Zamanında ödenmeyen kıdem tazminatı için gecikme faizi uygulanır mı?
1475 sayılı İş Kanunu yürürlükte olan 14.maddesine göre mevduata uygulanan en yüksek faiz gecikme faizi olarak uygulanır.
“Dairemizin yerleşik ve uygulana gelen kararına göre kıdem tazminatına bir yıllık mevduat faizi uygulanmalıdır. Buna göre faiz başlangıç tarihinden sonra her yıl aynı tarihteki faiz oranı ilgili bankadan sorulmalı ve buna göre faiz alacağı hesaplanmalıdır.”
“1475 sayılı İş Kanunu 14.maddesine göre kıdem tazminatına fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi uygulanır. Kıdem tazminatının tamamı ödenmediği gibi bir kısım tazminat dava açıldıktan sonra taksitler halinde ödenmiştir. Her dava açıldığı tarihteki şartlara göre değerlendirilir. Bu nedenlerle dava açıldıktan sonra ödenen kıdem tazminatı miktar belirtilmeksizin fesih tarihinden her bir ödemenin yapıldığı tarihe kadar işleyecek en yüksek mevduat faizinin uygulanmasına şeklinde karar vermek gerekir.”
Kıdem tazminatına dahil edilecek ödemeler nelerdir?
Aile yardımı./Ayakkabı bedeli(*) /Çıplak ücret / Çocuk zammı/ Devamlı ödenen primler/ Eğitim yardımı/ Erzak yardımı/ Gıda yardımı/ Giyecek yardımı(*)/ Havlu ve sabun yardımı(*)/ Kalifiye-nitelik zammı/ Kasa tazminatı/ Konut yardımı/ Mali sorumluluk tazminatı/ Sağlık yardımı/ Taşıt yardımı/ Temettü/Unvan tazminatı/ Yakacak yardımı/ Yemek yardımı/ Yıpranma yardımı.
(*) İşyerinde kullanılacak ise tazmiat hesabında dikkate alınmaz.
Kıdem tazminatına dahil edilmeyecek ödemeler nelerdir?
Askerlik yardımı/ Bayram harçlığı/ Bir defalık verilen ikramiyeler/ Devamlılık göstermeyen primler/ Doğal afet yardımı/ Doğum yardımı/ Evlenme yardımı/ Fazla çalışma ücreti/ Genel tatil ücreti/ Hafta tatil ücreti/ Hastalık yardımı/ İş arama yardımı/ İzin harçlığı/ Jestiyon ödemeleri/ Ölüm yardımı/ Seyahat primleri/Teşvik ikramiyesi ve primleri/ Yıllık izin ücreti/ Yolluklar.