geçirir.
  • Mide öz suyu için stabilizatör görevi görür, PH değerini düzenler. Mide hastalığı çeken kişilere tavsiye edilir.
  • Çiğnendikçe sertleşen bir sakız olduğu için, yüz felci geçiren kişilerin konuşma yetilerini yeniden kazanabilmelerinde, rehabilitasyon sürecinde yüz kaslarını geliştirmek amacıyla kullanılır.
  • Kuvvetli bir antiseptiktir. Coğrafyanın elverişsizliğinden dolayı hastaneye gitmenin zor olduğu yerlerde dövülüp toz haline getirilerek yanık ve yaraların tedavisinde kullanılır.

Çam sakızlı şifa reçeteleri

Çam sakızı, gül suyu ile karıştırılıp göze damlatılırsa, göz yanmasını önler.

  • 100 gram zeytinyağı, 30 gram çörekotu, 100 gram bal, 30 gram çam sakızı bir şişeye konularak karıştırılır. İkiye bölünen karışım sabah ve akşam içilir. Bu karışım soğuktan meydana gelen bütün hastalıklara, mafsal ağrılarına, uyuşukluklara ve felce karşı şifalıdır.
  • Çam sakızı,5gram un, 5gram çekilmiş karabiber ve bir miktar badem yağı ile kaynatılır, yumurta akı ile merhem yapılıp basur üzerine sürülürse anında basur düşer.

Kaliteli çam sakızı nasıl anlaşılır?

Çam sakızı fındık büyüklüğünde kurumuş reçine topağıdır. Bal gibi yarı saydam sarımtırak bir maddedir. Tabaka şeklinde çam sakızı olmaz. Onlar reçinenin yapay koşullarda kurutulmasıyla imal edilmiş halk arasında hileli denilen sakızlardır, itibar edilmemelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!