featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. “Biz zaten slow yaşıyoruz”

“Biz zaten slow yaşıyoruz”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, geçtiğimiz pazar günü Cide şehir hatları vapurunda gerçekleşen toplantıda Cide’de yapılması planlanan projeler hakkında bilgi verdi. Bektaş, Eko- Kent ve Cittaslow (sakin şehir) projesinin önemine dikkat çekerek ‘İş adamlarının bu projeye destek olması gerekiyor, sadece Cide değil Kastamonu’nun geneli bu projeyle tam uyumlu. Şehir yönetiminin belediye öncülüğünde bu işi başarması lazım” dedi

 

“Cide Çalışma Grubu’nun” düzenlediği Cittaslow toplantısında konuşan Vali Erdoğan Bektaş

“Biz zaten slow yaşıyoruz”

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, geçtiğimiz pazar günü Cide şehir hatları vapurunda gerçekleşen toplantıda Cide’de yapılması planlanan projeler hakkında bilgi verdi. Bektaş, Eko- Kent ve Cittaslow (sakin şehir) projesinin önemine dikkat çekerek ‘İş adamlarının bu projeye destek olması gerekiyor, sadece Cide değil Kastamonu’nun geneli bu projeyle tam uyumlu. Şehir yönetiminin belediye öncülüğünde bu işi başarması lazım” dedi.

Kastamonu’nun Türkiye’deki en zengin şehirlerden biri olduğunu söyleyen Bektaş,” Kendi değerlerimiz bize de dünyaya da yeter. Toplantıdan sonra yapmamız gereken tek şey projeler üzerine yoğunlaşıp, neler yapılabileceğini düşünmektir” şeklinde konuştu.

Eko-Kent ve Cittaslow modelinde esas alınan ‘Arabaya göre değil, insana göre kent’ olduğunu belirten Bektaş, şunları söyledi: ‘Çevreci, daha yeşil ve dolayısıyla güneş enerjisinden daha çok faydalanan bir şehre, bugüne kadar kimsenin itirazını duymadım. Suyu bile üç yudumda, durarak, arada nefes alarak içmeyi sevap bilen bu millete sakinlik yabancı değil. Büryan kebabımız 5 saatte, güvecimiz 3 saatte pişiyor. Biz orijinal olmalıyız, özümüz yaşam tarzımız zaten slow. Cide’nin bu değişime ayak uydurabilmesi için belediye, iş dünyası ve STK’ların girişim başlatması kaçınılmazdır ”

Toplantıya; Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hülagü Kaplan, Şenpazar Kaymakamı Tuğba Oğuz, Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir, Cide Çalışma Grubu Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu ve beraberindeki üye işadamları katıldı.

“Cide MYO için yurt sıkıntısı var”

Cide’deki sorunların göz ardı edilmemesi gerektiğini de ifade eden Bektaş, şöyle konuştu: “Eğitim için Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’na gelen öğrencilerimizin yüzde 20’si yurt olmadığı için geri döndü. İşadamlarımızdan yurt projesi ve tarımsal projelerde Cide’ye katkı sağlayacak yatırımlar düşünmelerini istiyorum.”

“Teoriden pratiğe geçemedik”

“Pan Park’ı başaramadık”

“Cide’yi de içine alan Küre Dağları Milli Parkı, Avrupa’nın 13. Türkiye’nin ise ilk Pan Park’ı olarak ilan edildi. Bazı uygulamalar sadece teoride kalıyor, pratiğe geçemiyoruz. Biz Pan Park’ı başaramadık! Çünkü ulaşımuz var. Kastamonu Havalimanı 3 ay önce açıldı. Cide’ye 135 km. mesafede. İstanbul ve Kurucaşile ile olan bağlantıyı sağlayamadık. Turist buraya gelecek, ama neyle?”

Deniz suyunu içeri alıp göl yapma fikrinin ilçeye olumlu katkısı olacağını belirten Bektaş, deniz yolu feribot taşımacılığı için yaptığı araştırmalarda olumlu sonuca ulaşamadığını da açıkladı.

Prof. Kaplan “Cide kaybetmeye başlamış”

Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hülagü Kaplan ise slayt eşliğinde yaptığı sunumda Cide’nin kaybetmeye başladığını belirterek şunları söyledi: “Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir konumda olan Cide, son zamanlarda sahil şeridinden ödün vermeye ve kaybetmeye başlamış. Cide kaybedilmeyecek, kazanılacak bir yer. Küre Milli Parkı’ndan itibaren sokak sokak araştırdık ve Cide için yaptığımız çalışmalardan iki proje önde çıktı. Birincisi, Türkiye’de son dönemde gündemde olan sakin şehir projesi. Bunu modanın ötesine geçirmemiz lazım çünkü bugün pek çok belediyemiz sakin şehir olmak için müracaat ediyor. Bunu proje haline döndürme imkânımız var.”

“Türkiye’de Eko-Kent yok”

“İkincisi ise bugün henüz Türkiye’de başlangıcı yapılmamış bir konu ancak çok söyleniyor; Eko-Kent. Eko yerleşebilirliğin örneği Türkiye’de yok İsveç, Finlandiya, Avustralya’da görüldü bunlar. Güneşin daha fazla ışık getirdiği yerler var ancak biz kuzeyimizdeki ülkelere göre daha avantajlıyız. Cide’yi bir bütün olarak ele almalıyız. Cide’nin o bütünü içinde alt parçacıkları çıkıyor. Örneğin; Ertürk deresi ve diğer dereler. Cide’yi bir bütün olarak değerlendirip hangi yatırımların yapılacağına öyle karar vermeliyiz. Ege’de Akdeniz’de pek çok kıyının kaybedilmesi yazlık evlerin kıyılara yerleşmesinden herkes mutluydu ancak tabiat ortadan kalkınca tabiatı toplamak zor oldu.Cide bu sorunla karşılaşmamalı”

“Tabiatın gücüyle bir şeyler yapmalıyız”

“Büyük şehir alanları içerisinde kırsal alanlar var. Cide’de kendi bütünlüğü içerisinde yapmalıdır. Karadeniz’de bütünün içinde ne olabilir onu bilmemiz lazım. Sakin şehir olmak için çok rahat başvuru yapılabilir. Neler talep edilmelidir, sakin şehir olmakla ne kazanılır?

Kimse buraya hiç araba gelmeyecek diye düşünmesin. Sadece arabalar nereye ve ne zaman gelecek biz bunu planlayacağız. Buraya giren imkânlar farklılaşacak.”

“Karadenizli zor işleri sever”

Cide Çalışma Grubu’nun sorumluluk alması gerektiğini ifade eden Kaplan son olarak, “Cide Çalışma Grubu olarak bir ekolojik yerleşim projesi başlatmalısınız. Bu Türkiye’de ilk olacak. Avrupa’da pek çok ekolojik kent yapılıyor ancak Türkiye’de bu konuda bir pratik yok. Bu pratik bir kasabada başlarsa devamı gelir. Kolay değil tabii ama Karadenizli zor işleri sever. Kent tarımı da ülkemizde yok, yurtdışında var çünkü tarımsal arazi nüfus arttıkça önem kazanıyor. Kent tarımıyla; tarım alanlarını saklı tutarak, kirletici olmayan gübreleme yöntemleriyle, çevreye zarar vermeden tarım yapılıyor. Tarım alanlarını yerleşim alanlarının dışına çıkarıyoruz fakat Karadeniz’de yerleşim alanları sıkıntılı. Kent tarımı kolay bir iş değil. Ancak Türkiye bunu insanı için yapmak zorunda. Tarım topraklarımızı kaybederek bir şey kazanamayız. “ şeklinde konuştu.

Tuzcuoğlu: “Cide dünya çapında bir marka”

Programa ev sahipliği yapan Cide Çalışma Grubu Başkanı Mihri Cihan Tuzcuoğlu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi “Biz CÇG’yi kurarken, ilk hedefimiz ilçemize istihdam sağlayacak yatırımlar gerçekleştirmekti. Bu konuda kafamızdaki oluşumları tamamladık. İlçemizin en çok hangi yatırımlara ihtiyacı olduğunun araştırmasını yapıyoruz. İstanbul’a döndüğümüzde bunların çalışmalarına bir an önce başlayacağız. İki günlük bir program için İstanbul’da ikamet eden Cide Çalışma ekibimizle birlikte Cide’ye geldik. Sayın Valimiz, Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, STK üyelerimizle birlikte; Gazi Üniversitesi’nin yapmış olduğu çok geniş kapsamlı bir projeyi dinleme ve anlama imkânımız oldu. Bu gelişimizle anladık ki; Cide dünya çapında bir marka. Bakir ve çok değerli bir ilçe. Bu ilçenin tanıtılması daha da değer kazanması bir takım projelerin hayata geçebilmesi için, bizlere çok büyük görevler düşmekte. Bu bağlamda her şey hazırlanmış, altyapısı hazır. Çok değerli projeler var ortada. Biz Cide Çalışma Grubu olarak bu projeleri hayata geçirme noktasında bu misyonu üstleniyoruz. Kastamonu’nun bir dünya şehri olması hedeflenmiş. İnşallah Kastamonulu iş adamlarımızın da hassasiyetiyle, birlikte el ele vererek bu projeleri hayata geçireceğiz. “

Ali Güler: “Parçadan bütüne gidersek başarırız”

Cide Dernekler Birliği (CİDEFED) Başkanı ve Cide Çalışma Grubu üyesi Ali Güler de Cide’nin turizm ve tarımsal potansiyelinin olduğuna dikkat çekerek “Yaptığımız toplantılarda turizmi ve tarımsal faaliyetleri tek başına kullanmamızın mümkün olmadığı sonucuna vardık. Köylerdeki atıl durumu harekete geçirip, oradaki insanlarla birlikte hareket ettiğimizde Cide’ye devamında yatırımlar ister istemez kendiliğinden gelecektir. Bunu yaparken Cide özelinden değil, parçadan bütüne gidersek başarılı olabiliriz. ”dedi.

İşadamı Konuk: “Kurumsallık şart”

Cide Çalışma Grubu üyesi Hayri Konuk ise, “Daha profesyonel ve kurumsal çalışabilmemiz için önümüzdeki 5 yılda vakıf kurma faaliyeti içinde olmamız gerekiyor. Yatırımların neredeyse yüzde 80’i kalkınma ajansları ve tarımsal destekleme kurumu tarafından karşılanıyor. Memleketimize fayda sağlayacak projelerde görev almayı kendimize görev biliyoruz. İlerleyen günlerde ekibimize enerji katacak arkadaşlarımızın bünyemize katılmasıyla birlikte daha başarılı sonuçlar elde edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Programdan Notlar

Toplantıya iştirak eden Cide Çalışma Grubuna mensup işadamları

• Mihri Cihan Tuzcuoğlu

• Ali Güler

• Ali Dalgıç

• Celal Saka

• Erdoğan Terazi

• Hayri Konuk

• Halit Şenol

• İsmet Uygun

• Tuncay Şenol

• Recep Çetinkaya

• Yakup Aygün

• Cide Çalışma Gurubu ilk olarak 17 Kasım Pazar günü saat 10.00 da Cide Bayram Yusuf Aslan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nin lobisinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yetkilileriyle Cide’de yapılamaya uygun ve elverişli tarım konuları hakkında bilgi aldılar.

• Cide Şehir hatlarında yapılan toplantı sonrası Cide Demirci Köyü Kemerli Mahallesi Derneği Köy Konağı’nda iş adamlarına aşure ikramında bulunuldu.

• Ardından tekrar Bayram Yusuf Aslan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’ne geçen çalışma grubu üyeleri akşam saat 20.00’da Cide’den İstanbul’a hareket ettiler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!