Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, 1 Kasım Cuma akşamı gazetemize sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi
Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, 1 Kasım Cuma akşamı gazetemize sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Kâğıthane için tekrar aday olduğunu söyleyen Başkan Kılıç, kentsel dönüşümde %28 oranında mesafe kat edildiğini açıkladı.
Genel Yayın Yönetmenimiz Hüseyin Karadeniz ve Yazı İşleri Müdürümüz Gözde Yüksel ile görüşen Başkan Kılıç, Gazete İstamonu’dan övgüyle bahsederek; “İSTAMONU bölgemizde faaliyet gösteriyor olmakla birlikte birçok gazeteden farklı. Kastamonu ile İstanbul’u resmen bir bütün haline getiriyor. Gazetenin çıkışını da çok farklı bir şekilde gerçekleştirdiniz. Bizim bölgemizdeki gazeteler, genellikle Kâğıthane çevresini temel alıyor. Kâğıthane’de olup biten olayları haber alıyorlar. Dediğim gibi siz bu gazetelerden çok farklı bir gazetesiniz. Kastamonu ve İstanbul farklı bölgelerde, aradaki mesafe oldukça fazla ama Gazete İSTAMONU sayesinde İstanbul ve Kastamonu aynı bedende iki farklı ruh gibi” dedi.
Karşılıklı sohbet esnasında sorulan sorulara Başkan Kılıç’ın verdiği yanıtlar ise şöyle;
Kâğıthane Belediyesi’nin borcu var mı?
Şu an bizim hiçbir borcumuz bulunmamaktadır. Kasamızda yeterli düzeyde paramız da var. Biz, belediye bütçesini kullanırken reel şekilde davranıyoruz. Kesinlikle ihtiyaç dışı bir şekilde kullanım sergilemiyoruz. Hedeflediğimiz gelirlere ulaşıyoruz. Harcamalarımızı yaparken de tasarruflu kullanmaya çok önem veriyoruz. Bütün bunların sonucunda dengeli bir bütçe oluşturmuş vaziyetteyiz
. Yaptırdığımız işlerin ücretlerini çok hızlı bir şekilde ödüyoruz, böylece en büyük işleri bile çok düşük fiyata mal ettiğimiz oluyor. Kâğıthane Belediyesi olarak herkesin hakkını iş biter bitmez anında öderiz. İşte bundan dolayı hiçbir şekilde borcumuz olmuyor, aksine avantajlı oluyoruz.
Kâğıthane için kentsel dönüşüm ne derece şarttı?
Eski yapılmış binaların imara aykırılığı elbette ki var. Bütün eski binalar, çatlamış, zayıflamış, çürümüş… Bazı binalar ise 1999 depreminden kalma. O çürük, zayıf ve çatlak binaları yıkıp yerine imara uygun, modern ve sağlam binalarla değiştiriyoruz.
Kâğıthane’de kentsel dönüşüm projeleri hızlanmaya başladı ve aynı şekilde Kâğıthane’nin kentsel dönüşüme oldukça ihtiyacı var. Neredeyse her gün 29 dairelik bir binayı yıkıyoruz. Onun yerine de her gün bir apartman dikiliyor. Bu oran bugün %28 civarına ulaştı. Yani Kâğıthane’de yıkıp yerine yenilerini yaptığımız imarsız yapılar %28’lik bir dilimi kapsıyor.
Kentsel dönüşüm çerçevesinde yeni yapılacak olan binaların hepsi, yayımlanmış olan plana göre yapılıyor. Yeni ve modern yapıları inşa ederken
aynı zamanda otopark, çocuk parkı ile birlikte birçok sorun çözüme ulaşıyor, yeniliklere kavuşturuyoruz. Kentsel dönüşüm plan ve uygulamalarını yaparken, ilçemizin ihtiyacı doğrultusunda okul alanları, yeşil alanlar üretiyoruz. Kâğıthane Belediyesi olarak yürütülen çalışmalarımız ve tasarlanan projelerimiz bulunmakta. Kâğıthane’ye oldukça değer katan çalışmalarımız da mevcut. Mesela tarihi demiryolu güzergâhı üzerindeki işgalleri kaldırdığımızda imalatına başlayacağız, imalata başladıktan 1,5-2 sene sonra hizmete girecek. Kâğıthane’nin daha güzel bir şekilde toparlanabilmesi için bir döneme daha ihtiyacı var.
Yapılan kentsel dönüşüm sonrası ekolojik denge ve yeşilin güzelliği nasıl korunuyor?
Kentsel dönüşümün çevreye ve ekolojik dengeye olumlu katkısı çok. 100 dönümlük bir fabrika alanı düşünün, bu alanı dönüştürürken bazı yerlerde yarısı, bazı yerlerde yarısından fazlasını kamuya terk olarak ayırıyoruz. Kamuya ayrılan bölümü sağlık alanı, okul alanı ya da yol bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Sosyal alanlarımızı artırıyoruz. Kalan kısma ise gaz atığının, yağ atığının yerine güzel, modern bir AVM inşa ediyoruz. Örneğin; Kâğıthane Cendere Yolu taraflarında bir bakır fabrikası var. O fabrika faaliyetteyken dibinde ve yanında hayatta ot bitmez. O fabrikayı kaldırıyoruz, yerine çok modern ve çok güzel bir AVM inşa ediyoruz.
Kâğıthane’yi diğer ilçelere göre daha yeşil, daha güzel ve daha yaşanabilir bir yer olarak buluyor musunuz?
Evet, buluyorum. Avrupa ve Dünya standartlarına göre Kâğıthane’yi yaşanabilir bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Projenin biri bitiyor, diğeri başlıyor. Her geçen gün yeşil alanı artırıyoruz. Yaptığımız faaliyetlerle sınırlı kalmıyoruz, yeni projelerimizi hayata geçiriyoruz.
Eskiden yeşil alanları imara açılıp kaynak oluşturulması gibi yanlış bir zihniyet, yanlış bir anlaşılma vardı. Biz tam tersine bazı alanları imara kapatıp, yeşil alanlara çeviriyoruz.
Partiniz tarafından adaylık açıklaması ne zaman yapılacak?
Bugün itibariyle bakacak olursak 3-4 hafta içerisinde muhtemelen açıklanacak. Yani bu tarih Aralığın başına tekabül ediyor.
Oldu ki isminiz adaylık açıklamasında çıkmadı. Başlıca düşünceniz ne olacaktır?
İlçemizle ilgili vatandaşımızın fikri her yönüyle olumlu durumda.
3. dönem seçimlerine kadar Kâğıthane’ye arz ettiğiniz değerli yatırımlarınız var mıdır?
İstanbul’un merkezinde bir ilçe olarak Kâğıthane’nin yakışır hal alması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bizim düşüncemiz Kâğıthane’nin tarihi mekânlarını ve güzelliklerini ön plana çıkartmaktır ki bugüne kadar gerçekten çok önemli bir mesafe aldık. Modern bir kent olarak da ilçeyi geleceğe hazırlamaktır bizim asıl gayemiz.
Osmanlı Milli Arşiv Deposu’nun Kâğıthane’ye görsel bir güzellik katmasının yanında ilçenin tanıtımına katkı sağladığını düşünüyor musunuz?
Bu gerçekten Kâğıthane için elle tutulabilir bir nimet ve prestijli bir çalışmadır. Dünya’nın her yerinden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen tarihçiler Türkiye’ye gelerek burada çalışacaklar. Amerika’dan, Çin’den, Japonya’dan gelecek olan tarihçiler, Osmanlı Araştırmaları için Kâğıthane’ye gidiyorum diyecekler.