· İdari para cezasına itiraz etmek istiyoruz bu itirazı nereye yapabiliriz?
İdari para cezalarına ilişkin genel hususlar 5326 sayılı Kabahatler Kanununda düzenlenmiştir. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27’inci maddesindeki; “İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süreç içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari yaptırım kararı kesinleşir.” Şeklinde düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, işlemin tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemelerine itiraz edilebilmektedir.
· Dernek gelirlerinde bankaya yatırılan tutarlar için ayrıca alındı belgesi kesilmeli midir?
Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernekler Yönetmeliğinin yukarıda belirtilen hükmü gereğince banka aracılığıyla tahsil edilen gelirler için ayrıca alındı belgesi düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
· Dernek lokallerine üye olmayanlar girebilir, sunulan hizmetten yararlanabilir mi?
Dernekler Yönetmeliğinin 64’üncü maddesinde; “Lokalden yararlanacak üyelere, dernek üyeliğine kabul kararının tarih ve sayısı ile dernek başkanının imzası bulunan lokal kimlik kartı verilir. Üyeler lokalde bulundukları sürece bu kimliği üzerlerinde taşımak ve denetimler sırasında bu kartı göstermek zorundadırlar.
Lokale o derneğin üyesi olmayanlar giremez. Ancak, üyelerin beraberindeki misafirleri lokallere kabul edilebilir. Misafirler lokalde bulundukları sürece, misafir kartlarını ilk bakışta görülecek şekilde üzerlerinde taşımak zorundadırlar.” Hükmü bulunmaktadır. Bu düzenlemeye göre lokallerden üyeler ve misafirleri yararlanabilmektedir. Ancak üyelerin lokal kimlik kartlarını, misafirlerin misafir kartlarını taşımaları ve göstermeleri gerekmektedir.