featured
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. Ata Buğdayında ‘Hasat Başladı

Ata Buğdayında ‘Hasat Başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhsangazi’de geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve Hitit buğdayı olarak anılan coğrafi işaretli siyezin hasadına başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca “Mergüze” ve “Ata siyez” isimleriyle tohumu tescillenen siyez İhsangazi’de yaklaşık 13 bin dekar alanda ekiliyor.

Bölgede “kabulca” veya “kaplıca” olarak adlandırılan siyezde bu yıl yaklaşık 4 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Buğdayın atası olarak bilinen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görmeye devam ediyor.

Bölgede yetişen buğdayının yaklaşık yüzde 70’i bulgur, geri kalan bölümü de un ve yem olarak değerlendirilirken buğdayın atası siyez, iç pazarın yanı sıra son dönemde yurt dışında da yoğun rağbet görüyor.

Siyez, doğal ortamda ilaçsız gübresiz büyüyebilen tek tahıl ürünü. Ayrıca 10 bin yıllık geçmişi ile 14 kromozom sayısıyla genetik olarak yeryüzündeki ilk buğday türü olarak kabul ediliyor.

Hasadını yaptıkları siyezi taş ve toprağından ayırdıktan sonra doğal taş değirmeninde üretimini yapılıyor (İHA)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!