Yaşar Kızılkum
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA MERAK EDİLENLER (2)

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA MERAK EDİLENLER (2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşyerinden kıdem tazminatını alarak ayrılan işçi tekrar aynı yerde çalışmaya devam ederse önceki süre içinde kıdem tazminatı alır mı?

·        Mülga 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükte olan 14.maddesi gereği aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ödenemez. Bu nedenle kıdem tazminatı ödenen süreler dikkate alınmaz.

·         “Önceki dönem çalışmaları kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edildiğinden aynı dönemin daha sonraki hizmet süresine eklenmesi ve kıdem tazminatı hesabı doğru olmaz.” (Yargıtay 9.HD-E.No:2003/16871-K.No:2003/23602-K.T:30.12.2003)

·        “İşçinin önceki çalışmaları tazminatları ödenerek sona erdiğinden sonraki çalışmalarının yeni bir hizmet akdi olduğunun kabulü gerekir. Böyle olunca önceki dönem hizmetlerinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması doğru olmaz.” (Yargıtay 9.HD-E.No: 2003/16899-K.No:2003/23630-K.T:30.12.2003)

·        Mirasçı olduklarına dair mahkemeden alınacak belgeyi işverene vermek şartıyla ölen işçinin kıdem tazminatı mirasçılarına ödenir.

Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi nedir?

·        On yıllık genel zaman aşımı süresi uygulanacaktır.

Kıdem tazminatı banka aracılığıyla mı ödenecektir?

·        İş Kanunu kıdem tazminatının ödenmesinde banka zorunluluğu getirmemiştir. Ancak işçiye yapılacak kıdem tazminatı ödeme miktarı 8.000 TL’den fazla ise Vergi Usul Kanunu gereği yapılan kanaatimce tevsik kapsamında mütalaa edileceğinden banka, özel finans kurumu veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunludur.

Kıdem tazminatı çek ve senetle ödenebilir mi?

 

a) Yasal düzenleme doğrultusunda kıdem tazminatının ödenme tarihi iş sözleşmesinin sona erme tarihidir.

b) İşçinin işvereni ile uzlaşması durumunda kıdem tazminatı kanaatimce vadelere bölünerek çekler/senetler veya belirlenecek vade tarihindeki tek bir çek/senetle ödenebilir.

“Davacı iş akdinin haksız feshedildiğini iddia ederek, ihbar, kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir. Davalı taraf davacının istifa ettiğini ancak, kendisine çek senedi ile kıdem tazminatı ödediklerini belirterek davanın reddini istemiştir. Mahkemece davacının istifa nedeni ile ayrıldığı belirtilerek kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin reddine karar verilmiştir. Davalı davacının istifa ettiğini savunmasına rağmen çek senedi ile bir miktar kıdem tazminatı ödediğine göre savunmasında çelişkiye düşmüştür. Bu durumda istifaya değer verilemez. Davacının ihbar ve kıdem tazminatına hak kazandığının kabulü gerekir. Mahkemece bu alacakların hesap edilip fazla çıktığı takdirde çek senedi ile ödenen kıdem tazminatının mahsubu ile bakiye kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının hüküm altına alınması gerekir. Yazılı şekilde verilmesi hatalı olup, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!