featured
  1. Haberler
  2. CEMİYET
  3. İSTİKLAL MADALYASI’NIN 100. YILI

İSTİKLAL MADALYASI’NIN 100. YILI

İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve Heyamola İnebolu Derneği, İstiklal Madalyası'nın verilişinin 100. Yıl dönümü için bir anma programı düzenliyor.

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Mücadele sırasında gösterdiği cesaret ve fedakarlıkla tanınan İnebolu’nun, İstiklal Madalyası’nı alışının 100. yılını 16 Mayıs’ta büyük bir coşku ile kutlamaya hazırlanıyor.

İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu Belediyesi ve Heyamola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği tarafından düzenlenecek anma programı, kentin tarihi ve kültürel mirası olan İstiklal Madalyası’nı anlatmayı ve bir kültür olarak geleceğe aktarmayı amaçlıyor.

Heyamola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği Başkanı Adem Salcıoğlu, İnebolu’nun tarihindeki bu önemli dönüm noktasını şöyle değerlendirdi; “İstiklal Madalyası, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde gösterdiği üstün hizmetleri nedeniyle verilen bir onur nişanıdır. İnebolu’nun bu madalyayı kazanmasının sebebi, Kurtuluş Savaşı sırasında silah, mühimmat ve gıda maddelerinin Anadolu’nun iç kesimlerine güvenli bir şekilde ulaştırılmasında oynadığı kritik role dayanmaktadır. İnebolu Limanı, bu malzemelerin İstanbul’dan alınıp Kastamonu üzerinden Ankara’ya ve cephelere sevk edildiği ana güzergah olmuştur. Bu zorlu görev, İnebolu halkının vatanseverlik ruhu ve kararlılığı sayesinde başarıyla yerine getirilmiştir.”

“BİR DAHA BÖYLE BİR GÜNÜ GÖRMEMİZ MÜMKÜN OLMAYACAKTIR”

Bu yüzüncü yıl dönümünü, milli mücadelenin ruhunu yeniden canlandırmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir fırsat olarak görmekteyiz diyen Salcıoğlu sözlerin şöyle tamamladı; “Bu program, yüzüncü yıl anısına düzenlenmiştir ve bir daha böyle bir günü görmemiz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle programın önemi büyüktür. İstiklal Madalyası, İnebolu Mavnacılar Loncası’nın fedakarlıklarını temsil etmenin ötesinde, Kastamonu’nun Milli Mücadele yıllarında gösterdiği üstün çaba ve azmin de bir simgesidir. Bu nedenle her Kastamonulu bu madalyanın anlamını bilmeli, onu korumalı ve anlatmalıdır. Tüm Kastamonuluları bu tarihi günü hep birlikte coşkuyla yaşamaya davet ediyoruz.”

İnebolu’ya İstiklal Madalyası Ne Zaman Verildi?

İnebolu İstiklal Madalyası, Milli Mücadele sırasında üç yıl boyunca gösterdikleri fedakarca çaba neticesinde kendilerine verilen ücreti “vatan hizmeti için ücret almayız” diye geri çeviren İnebolu Mavnacılar Loncası’na verilmek üzere; Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği önerge ile 11 Şubat 1924’de Mecliste görüşülmüş ve kabul edilmiş, 9 Nisan 1924 tarihinde TBMM Başkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanmış ve 16 Mayıs 1924 tarihinde İnebolu Mavnacılar Cemiyeti’ne halkın büyük coşkusu arasında törenle teslim edilmiştir.

Etkinlik Programı

13:15  – Bir asrın ardından İstiklal Yolu’nda yürüyüş (Askerlik Şubesi – Atatürk Anıtı)

13:30  – Atatürk Anıtına Çelenk Sunulması

Heyemola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği

14:00  – Anma Programı (Türk Ocağı önü)

15:00  – Madalya teslim töreninin temsili canlandırılması

15:30  – Sergi Açılışı “İstiklal Madalyası’nın verildiği dönemde İnebolu” (Türk Ocağı)

16:00  – Konferans – Türk Ocağı Konferans Salonu

Konuşmacılar : Dr. Mustafa Eski

Milli Mücadele’de İnebolu ve İstiklal Madalyası

Yerel Tarih Araştırmacısı Dt. Mustafa Fakazlı

Yüzyıl önce bugün yaşananlar

20:30  – Fener Alayı ( Atatürk Anıtı’ndan Yarbaşı – Türk Ocağı Binası önüne kadar)

20:45  – “Heyamola Çılgın İnebolulular” belgesel gösterimi İnebolu Belediyesi Sinema ve Çok Amaçlı Salon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!