featured
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Başesgioğlu “Kastamonu lobisi kurumsallaşmalı“

Başesgioğlu “Kastamonu lobisi kurumsallaşmalı“

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde art arda 7 dönem seçilen tek milletvekili olma unvanını taşıyan Murat Başesgioğlu sivil hareketlerle Kastamonu kurumsal kimliğinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Sultangazi’de bulunan Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği’nde düzenlenen Gönül Mayası Adamlar programında Daday Dernek Başkanı Hikmet Şahin’in sorularını yanıtlayan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, “ Birikimlerimizi ortaya koymalıyız. Ancak bu tür sivil hareketlerle kurumsal Kastamonululuk mümkün olabilir. Damlaya damlaya göl olur atasözü bunun en güzel örneğidir. ” dedi.

Başesgioğlu konuşmasında, gençlerin eğitim ve sivil toplum kurumlarındaki gelişiminin umut verici olduğuna dikkat çekti.

Çatalzeytinliler Yardımlaşma Derneği ve Çatalzeytin köy dernekleri tarafından organize edilen Gönül Mayası programının Kastamonu dernekçiliğine farklı boyut kazandırdığını ifade eden Başesgioğlu hayat hikayesinden şu kesitleri paylaştı:

Eğitim yılları

-1955 yılında Daday’da doğdum, 5 yaşına kadar orada kaldık. Babam orman işletmesinde çalışıyordu. İlkokul tahsilim için Kastamonu’ya geldim. İsfendiyar Bey İlkokulu’nun ardından merkezdeki tek ortaokula kaydım yapıldı. Orada 2 yıl okuduktan sonra 23 Ağustos Ortaokulu’ndan mezun oldum. Daha sonra Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde eğitim aldım. Kastamonu’nun her ilçesinden öğrenci vardı, yatılı okuduk. Hocalarımız çok fedakardı. Bizlerle yakından ilgiliydiler. Bu ilgiden olsa gerek mezun olduğum sene hukuk fakültesini benimle birlikte 8 kişi kazanmıştı. Lise yıllarımda okul futbol takımında kaptandım. Oldukça başarılıydık. Hatta Yıldırım Beyazıt Lisesi ile finale kalmıştık. Ancak Zonguldak’ta oynadığımız eleme maçını 85. dakikada yediğimiz bir golle kaybetmiştik.

“Başarılı bir öğrenciydim”

-Üniversiteyi İstanbul’da okumayı çok istiyordum. O dönemde merkezi sistemle yerleştirme yapılamıyordu, ön kayıt yapılması gerekiyordu. 20 yere ön kayıt yaptırdığımı bilirim. Bir ay boyunca Türk Dili Edebiyat Bölümü’nde okudum ama gözüm hukuk fakültesindeydi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geçtim. Sadece iki dersi vermekte zorlandım. Onun dışında başarılı bir öğrenciydim diyebilirim. Bizim dönemimizde bugünkü gibi öğrenci yurdu sıkıntısı vardı. Devlet yurdunda yer bulmak çok zordu. Okulu bitirinceye kadar Edirne’de kaldım. Üniversitede edindiğim tek kötü alışkanlık sigara oldu. Onu da 2005 yılında tamamen hayatımdan çıkardım.

Rıfat Ilgaz’la aynı hapishanede

-Yedek Subay Okulu’nu derece ile bitirmemin ardından askerlik görevimi Daday Askerlik Şubesi’nde şube başkanı olarak tamamladım. Rıfat Ilgaz ile Et Balık Kurumu mezbahasından bozma hapishanede 8 gün kaldık. Hoca o dönemde çok yaşlı olduğundan Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilmişti. Taburcu olacağı esnada imza atmasına rağmen memurun kendisinden parmak basmasını istemesine biraz sinirlenmişti.

İlk aşkı

-Eşimle aynı okulda, aynı sınıfta, aynı mahalledeydik. Onun okul numarası 167 benimki 169’du. Üniversite’den hemen sonra evlendik.

Beşiktaş aşkı

-Mahallenin gençleri biraz haşarıydı. Kara kartal diye futbol takımı kurduk, siyah beyazdı rengimiz. Her maçta muhakkak kırmızı kart görüyorduk ama.

Keşkeleri, üzüntüleri

Hakan ve Mustafa Çağrı adında iki çocuk babasıyım, 3 de torunum var. Siyaset her yönüyle meşakkatlidir. Evinizden uzak kalıyorsunuz ve çocuklarınızın gözünüzün önünde büyümelerini ıskalamış oluyorsunuz. Birde benim öğrencilik hayatım, siyaset hayatım, evlilik derken her şey üst üste geldi. Bu konuda çok zaman hem özlem, hem de üzüntü duyduğum olmuştur. Bir babanın çocuklarıyla yapmak istediği çoğu aktiviteden geri kalmışımdır. Tabii ki bu konuda eşime minnet borçluyum. Çocuklarımıza hem annelik, hem babalık yapmıştır.

“Siyasete meraklı değildim”

Siyasete ilgim olmamasına rağmen, 1976 yılında Kastamonu büyük ülkü derneği başkanlığı görevini yürüttüm. Sosyal aktivite içerisine girdim, dilimizin döndüğü, aklımızın yettiği kadarıyla ülkemizin gerçeklerini aktarmaya çalıştık. Bu sırada Kastamonu’da avukatlık stajım bitti ve işe başladım. Benim arkadaşlarım o dönemde İstanbul’da kaldılar. Şimdi böyle bir şey olsa bende İstanbul’da kalırdım. 1987’de ANAP’ın il sekreteri oldum. Rahmetli Turgut Özal o dönemde referandum sonuçlarını beklemeden erken seçim almıştı. 1987 yılı Kasım ayında erken seçim gündeme geldi. ANAP’ın il başkanı rahmetli Süleyman Küçükşabanoğlu milletvekilliğine aday oldu ve listeler belirlendi. Anayasa Mahkemesi bu seçimleri iptal edince Kastamonu’da ön seçim oldu. Bu kez benim adaylığım konuşuldu. Ankara’ya gittim. Benden evvel 23 kişi aday adaylığı için başvuruda bulunmuş, ben 24. oldum. Ön seçimin olması ve avukat olmamın bana kolaylık sağladığını düşünüyorum Siyaset nasip kısmet işi. Milletvekilliği ön seçimini 2. sırada kazanarak milletvekili adayı oldum. Ardından yapılan seçimlerde 18. Dönem Kastamonu Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdim.15 Haziran 1991’de yapılan ANAP Kongresi’nde Mesut Yılmaz’a karşı yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrılan Yıldırım Akbulut’un yanında oldum diye parti içinde Kastamonu’da 4. sıraya konuldum. Bunun üzerine siyaseti bırakmayı düşündüm. Ancak o yıl tercihli sistem çıktı, adaya da oy veriliyordu. Kastamonulu hemşerilerim en çok oyu bana vererek 1. sıradan milletvekili çıkardılar ve ikinci kez Ankara’ya gönderdiler. 1995 ve 1999 yıllarında da Kastamonu’dan milletvekili seçildim.

Kabinenin en genç bakanı

-30 Haziran 1997 – 5 Ağustos 1998 yılları arasında 42 yaşında kabinenin en genç üyesi olarak İçişleri Bakanlığı yaptım. 55. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde 1. Türk Cumhuriyetleri Yerel Yönetimler Kurultayı ve Mernis olarak adlandırılan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi çalışmalarına öncülük etmiştim. İç İşleri Bakanlığı dönemim ülkenin çok kritik bir dönemine denk geldi. 28 Şubat sonrası rüzgara kapılarak kahraman olmak çok kolaydı. Rabbim bize yanlış yaptırmadı. Doğru olan neyse onu yaptım. Benimle beraber Kastamonulularda gururlandılar. Bugünkü bin kişilik Kastamonu Polis Okulu o günün meyvesidir. Birçok bürokrat yine o dönemde ön plana çıkmıştır. Hem ülkeye hem de Kastamonululara hizmet ettik. (Gülerek) Kastamonulular da benim İç İşleri Bakanı olmamdan oldukça memnundu, polisler 37 plakayı görünce ceza yazmazlardı çünkü.

1999 yılında meclis başkanlığı için 4 turlu seçim yapıldı. Diğer adaylardan 3. turun sonunda 9 oy öndeydim. 4.tur ertesi gün değil de 1 saat sonra yapılsaydı kesin meclis başkanı olurdum. En büyük kaybımız; Kastamonu lobimizin olmayışıdır. O seçimde 3 Kastamonulu milletvekilinin 2’si oyunu bana vermedi. Demek ki nasip değilmiş.

Yeni seçim bölgesi ve yeni parti

-2002 yılında AK Parti’ye katıldım. Bunun olması gerektiğini düşündüm. Kastamonu’dan bir vekil sayımız daha fazla olsun mantığıyla birlikte İstanbul’daki hemşerilerimize de katkım olsun istedim. 2002, 2007 milletvekilliği seçimlerinde İstanbul 2. Bölge Milletvekili seçildim. 2010 yılında AK Parti’den açılım sebebi nedeniyle ayrıldım. Kararın yanlış olduğunu hala söylüyorum. Bu sırada siyaseti bırakmıştım. Ancak Sayın Devlet Bahçeli, ‘Bu kadar tecrübeli bir devlet adamı, dört duvara kapanamaz.’ diyerek ısrarcı oldu sağ olsun, bizde hak verdik ve 2011 yılında MHP’ye katıldım.

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı

-19 Kasım 2002 – 29 Ağustos 2007 arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığım döneminde 30 yıllık iş kanunu değişti. Yeni kanunla birlikte ilk defa İş Güvencesi Yasası uygulanmaya başlandı. İşsizlik sigortasından, işsizlik ödemeleri yapıldı. Ekonomi kriz anlarında işvereni ve çalışanı koruyacak Ücret Garanti Fonu ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi koruyucu mekanizmalar getirildi. Kayıt dışı istihdamla mücadele ilgili proje başlatıldı. Mesleki Yeterlilik Kurumu kuruldu. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur birleştirilerek sosyal güvenlikte tek çatıya geçildi. Genel sağlık sigortası, sosyal sigorta ve primsiz ödemler sistemini içeren; statüye göre değil, vatandaşlık esasına göre hizmet verecek olan yeni Sosyal Güvenlik Sistemi hayata geçirildi. Vatandaşlara istediği hastaneye gidebilme ve ilaçlarını en yakın eczaneden alabilme kolaylığı getirildi. İnternet üzerinden sigorta işlemleri sunan, e-devlet sisteminin ilk örneği kabul edilen e-bildirge işlemi, gerçekleştirildi. Hasta sağlıkta dönüşüm denilen kanun da benim dönemimin eseridir.

Kastamonu’nun siyaseten güçlü olması lazım. Milletvekili güçlü olmalı, donanımlı olup farkındalık yaratabilmeli. Kastamonu lobisi kurumsal hale gelmeli. Hangi parti olursa olsun hemşerimizin bir yere gelmesi lazım. Seçmen seçtikten sonra da milletvekilini bırakmamalı, takipçisi olmalı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Kastamonu Üniversitesi’nin kurulması kanununda imzam var. Üniversiteyi kurarken tıp fakültesi kuralım dedik. Yeni üniversitelere Tıp Fakültesi vermiyoruz mevcut üniversitelerden birinin onayını alırsanız size tıp fakültesi açarız dendi. Bizde YÖK ve Hacettepe Üniversitesindeki bazı hemşerimizle anlaşmaya vardık. Zor da olsa senato kararı çıkartıldı. Süreç hızlı ilerlesin diye Münif İslamoğlu Hastanesi’ni üniversiteye devredelim dedik bina eski olunca tadilat işleri yetişmedi. Benim bakanlıktan ayrılmam ve 15- 20 milyon liradan sebep çalışmaların devamı gelmedi.

2. üniversite için kanun teklifi

Çok acı Kastamonu gibi bir şehirde anjiyo yapılmıyor. Ya Ankara’ya ya da Karabük’e gitmek zorundasınız. Kastamonu’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği ve Yüksek Hemşirelik Fakülteleri’nin içinde olduğu bir üniversitenin açılması için kanun teklifi hazırladım. Eğer vakıf üniversitesi olursa daha hızlı hayata geçer bu proje. Yerimiz hazır, 5 bin kişilik kadro da hazır. İstersek Kastamonu’da ikinci üniversitemiz olabilir. Kastamonu sahip çıkmalı bu olaya.

Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı

29 Ağustos 2007 – 1 Mayıs 2009 yıları arasında 60. Hükümette Devlet Bakanlığı yaptım. Benim dönemimle birlikte memur sendikalarıyla yapılan 2008 yılı toplu görüşmeleri tam bir mutabakatla sonuçlandı, bunu takiben Şişe-Cam, Lastik-İş ve Türk Hava Yolları gibi ülke genelini etkileyebilecek toplu iş sözleşmeleri uzlaşmayla sonuçlandırıldı. Uzun bir aradan sonra Spor Şurası toplandı ve Türkiye Futbol Federasyonu tamamen özerk hale getirildi. Futbol federasyonu seçimleri UEFA ve FİFA kriterlerine uygun olarak çıkartılan yasayla, bütün kulüplerin ittifakı ile gerçekleşti. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu olarak ülkemizi olimpiyatlara hazırlama çalışmaları yapıldı. Olimpiyatlara elit sporcu yetiştirme projesi başlatıldı. Şampiyon sporcularımıza Devlet Sporculuğu unvanı verildi, sporcu şeref aylığı bağlandı. Erzurum Kış Oyunları ve Trabzon Yaz Oyunları organizasyonları desteklendi. Ankara Arena, İstanbul Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu projeleri bitirilip inşaatları başlatıldı. Galatasaray Arena Stadı’nın temeli atıldı. Anadolu’da birçok stat inşaatı başlandı veya tamamlandı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, müstakil bakanlık haline dönüştürülmek için hazırlık çalışmaları başlatıldı. Dönem içerisinde gençlik ve sporla ilgili çeşitli derneklerde, illerin hemşeri derneklerinde başkanlıklar ve yöneticilikler yaptım.

STK’lar ile ilgili düşünceleri

-Kastamonu İstanbul birlikteliği daha somut bir şekilde çıkmaya başladı. Biri olmadan diğerinin olmayacağını gördük. Kastamonu ve İstanbul tarafında eş zamanlı birlikte hareket etmek zorunda. Bizim İstanbul’da çok derneğimiz var. Derneklerin çalışmalarında iyi dönemleri olduğu kadar, düşük dönemleri de oldu. Bu performansı iyi ayarlamak gerekiyor. Almış olduğumuz kültürü çocuklarımıza aktarmanın yanında yaşatmamız da gerekiyor. Dernekler bu konuda öncüdür. Ancak metropoller, yerel kültüre ve ruhuna karşıdır. Bir araya gelememekten dolayı bir görevdaşlık kaybı var.

-“Gönül Mayası Adamlar” ciddi ve çok güzel bir proje. Farklı bir konsept üstlenilmiş. Hüseyin Karadeniz gibi birçok genç kardeşimizin de bu tür etkinlikler yapacağına eminim. Artık tabela dernekçiliğinin olmaması lazım. Dernekler siyasi partilerin arka bahçesi olmamalı. Herkes aynı siyasi görüşte olacak diye bir dayatma yok. Tabii ki farklı siyasi görüşlere mensup olunacak, zaten bu işin tadı tuzu farklılığımızda. Siyasetin sonuna doğru yaklaşmış biri olarak açık yüreklilikle söylüyorum ki; siyasi görüşe katılmadan olan sivil toplum hareketi metropolde yaşayan gençlerimize çok şey katacaktır. Ben bunları söylemek zorundayım çünkü Kastamonululara, hemşerilerime büyük bir sorumluluğum var. Bizim tek gerçeğimiz memleket meselelerinde birleşmemiz olmalı. Kendi aramızda organize olmamız Kastamonu kültürüne olduğu kadar, İstanbul’un ticaretine, kültürüne ve sanayisine de katkı sağlayacaktır.

Kastamonu orta boy bir vilayet. Burada hoşuma giden bir yazı gördüm: “Bir memleket değerleri üzerinde daha değerlidir.” Ne kadar değeri varsa bir memleketin o kadar değerlidir. Bu çok doğru bir söz. Ne kadar değeriniz varsa 81 vilayet içinde de o derecede rekabet şansınız olur. Bakıyoruz 30-40 yılda bir bakanlık elde eden Kastamonu, edebiyatçı ve siyasetçi anlamında da fakir bir toprak. Siyasette de ticarette de kendi tırnağıyla bir noktaya gelmiş insanlara yardımcı olmak lazım.

Programdan notlar

• Programa; MHP Sultangazi İlçe Başkanı Yusuf Özel, MHP Çatalzeytin İlçe Başkanı Hüseyin Tolga İnce, Şenpazar eski Belediye Başkanı Suat Saygın, Prof. Dr. Ahmet Maranki, İsmet Kütük, Bilal Kütük, Ahmet Rüzgar, Şerafettin Özkan, Zafer Küçükşabanoğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda işadamı, TRT profgram yapımcısı Erdal Şen, Çatalzeytin Belediyesi Meclis Üyesi İsmet Çetinkaya, Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Şenol Özdemir, Sultangazi Belediyesi Meclis Üyesi İzzet Açıkgöz, TODEF Başkanı Ali Tekin, Sultangazi Cebeci Muhtarı Zeki Yıldız,Kastamonulu Kadınlar Derneği Başkanı Emine Çelik, Halil Yaman, Hasan Şahin, Mithat Kömürcü, Mustafa Umur’un aralarında bulunduğu çok sayıda dernek başkanı, siyasi parti temsilcisi ile davetli katıldı.

• Programda sahne alan Ozan Ahmet Taşkın katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

• Gönül Mayası Adamlar programı sponsorlara ve katılımcılara plaket takdimi ile son buldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İstamonu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!