featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Amerika’ya teknoloji satıyor

Amerika’ya teknoloji satıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA, roket kalkış anlarını, Amerikan Ordusu bomba infilak testlerini MİOPS ile gerçekleştiriyor…

NASA, roket kalkış anlarını, Amerikan Ordusu bomba infilak testlerini MİOPS ile gerçekleştiriyor…
Kastamonulu elektronik mühendisi Onur Çelik’in kurucu ortağı olduğu Türk Ar-Ge firması Miops Teknoloji’nin fotoğrafçılık alanında geliştirdiği ürünler Amerikan ordusu ve NASA tarafından kullanılıyor. Yüksek hızlı harekete sahip nesnelerin çekimlerini sağlayan ürün ayrıca Amerika’nın önde gelen fotoğraf firmalarının yanı sıra hem MIOPS online satış mağazası üzerinden perakende olarak hem de 20 farklı ülkedeki bayiler aracılığıyla kullanıcılara ulaşıyor. Piyasadaki 350’nin üzerinde kamera marka ve modeliyle uyumlu teknolojiyi Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkındageliştirmeye devam eden firma önümüzdeki yıl 10 milyon lira ihracat hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor.
MIOPS Teknoloji AŞ’nin kurucularından İnebolulu hemşerimiz Onur Çelik, yıldırım fotoğrafı çekme isteğiyle tasarladıkları ürünü uluslararası fonlama platformundan gördüğü destek sonrası geliştirdiklerini belirtirken, akıllı telefonların yetenekleriyle de birleşecek teknolojiüzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Ürünün tüm mühendislik yazılımı ve donanımının ekipleri tarafından Türkiye’de geliştirildiğini vurgulayan Çelik, Türk ArGe firması olarak tasarlayıp geliştirdikleri inovatif ürünlerin tüm dünyada, fotoğrafçılık ve video sektöründeki kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen çalışmalar içinde olduğunu kaydetti.
Çelik, ürünün çıkışını ve gelecek hedeflerini şöyle anlattı:
“Ürünlerimizin ilk çıkış noktasını Yıldırım Tetikleyici dediğimiz, yıldırım fotoğrafı çekmeye yarayan cihazımın Nerotrigger oluşturuyor aslında. Bu cihazın fotoğrafçılardan aldığı olumlu geri dönüşlerle şu an amiral gemimiz olan Miops Smart ürünümüzü hayata geçirdik. Bu üründe dahili olarak ışık, ses ve lazer sensörleri kullanarak, yıldırım fotoğraflarını yanı sıra, balon patlaması, bardak kırılması, kurşun ve vahşi hayvan fotoğraflarının çekilmesi gibi zor olayları kolay hale getirdik.MIOPS Smart için Kickstarter üzerinde başlattığımız kampanya ile 377 bin dolar fon toplamayı başardık.”
Yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor
“2016 yılında ise yeni bir kitlesel fonlama macerasına daha atıldık. Miops Mobile isimli yeni ürünümüzün kampanyasıyla Kickstarter’da 275 bin dolar fon toplayarak hedefimize başarıyla ulaştık ve Indiegogo üzerinden de ön talep toplamaya devam ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız yeni ürünümüz MIOPS MOBILE akıllı telefonların yeteneklerini profesyonel fotoğraf makineleri ile birleştiren ve birçok özgün mod ile fotoğraf makinelerinin uzaktan yönetilmesini sağlayan bir akıllı kamera kontrol cihazı. Ürün, yine firmamızın geliştirdiği akıllı telefon uygulamaları ile birlikte kullanılarak fotoğrafçılara ilginç ve yaratıcı fotoğraflar çekebilme olanağı sağlıyor. Artık akıllı telefonlar ses algılayabiliyor, ne kadar mesafe gittiğinizi biliyor, salladığınız zaman anlıyor. Yeni ürünümüzde, akıllı telefonlarda bulunan bu sensörleri kullanıp yine fotoğrafçılara farklı fotoğraflar çekme imkanı sunuyoruz. Mesela, arabanıza fotoğraf makinenizi koydunuz dediniz ki ‘ben her 100 metrede bir fotoğraf çekmek istiyorum’. Bizim akıllı telefonlar için yazdığımız bir uygulama var. Bu uygulamayı ayarlıyorsunuz, sonra yolunuza devam ediyorsunuz. Cihazınız otomatik olarak algılıyor her 100 metrede bir fotoğraf çekiyor. Daha sonra bunu timelapse (hızlı çekim) ile bir video haline getirebiliyorsunuz.”

Ürünü Amerikan ordusu ve Nasa’nın kullanmasının beklentileri dışında gerçekleştiğini de söyleyen Çelik şöyle devam etti:
“MIOPS’un müşterileri arasında, dünyanın en büyük kamera ekipman mağazalarından Amerika’daki B&H Photo’nun yanı sıra NASA ve Amerikan Ordusu gibi kamu kuruluşları da var.NASA’da çalışan fotoğrafçılar, roketin kalkış anında çıkardığı sesten cihazı tetikleterek fotoğraf çekebileceklerini düşünmüşler ve bunu başarıyla uyguladılar. Amerikan ordusu da bomba infilak anında ortamda insan bulunması sakıncalı olacağı için benzer fikirden yola çıkmış. Bombanın sesiyle cihazı harekete geçirip fotoğraf çekebileceğini düşünmüşler.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!