featured

Ayvayı yiyen yaşadı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malum mevsim kış, geceler uzun. Soğuk kış gecelerinin en iyi yoldaşı kuşkusuz meyve. Çoğumuzun meyveden saymadığı fakat bazılarının müptelası olduğu ayva ise çocukken geçirdiğimiz kışların ufak bir parçası. Odunsu tadı ve ekşiliğiyle meyve familyasının dışlanmış çocuğu ayva, düşük kalorisinin yanında birçok faydayı da içinde barındırıyor. Ayvayı yemek tabiriyle başına bir iş geleceğine delalet eden, çiçeğinin açması yazın gelmesiyle özleşen meyvemiz, kaymaklı tatlısıyla da Türk kültürünün bir simgesi haline dönüşmüş durumda.

İşte size Ayva yetirtecek sebepler:

  • Ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalıdır.
  • Kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı giderir.
  • Mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
  • Damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir.
  • Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.
  • Vücut gelişimine yardım eder.
  • Varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler.
  • Cinsel isteği artırır.
  • Ayva kokusu, kalp ve dimağı kuvvetlendirir.

Meyvesi:

  • Ayvanın meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir.
  • Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Pişirilmiş ayva, böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine çok faydalıdır.
  • Tereyağında pişirilen ayva, nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
  • Ayvanın üzerindeki tüyler, kanayan yere konursa kanamayı durdurur.

Yaprağı

  • Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
  • Ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
  • Göz enfeksiyonlarına karşı, ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyu ile günde birkaç kez yıkanır.
  • Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır.
  • Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.

Çiçeği:

  • Bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser.
  • Kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.

Ayva suyu ve çekirdeği:

  • Aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
  • Burun kanamasını keser.
  • İştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
  • Evham ve vesveseye iyi gelir.
  • Vücudu terletmek için çok etkilidir.
  • Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.
  • Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
  • Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir.

Hoşafı:

  • Ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Gece uyurken ağızdan salya gelmesini önler.
  • Yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir

Uyarı:

  • Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar ayva yememelidir.
  • Ayvanın çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto, jöle veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!