Kastamonudaki Kale Kapı Kaya Mezarı, kabartma figürleriyle günümüzde ayakta olan bölgenin tek eseri olma özelliği ile dikkat çekiyor.
Taşköprü ilçesindeki Kale Kapı Kaya Mezarı, kabartma figürleriyle kente gelen fotoğrafçıların uğrak yerleri arasında bulunuyor.
İlçeye bağlı Donalar köyünde milattan önce 7. yüzyılın ortalarında Paphlagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen kaya mezarının üzerinde, boğa ve aslan figürleri ile aslan vücutlu, kartal kanatlı “griffon” adı verilen mitolojik yaratık yer alıyor.
Dik bir kaya üzerinde, yerden yaklaşık 10 metre yükseklikteki oyma mezarın üzerindeki kabartmaların neyi temsil ettiği ise merak ediliyor.
Mezarın yüksek bir kayaya 10×15 metre ebadında oyularak yapıldığını söyleyen Taşköprü Belediyesi Arkeoloğu Barış Sağıroğlu, “Mezarın en çok dikkati çeken tarafı griffon. Bu figür bölgede sadece bu mezar üzerinde gözükmektedir.” diye konuştu. Kaya mezarında Pers etkilerinin de olduğunu aktaran Sağıroğlu, Kale Kapı Kaya Mezarı, Pers ve Helenistik dönemin izlerini taşıyan ve günümüzde ayakta olan bölgenin tek eseri.”