featured

BEYAZ ALTIN TOPRAKLA BULUŞTU

Çiftçinin ‘beyaz altın’ olarak adlandırdığı Taşköprü sarımsağının ekim zamanı başladı. Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen Taşköprü sarımsağının ekiminde çalışanlar makine yardımı olmadan elleriyle toprakla buluşturuyor.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Abdullah Özdemir

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’nin %25’lik ihtiyacını karşılayan Taşköprü sarımsağı, 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı oluyor. Mart ayının ortasına kadar ekimi devam edecek olan Taşköprü sarımsağının, verimi arttırdığı gerekçesiyle el ile geleneksel usullerle dikimi yapılıyor.

İlçede günlük 600 liralık yevmiyeyle çalışan kadınlar, sarımsakları elleri ile toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 25 bin dekar alanda ekilmesi hedeflenen Taşköprü sarımsağının hasadı ise Temmuz ayından itibaren yapılacak.

Sarımsak ekiminin ilçede yaşayan kadınlara da iş kapısı olduğunu belirten Aliye Güllü, “Sarımsak sezonumuz başladı. Bildiğiniz gibi sarımsağımız dünyaca ünlüdür. Ben ekip başkanıyım. Ekibimle birlikte dikimini yapıyoruz. Daha sonra çapalamasını yapacağız. 10 ay boyunca böyle çalışıyoruz. Traktörle verim olmuyor. Elimizle diktiğimizde verim daha iyi oluyor. 5 Şubat’ta başlıyoruz, Mart ayına kadar devam ediyor. Beyaz altın dediğimiz sarımsağımızı toprağımızla buluşturuyoruz. 10 ay boyunca biz normal sigortalı çalışan gibi maaş alıyoruz. Günlük yevmiyemiz 600 lira” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muzaffer Bıyık
Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!